Deset činjenica o kultnom filmu ''Kad jaganjci utihnu''

UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.549
Deset činjenica o kultnom filmu ''Kad jaganjci utihnu''
Prošlo je tačno 25 godina otkako je snimljen jedan od najboljih filmova svih vremena - ''Kad jaganjci utihnu''.

Izvor: B92
1155520679586d193bd3001545268757_v4_big.JPG

Foto: YouTube Screenshot
Američki triler ''Kad jaganjci'' utihnu iz 1991. godine u režiji Džonatana Demija, jedan je od najuspešnijih i najznačajnijih filmova svih vremena. Snimljen je po istoimenom romanu Tomasa Harisa, a u njemu su glavne uloge imali Džodi Foster i Entoni Hopkins. Njegova zarada je već u prvoj nedelji prikazivanja premašila budžet koji je utrošen za snimanje, a u nastavku pročitajte neke interesantne stvari koje se vezuju za njega.

1. Film ''Kad jaganjci utihnu'' je treći koji je osvojio pet najprestižnijih Oskara, nakon filmova ''Dogodilo se jedne noći'' i ''Let iznad kukavičjeg gnezda'', uključujući onaj za najbolji film kao jedini horor film koji je osvojio glavnu nagradu.

2. Glumica Mišel Fajfer odbila je ulogu agenta Ef-Bi-Aja Klaris Sterling nakon što je pročitala scenario, uz obrazloženje da ima previše gnusnih scena. Sa druge strane, za Džodi Foster to nije predstavljalo problem.


3. Uloga Hanibala Lektora trebalo je da pripadne Džinu Hekmanu. Kasnije, producenti su razmatrali da to bude Džon Litgou.

4. Lik agenta Dejne Skali iz čuvene serije ''Dosije iks'' zasnovan je na Klaris Sterling.

5. Veći deo filma snimljen je u Pitsburgu jer taj grad ima jako nestalan krajolik i arhitekturu. Tako su prikazani različiti delovi zemlje.

6. Uprkos hvaljenoj ulozi, Entoni Hopkins se pojavljuje u filmu tek nešto više od šesnaest minuta.

7. U sceni u kojoj se Klaris upoznaje sa Hanibalom, Džudi Foster je zapravo upoznala i samog Hopkinsa.


8. Lik Džejma Gamba, poznatijeg pod nadimkom Bufalo Bil, inspirisan je trojicom serijskih ubica: Tedom Bandijem, Edom Gejnom i Gerijem Hajdnikom.

9. Lobanja koja se nalazi na leđima moljca na posteru, inspirisana je slikom ''Voluptuous Death''. Nastala je u saradnji između legendarnog Salvadora Dalija i fotografa Filipa Halsmana, na kojoj je sedam nagih žena poređano tako da formiraju oblik lobanje.

10. Odnos između Lektora i Klaris Sterling baziran je na stvarnom odnosu između serijskog ubice Teda Bandija i nekadašnjeg detektiva i profesora kriminalistike Roberta Kepela.
 
Natrag
Top