Dinar slabi zbog nedovoljnog priliva deviza

PYC

Član
Učlanjen(a)
04.10.2009
Poruka
11.506
Dinar slabi zbog nedovoljnog priliva deviza



news_18777.jpg

Vest objavljena:

27.10.2010 | 09:20
Izvor:
Smedia



Guverner Narodne banke Srbije Dejan Šoškić izjavio je da je slabljenje dinara prema evru posledica nedovoljnog priliva deviza u zemlju, usled neodgovarajuće privredne strukture Srbije.



"Naša privredna struktura u ovom trenutku, a to je posledica desetogodišnjih tranzicionih promena, nije takva da svojim izvozom može da generiše dovoljan devizni priliv", rekao je Šoškić za Televiziju B92.

Srbija ima stalni debalans u razmeni sa inostranstvom i platnobilansni deficit iznad devet odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), što je osnovni razlog pritiska na deviznom tržištu, naveo je on i dodao da Srbija nema dovoljno stranih direktnih investicija, a doznake gradjana iz inostranstva su smanjene.



Rekordni pad dinara prema evru


Ističući da ne postoji tačno odredjena vrednost dinara koju će
NBS braniti jer je njen osnovni cilj održavanje cenovne stabilnosti, guverner je podsetio da centralna banka vodi računa i o stabilnosti finansijskog sistema

NBS
, prema Šoškićevim rečima, ne želi suviše veliki rast neizmirenih kredita, odnosno rast neizmirenih obaveza privrede i gradjana, jer bi to moglo da izazove probleme u bankama i ima "domino efekat" na čitav finansijski sistem.

On je rekao da će stabilnost deviznog kursa dolaziti postepeno uz rast BDP-a, koji bi u budućnosti trebalo da bude zasnovan na rastu izvoza.


Ocenjujući da će prodaja
"Telekoma Srbija" eventualno doneti kratkoročnu stabilnost kursa, Šoškić je naveo da "suština nije da prodajemo i da na taj način generišemo prilive već da postanemo zemlja u koju se investira, u kojoj se otvaraju radna mesta i u kojoj se proizvodi nešto da bi se izvozilo".

Tanjug
 
Natrag
Top