Desetogodišnjak sa zlatnim prstima

Član
Učlanjen(a)
17.04.2009
Poruka
4.299
Desetogodišnjak sa zlatnim prstima


Nikola Vučičević iz Beograda počeo je da svira klavir pre dve godine i već je ostvario veliki uspeh na takmičenjima u Italiji.

20061113_b02.jpg

Nikola Vučićević...


Desetogodišnji Nikola Vučičević iz Beograda ne odvaja se od "svoje prve velike ljubavi" - klavira, koji je počeo da svira pre dve godine. Sve je počelo slučajno, kada je sa ocem ušao u prodavnicu da kupi sliku. Nikolinu pažnju tada je privukao klavir, pa je tada rešio da pošto-poto nauči da svira. Nikola je već ostvario dva velika uspeha na Međunarodnim takmičenjima u Italiji.

- Tata je hteo da igram tenis, jer se on i brat bave ovim sportom. To je lep sport, ali kada sam video klavir u prodavnici, nagovorio sam roditelje da krenem u Muzičku školu. Rešili su da to bude "Davorin Jenko", otišao sam na test i bio drugi na listi. Dogurao sam do trećeg razreda - kaže ponosno Nikola Vučičević.

Ovaj mladi pijanista dva puta nedeljno ide na časove klavira kod profesorke Julije Glibovskaje-Cvitkovac, ali ima sve petice i u OŠ "Bora Stanković".

- Prvo je krenuo sa takmičenjima iz književnosti, na kojima je osvojio titule "poštovani govornik i pisar". Na prvom takmičenju iz klavira bio je u februaru, ali se tada jako rastužio zbog osvojenog četvrtog mesta. On je dete koje poseduje jak takmičarski duh - priča Nikolina majka Nataša.

Da talenat i upornost zaista vrede, ovaj desetogodišnjak pokazao je celoj Italiji, kada je na prestižnom muzičkom takmičenju u Rimu od mogućih 100 osvojio čak 93 boda.

- U Rimu je bilo dosta dece, ali mi je ipak pravi izazov bio u Padovi, jer je takmičenje trajalo deset dana. Mislio sam da će pobediti Rusi i Japanci, ali nisu uspeli da se plasiraju ni na jedno od prva tri mesta. Ja sam osvojio treće mesto i bio sam presrećan! Svirao sam kompozicije Baha, Betovena i Lešhorna - kaže Nikola.

Dečak sa "zlatnim prstima" već ima prepoznatljiv imidž, jer na pripreme dolazi u odelu, sa leptir mašnom i crnim naočarima. Nerazdvojne saputnice na Nikolinim takmičenjima su njegovim majka i profesorka Julija.

Mladom pijanisti već predstoje tri velika takmičenja. Prvo na Siciliji, drugo u Španiji, gde će se takmičiti "rame uz rame" sa starijom i naprednijom kategorijom, a treće će biti veliko Međunarodno takmičenje u Rusiji.


Izvor: Press/N.Nikolić
 
Natrag
Top