Devojke iz Srbije u lancu trgovine ljudima - od princeza do robinja

Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.979
Devojke iz Srbije u lancu trgovine ljudima - od princeza do robinja!

Devojke iz Srbije sve češće u lancu trgovine ljudima. Makroi najpre osvoje žrtvu, glume zaljubljenost, ulažu u vezu, a onda je odvedu u inostranstvo i prodaju

1.jpg

VLADA Srbije je 2012. godine identifikovala 79 žrtava trgovine ljudima, a od tog broja je 30 bilo radno eksploatisano ili prinuđeno na prošnju, a 49 je bilo primorano na prostituciju - piše u izveštaju američkog Stejt departmenta. Od ukupnog broja žrtava, samo 39 je upućeno na nevladine organizacije koje pružaju pomoć u oporavku. Tokom 2011. identifikovano je 88 žrtava trafikinga, dok je ove godine, za osam meseci, registrovano 30 žrtava iz Srbije.

Nezaposlenost i teški uslovi života u zemlji utiču na to da sve veći broj ljudi postaje izložen riziku od trgovine ljudima, a oglasi su manje sumnjivi jer su trgovci perfidni i učiniće sve kako bi zadobili poverenje žrtve i kako bi ih što teže razotkrili.
U „Astri“, najvećoj nevladinoj organizaciji za borbu protiv trafikinga, kažu da je u Srbiji popularan najsuroviji model uvlačenja devojaka u lanac trgovine ljudima. Mlade Srpkinje prvo postaju princeze, a potom - robinje.

- Ovo je takozvani loverboy model ili ljubavnički model, jer muškarci prvo osvajaju svoju žrtvu, glume da su zaljubljeni u nju, posvećuju joj pažnju, izlaze, zadobijaju njeno poverenje, upoznaju prijatelje, porodicu - priča za „Novosti“ Elena Krsmanović iz „Astre“. - Žrtve ovakvog modela su gotovo uvek mlade devojke, koje su još naivne, olako veruju svemu i nemaju puno životnog iskustva. Posle izvesnog vremena, mladić im predlaže put u inostranstvo, nekada trajan odlazak, a nekad samo letovanje, gde po prelasku granice počinje pakao.

Kako priča Krsmanovićeva, ovaj model je posebno surov za žrtve, jer ih izdaje neko u koga su imali beskrajno poverenje. Najteža je rehabilitacija za one osobe koje su prevarene od strane nekog koga su zapravo volele.
- Ako uspeju da se izvuku iz lanca trgovine ljudima, njihov oporavak je otežan time što ih je u situaciju eksploatacije dovela osoba kojoj su verovale. Zbog toga im je posebno teško da povrate veru u ljude - objašnjava naša sagovornica. - Devojke iz Srbije su najčešće eksploatisane kroz prinudnu prostituciju. Oduzima im se pasoš, mobilni telefoni, sve lične stvari, drže se u zatočeništvu, psihički i fizički su zlostavljane. Mnoge se teško izbave iz ovog pakla.
Neretko im, ukoliko imaju dete ih prethodnog braka ili mlađeg brata i sestru, trgovci koji raspolažu njihovim životima, prete da će, ako ne rade šta im se kaže, nauditi njihovim bližnjima.

2.jpg

- Kada identifikujemo žrtvu, zbog ovih pretnji uvek postoji strah od odmazde, osvete - kaže Krsmanovićeva, objašnjavajući zašto je važno osigurati zaštitu prava i bezbednosti identifikovanih žrtava trgovine ljudima.

Kada je u pitanju uvlačenje u lanac trgovine ljudima i prostitucije putem oglasa, Krsmanovićeva kaže da je ono i dalje vrlo aktuelno, ali su oglasi sve perfidniji:

- Poslovne ponude su realne, ne traže se samo plesačice, maserke, nego konobarice, medicinske sestre, frizerke, a plate su takođe realne. Tek kada pređu granicu, devojke shvataju u šta su se zapravo upustile.

SOS TELEFON

„ASTRA“ deluje i preventivno, ne samo kao pomoć žrtvama trgovine ljudima i drugih oblika nasilja. SOS telefon za pomoć je 011/785-0000, a kako kažu u ovoj organizaciji, trafiking najčešće ne prijavljuju same žrtve, već članovi porodice žrtve.

(Večernje novosti)
 
Natrag
Top