Devizni račun ?

Član
Učlanjen(a)
11.11.2009
Poruka
506
Pozdrav forumaši.

Evo malo pitanja oko deviznog računa.
Nisam nikad koristio devizni račun,ali imam namjeru početi koristiti pa sam htio malo posavjetovati se sa Vama.

Dakle,na devizni račun mogu stavljati stranu valutu a dizati svoju valutu na bankomatima sa Visom Electron card kao jedna opcija a druga opcija je neki oblik štednje.

Da li ima još nekih fora sa deviznim računom ?

Hvala
 
Član
Učlanjen(a)
11.11.2009
Poruka
506
Ok forumaši riješen problem oko deviznog računa sve mi je jasno :)

Pročitao sam malo oko toga tako da je sve ok.

Hvala
 
Član
Učlanjen(a)
31.08.2010
Poruka
6
Devizni racun je tekuci racun na koji se uplacuje strana valuta.U zemlji u kojoj je otvoren racun mozete na salteru banke podizati novac u toj valuti u kojoj je uplacen a na bankomatima(u zemlji i u drugim zemljama)mozete podizati samo valutu koja se koriti u zemlji u kojoj se nalazite.

Uglavnom do novac stoji na taj iznos se obracunava pozitivna kamata koja varira od banke do banke,pa to dodje i kao neki vid stednje.

Otvaranje deviznog računa je uglavnom besplatno, mada ima banaka koje traže naknadu do 300 dinara ili depozit od 20 evra, koji je faktički zarobljen na deviznom računu. Pojedine banke naplaćuju i održavanje i korišćenje računa.

Neki od uslova:

Ugovor o tekućem deviznom računu rezidenta može zaključiti svaki rezident poslovno sposobno fizičko lice, uz identifikaciju ličnom kartom ili izbegličkom legitimacijom. Tekući devizni račun rezidenta može otvoriti i strani državljanin sa boravkom u Republici Srbiji dužim od godinu dana uz ličnu kartu za strance ili pasošem strane države i Uverenjem Ministarstva unutrašnjih poslova, koje je izdato u svrhu zaključenja ugovora, u kojoj je naveden datum prijave boravka, evidencijski broj za strance, broj pasoša, adresa prebivališta/boravišta na teritoriji Republike Srbije. Tekući devizni račun rezidenta se može otvoriti i na ime maloletnog lica, kao i lica pod starateljstvom. U tom slučaju, vlasniku tekućeg deviznog računa (odnosno zakonskom zastupniku ili staratelju) se uručuje identifikaciona kartica za raspolaganje sredstvima na tekućem deviznom računu.
Ugovor o tekućem deviznom računu nerezidenta može zaključiti fizičko lice sa prebivalištem u inostranstvu, osim lica čiji privremeni boravak u Republici Srbiji traje duže od jedne godine (uz strani pasoš i prijavu boravka u Republici Srbiji), fizičko lice strani državljanin zaposlen u stranim diplomatskim predstavništvima u zemlji i članovi njegove porodice (uz strani pasoš i prijavu boravka u Republici Srbiji) i fizičko lice državljanin Republike Srbije koji na osnovu dozvole za boravak, odnosno radne vize boravi u inostranstvu duže od jedne godine.

Na tekući devizni račun moguća je uplata u jednoj ili više navedenih valuta: evro (EUR), američki dolar (USD), kanadski dolar (CAD), australijski dolar (AUD), britanska funta (GBP), švajcarski franak (CHF), norveška kruna (NOK), švedska kruna (SEK), danska kruna (DKK).

Raspolaganje sredstvima sa tekućeg deviznog računa vrši se: podizanjem efektive ili dinarske protivvrednosti kao i prenosom sredstava na druge račune . Provizija za isplatu u efektivi naplaćuje se u skladu sa tarifnikom Banke i naplaćuje se u dinarskoj protivvrednosti. Za isplatu u dinarima ne naplaćuje se provizija. Na zahtev klijenta može se izvršiti konverzija uplaćenog iznosa u jednu od navedenih valuta. Naknada za konverziju se takođe naplaćuje u skladu sa tarifnikom Banke Poštanska štedionica i naplaćuje se u dinarskoj protivvrednosti.


Vlasnik tekućeg deviznog računa može dati ovlašćenje za rad sa deviznim računom najviše jednom licu(u nekim bankama moze i vise)
 
Natrag
Top