Član
Učlanjen(a)
17.02.2012
Poruka
115
201008271308282770800.jpg.pagespeed.ce.gC51f-QZCi.jpg


Nemačka elektro pop grupa koja je proteklih godina obeležila andergraund scenu svojim izvanrednim melodijama i podjednako dobrim tekstovima. Ime grupe predstavlja metaforu koja se odnosi na njihovo viđenje muzike kao medijuma.

Stil
- Iako se uz ime Diorame često mogu sresti etikete kao što su „elektro pop“ i slično, njihov muzički potpis je teško staviti u kalup. Njihova muzika odiše osvežavajućom originalnošću. Melodije se kreću od energičnih, sa jakim ritmovima, do melanholičnih balada, no svaka pesma nosi u sebi prepoznatljivu nit pripadanja Dioraminom jedinstvenom izrazu. Dijapazon motiva u tekstovima je izuzetno širok i obuhvata, kako unutrašnji, intimni svet samog tekstopisca, Torbena Venta ( Torben Wendt), tako i njegovu okolinu, svet u kome živi. Tekstovi su pisani u mračnom kafkijanskom stilu i vrlo često su višesmisleni. Karakteristične igre rečima i metaforama predstavljaju jednu od glavnih vrlina Dioraminog opusa.

Istorija
- Diorama je osnovana 1996. godine, kao muzički projekat Torbena Venta. Njegovi talenat i kreativnost ubrzo bivaju prepoznati od strane Adrijana Hejtsa (Adrian Hates), tako da uz njegovu podršku i podršku Rajnera Asmana (Rainer Assmann), 1999. godine, na svetlost dana izlazi prvi album „Pale“. Album je bio odlično prihvaćen kako od strane kritike, tako i od strane publike.

Dugogodišnji Torbenov prijatelj, Feliks Mark (Felix Marc) se pridružuje projektu 2000. godine, kao klavijaturista, ko-producent i prateći vokal. U aprilu sledeće godine izlazi drugi album „Her Liquid Arms“), koji uprkos jačim ritmovima i izražajnijem elektronskom zvuku, ipak zadržava karakterističnu atmosferu, ustanovljenu na prvom albumu. Pesma „Advance“ postaje klupski hit i bend dobija sve više poklonika. Drugi album je propraćen klupski orijentisanim singlom „Device“ (decembar 2001. godine).

Naredna godina je obeležena još jednom prinovom u grupi: basista Bernard Le Sig (Bernard Le Sigue) se pridružuje i zajedno sa Torbenom i Feliksom radi na trećem albumu. „The Art of Creating Confusing Spirits“ izlazi u oktobru 2002. godine, pružajući svojim slušaocima novi, obogaćeni zvuk. Tokom novembra i decembra iste godine, Diorama se pridružuje turneji grupe Dajari ov Drims (Diary of Dreams), kao prateća grupa.

Nakon duže pauze i još jednog dodatka timu (2003. godine gitarista Saš Fidler (Sash Fiddler) postaje četvrti član grupe) dugo očekivani četvrti album „Amaroid“ izlazi u aprilu 2005. godine, za čiju promociju se Diorama pridružuje grupi VNV nejšn (VNV Nation) na njihovoj turneji. U oktobru iste godine, na radost svojih poklonika, Diorama izdaje još dva albuma: „Pale re-release“ (ponovno izdanje prvog albuma sa tri dodatne pesme („Don’t be there“, „You and Ice“ i „Crop of Illusions“)) i „Re-pale“ (kolekcija novih verzija starih pesama, remiksa i do tada neizdanog materijala). U isto vreme grupa kreće na svoju prvu samostalnu turneju po Nemačkoj.

Krajem 2006. godine Bernard Le Sig napušta grupu, no uprkos tome Diorama svega par meseci kasnije (23. februara 2007. godine) izdaje novi singl „Synthesize me“, koji predstavlja jedan vid preludijuma za sledeći album, koji je izdat 4 nedelje kasnije. „A different life“ se može okarakterisati kao svojevidna kritika društva u kome vlada veštački stvoren, devijantan sistem vrednosti. Torben u svojim tekstovima bogato oslikava revolt pojedinca protiv nametnutih principa i sveopšte banalizacije i degradacije pravih vrednosti i vrlina.

U opus članova Diorame se mogu ubrojati i brojne saradnje sa drugim grupama, kao što su Dajari ov Drims, Ejndžls end Egoni, Pejnbastard, Klangštabil i Frouzen Plazma.

Trenutni članovi
:

 • Torben Vent - tekst, muzika, vokal, klavijatura, udaraljke
  Feliks Mark - ko-produkcija, klavijatura, vokal
  Saš Fidler - gitara
  Markes - bubnjevi
Bivši članovi :

Bernard Le Sig - bas (2002—2006)

[h=3]Albumi :[/h]

 • Pale – 1999
  Her Liquid Arms – 2001
  Device - 2001
  The Art Of Creating Confusing Spirits – 2003
  Amaroid – 2005
  Re-Pale – 2005
  Pale (re-release) – 2005
  Synthesize me - 2007
  A Different Life – 2007
  Child of Entertainment – 2010
  Cubed (white edition) – 2010
  Cubed (black edition) - 2010


izvor :Wikipedia 
Poslednja izmena od urednika:
Natrag
Top