Deset najboljih menadžerki

PYC

Član
Učlanjen(a)
04.10.2009
Poruka
11.506
„Fajnenšel tajms“ objavio listu najuspešnijih žena

Deset najboljih menadžerki

N. Vlačo | 18. 11. 2010. - 00:02h | Foto: Reuters

List „Fajnenšel tajms“ objavio je godišnju listu od 50 najuspešnijih ženskih menadžera, na kojoj je prvo mesto zadržala Indra Nuji, 55-godišnja Indijka koja je od 2006. na čelu „Pepsija“, američkog giganta prehrambene i industrije bezalkoholnih pića. Za njom sledi Andrea Jung, čelnica „Ejvon“ kozmetike u poslednjih 11 godina, i Giler Sabanči, menadžerka turskog „Sabanči holdinga“ koji ima 60.000 zaposlenih u 15 zemalja, a kaže da se lično najbolje koncentriše uz Mocartovu muziku.

91627_0610-marcegaglia-foto-reuters_f.jpg

Indra Nuji je od 2006. na čelu „Pepsija“

Nuji je rođena u indijskom gradu Čenaju, a pre nego što je rešila da se oproba u Americi, radila je dve godine za kompaniju „Džonson i Džonson“ u njihovom predstavništvu u Mumbaju.

„Sve što sam imala bilo je 500 dolara u džepu i stipendija Jejl univerziteta. Osećala sam se kao imigrantkinja 1978. godine kada sam stigla u SAD. Morala sam da studiram i radim, da to nisam uspela, ne bih imala gde više da odem“, kaže Nuji, i dodaje da se svakog dana iznova pita da li je zaslužila da danas bude izvršni direktor „Pepsija“.

U prehrambenoj industriji je i Iren Rozenfeld, četvoroplasirana na listi 50 top-menadžerki, koja rukovodi multinacionalnom kompanijom „Kraft fuds“ sa sedištem u SAD. Iza nje, na petom mestu je prva Kineskinja na rang-listi – Dong Mingdžu, predsednica kompanije „Gri elektrik“ koja se bavi proizvodnjom kućnih uređaja. U Kini je zovu „gvozdena dama biznisa“, a njena knjiga „Put ka cilju bez kajanja“, koja govori o usponu žene od posla putujućeg trgovca do mesta izvršnog direktora, postala je bestseler u toj zemlji. Dong Mingžu tvrdi da 20 godina nije otišla na godišnji odmor, a za sebe kaže da nikada ne čini pogrešne korake.

„Nikad ne priznajem greške i uvek sam u pravu“, navodi najbolja kineska menadžerka, koja je karijeru počela nakon smrti muža, ostavivši trogodišnjeg sina kod svoje majke.

Ursula Burns, izvršna direktorka kompanije „Kseroks“ vredne 22 milijarde dolara, na šestom mestu je ove liste, a specifična je po tome što je bila prva Afroamerikanka koja je preuzela čelnu funkciju u nekoj od najvećih američkih firmi koje se uključene u berzanski indeks S&P 100. Iza Burnsove je Japanka Jošiko Šinohara, koja vodi kompaniju „Temp holdings“ koja ljudima nalazi poslove na određeno vreme, a na osmoj poziciji liste „Fajnenšel tajmsa“ je Elen Kalmen, izvršna direktorka američke kompanije „Dipont“ vezane pre svega za hemijsku industriju. Na devetom i desetom mestu rang-liste našle su se Kineskinja Čeung Jan, osnivač kompanije „Najn dregons pejper“ čije je bogatstvo procenjeno na 5,6 milijardi dolara i Amerikanka Patriša Verc, koja rukovodi konglomerat „ADM“ iz Ilinoisa u kojem je zaposleno 29.000 ljudi u 60 zemalja sveta.

Najbolje plasirana evropska menadžerka na listi je zapravo Amerikanka Anđela Arends, koja je iz rodne Indijane stigla do čelne pozicije u „Barberiju“, britanskom najvećem modnom brendu. Francuskinja An Loveržan, poznata kao „atomska An“, vodi kompaniju „Areva“, najvećeg svetskog graditelja nuklearnih reaktora.

„Moj prvi šef mi je rekao da je ženi mesto kod kuće. To jeste bilo pre 22 godine, ali i dalje ima još dosta toga da se uradi“, kaže Loveržanova, i dodaje da su u „Arevi“ pre četiri godine, kada je kompanija osnovana, muškarci činili 88 odsto zaposlenih, a sada je tu 35 odsto ženskih menadžera.

Među ženama koje su se našle na listi „Fajnenšel tajmsa“, najmlađa je 40-godišnja Nemica Ines Kolmze, koja je već četiri godine izvršna direktorka metalurške kompanije „SKW“ i u 2008. je firmi obezbedila rekordni profit. Ona je takođe i portparol međunarodne lobi grupe koja se zalaže za veću zastupljenost žena u upravnim odborima velikih korporacija. Najstarija vrhunska menadžerka na listi, barem od onih koje su prijavile godine, jeste Japanka Šinohara (76), koja drži sedmu poziciju u ukupnom plasmanu.

Kritičarka Berluskonija najuticajnija u Italiji

Ema Marčegalja, 45-godišnjakinja iz Mantove, prva je žena koja je stala na čelo udruženja italijanskih industrijalaca „Konfindustrija“, a na listi 50 najboljih svetskih menadžerki zauzima 29. mesto. Ona je od oca nasledila kompaniju „Marčegalja“, najvećeg svetskog proizvođača izolacionih cevi od nerđajućeg čelika, a poznata je po tome da često kritikuje premijera Silvija Berluskonija.

Amerikanke najsupešnije

1. Indra Nuji (55) „Pepsi“, SAD
2. Andrea Jung (52) „Ejvon“, SAD
3. Giler Sabanči (55) „Sabanči grup“, Turska
4. Iren Rozenfeld (57) „Kraft fuds“, SAD
5. Dong Mingdžu (/) „Gri elektrik“, Kina
6. Ursula Berns (52) „Kseroks“, SAD
7. Jošiko Šinohara (76) „Temp holdings“, Japan
8. Elen Kulmen (54) „Dipont“, SAD
9. Čeung Jan (53) „Najn dregons“, Kina

10. Patriša Verc (57) „ADM“, SAD

Natrag