Dinkiću hiljade evra od SOKOJ-a?

LEGEND
Učlanjen(a)
14.12.2009
Poruka
29.042
Dinkiću hiljade evra od SOKOJ-a?

Izvor: Press

Beograd -- Bivši ministar ekonomije Mlađan Dinkić trebalo bi da dobije nekoliko hiljada evra od SOKOJ-a jer su tri pesme čiji je koautor među 10 najemitovanijih u 2009.

7576889324d6452c2f40da022270003_640x360.jpg



(foto: Novosti)

Godišnji izveštaj Organizacije muzičkih autora SOKOJ pokazuje da su tri Dinkićeve pesme koje izvode Piloti emitovanije od pesama, recimo, folk pevačica Jelene Karleuše, Cece ili Seke Aleksić.
Među 10 najemitovanijih pesama u Srbiji ne nalazi se nijedan hit ove tri pevačice, ali zato pesme na kojima je radio Dinkić zauzimaju drugo, treće i deveto mesto. Reč je o pesmama „Te noći smo se potukli zbog nje" i „Kako si lepa", koje su odmah iza pesme „Hej ti" Vlade Georgijeva, kao i o pesmi „Uvek te đavo nađe lakše nego ja", koja je na devetom mestu.

U pres službi Mlađana Dinkić kažu da doskorašnji ministar ekonomije ne zna za ovaj podatak i da ne veruje da su tri njegove pesme toliko slušane. "On će to proveriti u SOKOJ-u, ali ne može da veruje da su među 10 najemitovanijih pesama čak tri njegove", kratko su nam rekli u Dinkićevoj pres službi.

U SOKOJ-u nisu hteli da nam kažu koliko će para Dinkić dobiti kao jedan od autora ove tri pesme, ali računica pokazuje da je reč o nekoliko hiljada evra. Izveštaj o slušanosti pesama nastao je na osnovu podataka o emitovanju i izvođenju koje SOKOJ-u šalju elektronski mediji.

"Naknade su obračunate i isplaćene u junu 2010. Podaci o pojedinačnim nadoknadama predmet su službene tajne, što je i logično jer je reč o ličnim primanjima", objašnjava direktor SOKOJ-a Aleksandar Kovačević.

Međutim, u dokumentu do kojeg je došao Pres piše da je za oko 7.000 autora predviđena prosečna nadoknada od oko 22.200 dinara. Ipak, to ne znači da Dinkić neće dobiti i više novca. "To je prosečno ostvarena naknada u 2009. godini, što ne znači da su svi autori i nosioci prava primili baš taj iznos", kaže Kovačević.

Vođa Pilota Kiki Lesendrić kaže da zna koliko bi novca trebalo da dobije, ali nije hteo to da navede.

"Mislim da to oslikava realno stanje, jer SOKOJ tu listu objavljuje na osnovu prispelih 'muzičkih košuljica', odnosno podataka o emitovanju. Meni lično ne znači to što su zvanično najemitovanije, a jedino me iznenađuje što su tri pesme na listi deset najslušanijih. Do sada je obično bila po jedna", rekao nam je juče Lesendrić.

Momčilo Bajagić Bajaga, koji je koautor pesme „Kako si lepa", kaže da se ne radi o velikom novcu.

"To nisu neke značajne pare, a na primer u Hrvatskoj su četiri puta veće. Problem je i to što sama kontrola koliko se zaista nešto vrti nije dovoljno regulisana. Najbolje bi bilo kada bi to moglo da bude elektronski, a na svim snimcima bi bili neki kodovi", objasnio je Bajaga.

Nekom 20.000 evra, nekom 16,5 dinara

Zanimljivo je da je, recimo, Haris Džinović nedavno rekao da je u toku cele svoje karijere od SOKOJ-a dobio svega 6.000 evra dok je, na primer, Marina Tucaković u jednoj godini na ime autorskih prava dobila oko 20.000 evra. Kriterijumi po kojima SOKOJ deli novac nejasni su i frontmenu grupe „S. A. R. S." Draganu Kovačeviću, koji je 2008. za pesmu „Buđav lebac" dobio svega 16,5 dinara?! "'S. A. R. S.' je 2009. izbacio album sa pesmom 'Buđav lebac', od koje u jednom trenutku nije moglo da se živi koliko su je puštali. Dobio sam te godine svega 16,5 dinara jer su nam rekli da je emitovana jedan jedini put!", kaže Kovačević.

 
Natrag
Top