Šta je novo?

Dinar sve jači, a cene sve više

LEGEND
Učlanjen(a)
14.12.2009
Poruka
29.056
Dinar sve jači, a cene sve više


Uprkos jačanju domaće valute, cene u Srbiji ne prestaju da rastu. Do kraja ovog meseca, tvrde trgovci, potrošače čekaju nova poskupljenja.


v205278p0.jpgZnajući da su proizvođači i uvoznici svako poskupljenje svojih proizvoda najčešće pravdali slabljenjem kursa dinara, mnogi građani očekivali su da će jačanje domaće valute sada dovesti do pada cena u maloprodaji. Do toga, međutim, nije došlo, a kako kažu stručnjaci, i neće jer praksa pokazuje da uvoznici i proizvođači kursne oscilacije po pravilu koriste za ostvarivanje ekstrazarade, piše "Blic".

Dinar je u odnosu na evro poslednjih dana dostigao rekordnu vrednost od početka godine. Srednji kurs evra 1. januara iznosio je 105,5 dinara, a danas 99,3 dinara. Istovremeno, cene svih namirnica su rasle. Inflacija je u Srbiji u martu iznosila 2,6 odsto, dok je rast potrošačkih cena u prva tri meseca ove godine dostigao 5,5 procenata.


Na osnovu cenovnika koji su trgovcima dostavljeni tokom aprila slatkiši kompanije "Biolend" ove nedelje poskupeli su za tri do pet, a sredstva za ličnu higijenu kompanije "Mauricijus" za dva do 10 odsto.


U narednim danima sledi poskupljenje slatkiša kompanije "Žitoprerada" za sedam odsto, "lav" piva za 2,4, voda kompanije "Mivela" za 15, a tunjevine i sardine u konzervi kompanije "Lmx" za 16, odnosno šest procenata.


Kompanija "Nestle" najavila je poskupljenje nes kafe "2u1" i "3u1" za šest odsto, nes kafe "gold" i kapućina za pet, a smrznutog povrća "jupik" za 4,3 do 14,4 procenta.


Do kraja maja, za pet odsto poskupeće i pelene "suprims" i higijenski ulošci "boni fil fajn" kompanije "Drenik".


Ovakva situacija, kako kaže Aleksandar Stevanović, saradnik Centra za slobodno tržište, ne treba nikoga da čudi jer je praksa i ranije pokazala da, kad dinar jača, cene ne padaju.


On ističe da kurs dinara oscilira pod dejstvom monetarne politike koja se kod nas vodi, te da je jačanje domaće valute u ovom momentu loša vest za izvoznike, a dobra vest za one koji su se kreditno zadužili u evrima.


"Trend jačanja dinara neće potrajati. Svi veruju da je jačanje dinara veštačka tvorevina, zbog čega uvoznici ne žele da spuste cene i prodaju robu po tekućem kursu. Jednostavnije je da se od oscilacija kursa štite preko leđa potrošača", kaže Stevanović.


Da vrednost domaće valute jača zahvaljujući kratkoročnim finansijskim transakcijama koje stimuliše Narodna banka Srbije kroz povećanje referentne kamatne stope, smatra Saša Đogović, saradnik Instituta za istraživanje tržišta.


"U tom smislu, logično bi bilo da na tržištu dođe do pada cena bar uvoznih proizvoda. Ovdašnji menadžeri vrlo lako podižu cene kada dođe do pada vrednosti dinara. Ali isto tako rigidno i sporo obaraju cene kada domaća valuta ojača jer za to vreme žele da ostvare određene zalihe i dobit, računajući da dinar vrlo lako može da prokliza nadole", kaže Đogović.


Ekonomista Miodrag Zec ističe da se s postojećim kursom sada vrši preraspodela dohotka unutar zemlje, gde, kaže, gube izvoznici, ali i devizni poverioci, kojima sve više deviza treba za kupovinu osnovnih životnih namirnica.


"Tako se nagrađuju uvoznici, a ne izvoznici, kao i dužnici, a ne štediše i poverioci", kaže Zec i dodaje da će jačanje dinara imati negativne posledice pošto efikasnost privrede nije porasla.


U tom smislu, kaže, doći će do rasta cena na domaćem tržištu, ali i do sigurnog daljeg pada izvoza. Onog momenta kada država počne da vraća dugove, dinar će početi da pada, što na dugi rok neće imati dobre posledice, upozorava Zec, prenosi
"Blic".

(MONDO)


 
Top