Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Depeche Mode

depeche%20mode-5.jpg

Britanski elektro pop bend Depeche Mode osnovan je 1980. godine u gradu Basildonu u Essexu u Engleskoj. Ovo je jedna od najdugovječnijih, najuspješnijih i najutjecajnijih grupa elektro pop scene, koja je u Velikoj Britaniji pokrenuta ranih '80-tih. Samo na službenom britanskom chartu Depeche Mode su se pojavili s 45 singlova, a brojeve jedan su osvajali kako u Britaniji, tako i u Americi i ostatku Europe i svijeta. Prema podacima izdavačke kuće EMI, grupa Depeche Mode je u karijeri prodala preko 75 milijuna albuma na svjetskom tržištu, a zajedno s prodanim singlicama i ostalim izdanjima, ta se brojka penje preko 100 milijuna.
Sam početak priče o grupi Depeche Mode seže u daleku 1977. godinu kada su Vince Clarke i Andrew Fletcher osnovali bend pod imenom No Romance in China. Clarke je preuzeo vokale i gitaru, a Fletcher je svirao bas i dvojac je egzistirao do 1979. godine, kada Clarke ulazi u takozvani 'Ultravox rip-off band' pod nazivom The Plan, u kojem su bili i njegovi prijatelji Robert Marlow i Paul Langwith. U to vrijeme, od 1978. do 1979. godine, Martin Gore je imao svoj dvočlani akustični bend koji se zvao Norman and The Worms, u kojem je bio i njegov školski kolega Philip Burdett na vokalu, dok je Gore svirao gitaru. 1979. godine, udružuju se Marlow, Gore, Clarke i novi kolega Paul Redmond i osnivaju bend pod nazivom The French Look, u kojem Marlow pjeva i svira klavijature, Gore svira gitaru, a Redmond svira također klavijature. U ožujku 1980. godine, ponovno dolazi do 'kadrovskih promjena' i Clarke, Gore i Fletcher osnivaju novi bend koji dobiva ime Composition of Sound, u kojem Clarke pjeva i svira gitaru, Gore svira klavijature, a Fletcher bas. U lipnju 1980. godine Composition of Sound i The French Look prvi puta sviraju zajedno u školskom klubu St. Nicholas School Youth Club u Basildonu u Essexu.
Ubrzo nakon osnivanja benda Composition of Sound, Clarke i Fletcher prebacili su se na sintisajzere, koje su kupili radeći razne poslove, poput postavljanja tepiha ili su ih pak posuđivali od prijatelja za vježbanje. Dave Gahan dolazi u bend 1980. godine, nakon što ga je Clarke čuo kako pjeva David Bowievu pjesmu 'Heroes' na lokalnom izviđačkom okupljanju. Odmah je osnovan novi bend Depeche Mode, a ime su preuzeli od francuskog modnog magazina 'Dépêche mode'. Martin Gore je odabir imena objasnio riječima 'to znači 'brza moda' ili 'distribucija mode'. Sviđalo mi se kako to zvuči.'
Bend je debitirao s prvom pjesmom 'Photographic' na kompilacijskom albumu 'Some Bizzare Album', a pjesmu su kasnije ponovno snimili i objavili na svom debitanskom albumu 'Speak & Spell'. Pravi uspjeh dolazi kada je Daniel Miller, osnivač izdavačke kuće Mute Records, prišao grupi nakon što ih je vidio kako sviraju uživo u Canning Townu, te im je ponudio da snime singl za njegovu mladu izdavačku kuću, a rezultat tog usmenog dogovora bio je snimanje prvog službenog singla 'Dreaming of Me', koji je snimljen u prosincu 1980. godine i objavljen u veljači 1981. godine. Singl je dospio do 57. mjesta britanske top liste, što im je bio dovoljno veliki poticaj da snime i novi singl, pjesmu 'New Life', koja se popela čak do broja 11. Tri mjeseca kasnije Depeche Mode objavljuju singl 'Just Can't Get Enough' koji postaje njihov prvi singl koji ulazi u britanski Top 10, osvojivši osmo mjesto. Ovaj je singl na puno načina označio prvi pravi uspjeh za bend i uspješno je utabao put njihovom debitantskom albumu 'Speak & Spell' koji izlazi u studenom 1981. godine i u konačnici dospjeva do 10. mjesta britanske top liste. Kritika je bila podijeljena, neki su ih izrazito hvalili, no neki su bili i vrlo oštri prema njima.
Za vrijeme turneje i promocije albuma 'Speak & Spell', Vince Clarke je počeo pokazivati nezadovoljstvo smjerom u kojem grupa ide. Prema njegovim riječima 'nikad nije bilo vremena za bilo što da se napravi'. U studenom 1981. godine Clarke je javno obznanio da napušta grupu Depeche Mode. On se ubrzo pridružuje blues pjevačici Alison Moyet s kojom osniva bend Yazoo, a kasnije s Andyem Bellom osniva i grupu Erasure. Prvotni dogovor bio je da Clarke nastavi i dalje pisati pjesme za grupu Depeche Mode, no od tog dogovora nije bilo ništa, nakon što je grupa odbila njegovu pjesmu 'Only You'. Clarke ju je zatim snimio s grupom Yazoo, a pjesma je dospjela do 2. mjesta britanske top liste. Martin Gore, koji je na albumu 'Speak & Spell' napisao pjesme 'Tora! Tora! Tora!' i 'Big Muff', bio je tako 'prisiljen' postati novi autor grupe.
