Šta je novo?
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
37.676
Diana Krall

diana-krall-2.jpg

Kantautorica Diana Krall stekla je svoju glazbenu naobrazbu odrastajući u gradu Nanaimo u Kanadi, gdje je i rođena 16. studenog 1964. godine. Već s četiri godine naučila je svirati klavir, a uživala je svirajući ga sa svojom omiljenom bakom tijekom čitavog djetinstva. Kao tinejđerica zaljubila se u jazz, kojeg je svirala u školskom bendu, a već s 15 godina klavir je postala njezina profesija, te je redovito nastupala u lokalnom piano baru. 1981. godine Diana odlazi na glazbeni koledž u Bostonu, no već nakon godine i pol vraća se u Kanadu gdje nastavlja nastupati sve dok ju nisu ugledali američki glazbenici Ray Brown i Jeff Hamilton koji su ju nagovorili da preseli svoju karijeru u Los Angeles. U 'gradu snova', mentor joj je postao slavni pijanista Jimmy Rowles, koji ju je prvi ohrabrio da u svoje sviranje klavira uključi i pjevanje, kojeg se Diana oduvijek bojala. 1990. godina označila je njezino seljenje u New York, gdje je počela s radom na svom prvom autorskom albumu. U New Yorku su ju zapazili brojni drugi jazz glazbenici s kojima je u sljedećih nekoliko godina ostvarila zanimljive glazbene suradnje, da bi 1993. objavila album 'Stepping Out', na kojem se pojavljuju i Ray Brown, Jeff Hamilton i John Clayton. Njezin drugi album 'Only Trust Your Heart' izlazi 1995. godine, ponovno napravljen u suradnji s jazz velikanima, među kojima su ovaj puta i Stanley Turrentine i Christian McBride.
S trećim studijskim albumom Diana Krall 1996. godine osvaja i mainstream publiku. Album 'All For You' posvećen je njezinom heroju Nat King Cole-u i te je godine postao gotovo sastavni dio Billboardovog Top 10 Jazz charta, te joj je osigurao nominaciju za Grammy. Uspjeh sljedećeg albuma 'Love Scenes' iz 1997. godine načinio je od Diane jednu od najprodavanijih jazz glazbenica svih vremena, te je nagrađen brojnim nagradama i novim Grammy nominacijama. 1998. godine Diana Krall je proglašena jazz glazbenicom godine.
Album 'When I Look Into Your Eyes', objavljen 1999. godine, proglašen je njezinim najboljim albumom u karijeri, a osim nominacija za Grammy u jazz kategorijama, taj je album postao i prvi jazz album nominiran u kategoriji Albuma godine, nakon punih 20 godina. Iako nije nagrađen Grammyem, osigurao je Diani Krall veliku popularnost kod publike svih uzrasta i glazbenih ukusa. Već 2001. taj je uspjeh i potvrđen s novim albumom 'The Look of Love', koji je osvojio prvo mjesto Billboardovog charta i postao prvi četiri puta platinasti jazz album u Kanadi. Tri godine kasnije – novi klasik. Album 'The Girl in the Other Room' sadržavao je prepjeve nekoliko standarda, kao i autorskih pjesama, a s istim receptom Diana Krall je nastavila i na najnovijem studijskom albumu 'From This Moment On' objavljenom 2006. godine. U rujnu 2007.g. izašao je i The Best of album.

Izvor: Hdu-toplista.com


 
Poslednja izmena od urednika:
Top