Šta je novo?
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
37.914
Dino Dvornik

u8Cowrs.jpg

Pevač Dino Dvornik započeo je karijeru početkom osamdesetih godina sa bratom Deanom, u okviru grupe Kineski zid. Bez većeg uspeha stvarali su domaću verziju funk muzike. Po objavljivanju albuma "Kineski zid" (Suzy 1983.) grupa je prestala sa radom. Dino je za tu ploču komponovao muziku, dok je njegov brat radio tekstove.

Po raspadu sastava, Dean odlazi u Ameriku, a Dino se posvećuje solo karijeri. Tokom sledećih pet godina Dino uvežbava instrumentalističko umeće, bavi se komponovanjem, a jedno vreme boravi u Londonu. Kao solista debitovao je na festivalu Zagreb 88 sa pesmom "Tebi pripadam" za koju je dobio nagradu stručnog žirija za najbolju kompoziciju. U suprotnosti sa tradicijom festivala, on se na bini pojavio uz prateće igrače, ponudivši modernu produkciju i funk zvuk koji je tada bio mnogo više u trendu nego početkom osamdesetih.

Početni uspeh ga je odmah odveo u studio Tetrapak gde je uz pomoć Dragana Lukića (Ðavoli) 1989. godine snimio debi album "Ti si mi u mislima". Dvornik je radio muziku, aranžmane, produkciju, svirao klavijature i udaraljke, a tekstove je pisao Goran Kralj koji je svojevremeno svirao bubnjeve u splitskoj grupi Hangar. Debi mu je doneo hitove "Zašto praviš slona od mene" (tekst Zlatan Stipišić iz grupe Osmi putnik), "Ljubav se zove imenom tvojim" i "Ti si mi u mislima". Ponudivši modernu produkciju, maco tekstove i efektan ritam. Dvornik je sklopio ploču koja je najbolje funkcionisala u diskotekama, gde je najčešće i nastupao, pevajući na matricu Prvom pločom Dino je u potpunosti ostvario staru želju favorizovanja funk muzike, započetu radom u okviru grupe Kineski zid.

Za drugi LP "Kreativni nered" tekstove pišu Zlatan Stipišić, Rambo Amadeus i novinar Ozren Kanceljak, a na snimanju su gostovali Neno Belan i Dragan Lukić. Udarnu pesmu "Jače manijače" osmislio je sa Rambom Amadeusom kome je inače gostovao i na ploči "Hoćemo gusle" (PGP RTB 1989.) u pesmi "Glupi hit". Numera "Jače manijače" objavljena je na maksi singlu koji je podeljen diskotekama širom tadašnje Jugoslavije. Na koncertnu promociju je krenuo sa članovima grupe Jet Set iz Zadra, ali je početak rata usporio njegovu karijeru.

Tek 1993. godine objavljuje CD "Priroda i društvo" a u pesmama "Split Junkie", "Ekstasy", "The Return Of The Man", prvi put se bavi ozbiljnijim stranama života Priklonivivši se aktuelnom tehno zvuku, Dvornik gubi deo stare publike, a privatni problemi ga jedno vreme odvajaju od scene Sa pesmom "Ništa kontra Splita" pobedio je na festivalu Split 95. Iste godine je objavio živi CD "Dino & Song Killers" snimljen na koncertu u Minhenu na kome su ga pratili članovi tehno grupe Song Killers. Na sledećoj ploči "Enfant terrrible" Dvornik se uz uobičajenu dozu plesnog zvuka opredelio da u pesmama "La svraka blues" i "Male noćne orgulje na plin" (a capeila) ponudi svoje viđenje drugačijih žanrova. Kao gosti na ploči su učestvovali Davor Gobac, Marjan Ban, Song Killers, Stjepan Džimi Stanić i drugi.

Njegov brat Dean je objavio ploče "Back To Realitv", "Samo reci ne" i najnoviju "Čuvar sna" (Croatia Records 1997.) na kojima se priklonio mainstream zvuku.

Diskografija

Singlovi

"Jače manijače" / "Biti sam" / "ELLA EE" / "Jače manijaće (instumental)" (Jugoton 1990. maksi singl)

"Imam rep" (Croatia Records 1992. maksi singl)

"Afrika" (Croatia Records 1996. CD singl)

Albumi

"Ti si mi u mislima" (Jugoton 1989.)

"Kreativni nered" (Jugoton 1990.)

"Priroda i društvo" (Croatia Records 1993.)

"Dino & Song Killers Live in Miinchen" (Croatia Records 1995 koncertna)

"Enfant terrible" (Croatia Records 1997.)

Izvor: Džuboks


 
Poslednja izmena od urednika:

7AF

Član
Učlanjen(a)
01.12.2010
Poruka
664

Bravo za temu.
 
Poslednja izmena od urednika:
Top