Deset stvari koje NIKADA ne treba da kažete trudnici!

Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Deset stvari koje NIKADA ne treba da kažete trudnici!

Lepota i zdravlje 06.02.2010 13:54



Buduće majke se često susreću sa blagonaklonim pogledima, osmesima i komentarima o njihovom stanju i novoj ulozi u životu. Međutim, dešava se i da im drugi upućuju netaktične i ne baš laskave opaske.

Takve situacije nisu obavezno posledica loše namere, neosetljivosti ili neznanja, ali to ne znači da ne uzrokuju neželjenu reakciju žene koja se već nalazi u hormonalnom haosu. Dakle, navodimo vam deset stvari koje nijedna trudnica ne želi da čuje

"I ja se osećam kao trudnica!"
Kratko i jasno - ako zaista niste trudni, onda je ovakvo poređenje krajnje neprimereno.

"Jao, što si ogromna!"
Moguće je da je trudnoća vidno uticala na korpulenciju vaše rođake, prijateljice ili koleginice, ali je ta konstatacija poslednje što želi da čuje. Da li bi bilo pristojno da komentarišete težinu osobe koja se bori sa kilogramima? Nikako! Neka pravila zdravog razuma i ličnog vaspitanja odnose se i na trudnice.

"Zaista ne treba da..."
Vežbaš. Podižeš stolicu. Dolaziš na posao. Trudnoća nije bolest i ako svojim komentarima stvarate utisak da se radi o nekom ozbiljnom medicisnkom stanju, buduće majke će početi da osećaju da su hendikepirane.

"Mislim da nije pametno da..."
Koristiš epiduralnu anesteziju za porođaj. Dozvoliš partneru da prisustvuje porođaju. Pokušaš po svaku cenu prirodno da se porodiš. Plan porođaja svake trudnice je krajnje lična stvar. Ako želi vaše mišljenje, ona će ga tražiti.


6db14c432c4eff1bd98bd0ca7a61880c.jpg

"Uživaj u poslednjih nekoliko meseci slobode!"
Materinstvo je za većinu žena najuzbudljvija i najvažnija životna uloga. Zato je izricanje "doživotnog zarobljeništva", na ovaj način, poslednje što želi da čuje svaka buduća majka. Negativne komentare o podizanju deteta jednostavno zadržite za sebe.


"Verovatno ne treba to da jedeš/piješ."
Trudnice instinktivno osećaju šta smeju, a šta ne smeju, da jedu. Takođe, želju za određenom vrstom hrane određuju hormoni i unutrašnji osećaj. Zato, ako buduća mama nešto silno poželi da pojede, pustite je da uživa.

"Tvoja beba će biti ogromna/sitna."
O čemu skoro svaka trudnica razmišlja? Kako će, za ime sveta, beba izaći napolje! Ipak, lekar koji prati trudnoću, i obavlja ultrazvučne preglede, jedina je osoba koja ima pravo da proceni veličinu bebe, potencijalne rizike i komplikacije, kao i neophodnost da se to saopšti budućoj majci.


"Šta ako je tvoja beba..."

Ima zečiju usnu? Ne čuje? Ima neki hromozomski poremećaj? Buduće majke provode mnogo vremena razmišljajući o svim "šta ako", pa im nije potrebno da još neko pojačava njihove skrivene strahove i brige.


"Izgledaš umorno."

Nošenje bebe devet meseci uopšte nije lak posao. Dakle, ako trudnica izgleda umorno, onda verovatno jeste. Razumljivo, u takvoj situaciji najmanje joj je potrebno da je bilo ko podseća na to kako se oseća ili izgleda. Daleko je bolje da je ohrabrite i podstaknete komentarom "Izgledaš fantastično!"

"Još ništa?"
Pa, ako vas još niko nije obavestio da se beba rodila, onda se to nije desilo i niko nije zaboravo da vas obavesti o srećnom događaju. Niko ne čeka bebu sa takvim nestrpljenjem i uzbuđenjem kao buduća mama, pa su vaša zapitkivanja krajnje neumesna i pojačavaju njenu nervozu.


 
Član
Učlanjen(a)
16.08.2009
Poruka
932
11. nikad nemojte trudnicu ni u sali da udarite . izaci ce vam cmicak ....
 
Natrag
Top