Krajem 1981. godine Depeche Mode su stavili anoniman oglas u časopis Melody Maker u kojem su tražili novog glazbenika. Alan Wilder, 22-godišnji klavijaturist iz zapadnog Londona, javio se na oglas, a nakon dvije audicije, primljen je u grupu početkom 1982. godine, na početu samo kao prateći svirač na turnejama.
U siječnju 1982. godine, grupa objavljuju pjesmu 'See You', njihov prvi singl bez Clarkea, a singl je na iznenađenje članova benda, uspio ostvariti bolji uspjeh od sva tri singla koje je napisao Clarke te se popeo do šestog mjesta britanske top liste. Istog mjeseca grupa je krenula na svoju prvu svjetsku turneju koja je nosila naziv 'See You Tour'. U sljedećih nekoliko mjeseci objavljena su i dva nova singla 'The Meaning of Love' i 'Leave in Silence'.
Depeche Mode su počeli s radom na svom drugom albumu u srpnj 1982. godine. Daniel Miller je obavijestio Wildera da njegove usluge neće biti potrebne na snimanju albuma, jer je bend htio dokazati kako mogu biti uspješni i bez Vincea Clarkea. Njihov drugi album 'A Broken Frame' objavljen je u rujnu iste godine, a već u listopad grupa kreće na svoju drugu veliku turneju u godinu dana, koja nosi naziv 'Broken Frame Tour'. Alan Wilder je ponovno s grupom na turneju, a dobiva priliku dokazati se i u studiju na singlu 'Get the Balance Right!' koji je objavljen samostalno, van albuma, u siječnju 1983. godine i uključujuje prvi službeni potpis Wildera kao glazbenika i člana benda.
Za svoj treći studijski album 'Construction Time Again', Depeche Mode su angažirali producenta Garetha Jonesa, a snimanje je odrađeno u Garden studiju i Hansa studiju u Berlinu. Ovaj album donosi dramatični prepokret u zvuku grupe, najviše zahvaljujući doprinosu Wildera i njegovih modernih sintisajzerskih samplova, za razliku od njihovog dotadašnjeg analognog snimanja sintisajzera. Samplirajući zvukove iz svakodnevnog života, grupa je stvorila električni, industrijski zvuk, sličan tadašnjim grupama Art of Noise i Einstürzende Neubauten. Zajedno s novim zvukom, razvijalo se i Goreovo pisanje pjesama, koje se okrenulo političkim i socijalnim temama, a najbolji primjer bio je prvi novi singl 'Everything Counts', komentar na sve veću pohlepu multinacionalnih kompanija. Singl je osvojio svjetske top liste i u Britaniji dogurao do šestog mjesta.
Na svojim počecima, grupa Depeche Mode je ostvarila tek manji uspjeh na britanskoj, europskoj i australskoj sceni, no to se sve mijenja u ožujku 1984. godine, kada grupa objavljuje singl 'People Are People'. Pjesma postaje hit i penje se do drugog mjesta irske top liste, četvrtog britanske i švicarske top liste i prvi puta do broja jedan u Njemačkoj. Ipak u Americi ovaj hit singl je jedva došao d broja 13 i to tek sredinom 1985. godine. Ipak, pjesma je postala svojevrsna himna gay populacije i redovito se izvodila na svim njihovim okupljanjima i 'pride' festivalima.
U rujnu 1984. godine izlazi album 'Some Great Reward', hvaljen od kritike i publike. Na ovom albumu grupa eksperimentira s još mračnijim temama, kao što su seksualna politika ('Master and Servant'), bračna prevara ('Lie to Me') ili diskutabilna Božja pravda ('Blasphemous Rumours'). Na albumu se nalazi i prva laganica Martina Gorea, pjesma pod nazivom 'Somebody', koja je predstavila Gorea kao vokalistu, te postala njegov prvi 'vokalni' singl, a ovo će se pravilo pojaviti i na svakom njihovom album. Ovo je bio ujedno i njihov prvi album koji je ušao u američki top listu, a Top 10 je osvojio u brojnim europskim zemljama.
1985. godine Mute Records objavljuje kolekcijski album 'The Singles 81-85' kako bi američka publika uhvatila korak s grupom, a kolekcija je sadržavala dva nova sjajna singla 'Shake the Disease' i 'It's Called a Heart'. U ovo vrijeme grupu se u nekim krugovima počelo povezivati s gotičkom subkulturom, koja je u Britaniji nastala krajem '70-tih i sada je polako postajala sve popularnija i u Americi. Stoga je Depeche Mode upravo u Americi prihvaćen kao jedan od takvih bendova, koji se obraćao alternativnoj publici koja nije željela slušati tada jako popularni 'soft rock i 'disco hell'. Ovaj image i percepcija benda u Americi bila je potpuno suprotna od onoga u Europi, gdje su Depeche Mode bili smatrani teen idolima i često su se pojavljivali u europskim teen magazinima i pratećoj sceni.
Vjerojatno najveća transformacija grupe dolazi 1986. godine, kada objavljuju svoj 15. singl 'Stripped' i njegov prateći album 'Black Celebration'. Odbacivši svoj prepoznatljivi 'industrial-pop' zvuk, na ovom albumu grupa se okreće vrlo atmosferičnom, dubokom i slojevitom zvuku i pratećim mračnijim, sirovijim i direktnijim tekstovima koje potpisuje Gore. Na ovom albumu također se našla i nova verzija pjesme 'Fly on the Windscreen', koja je ranije objavljena kao B-strana singla 'It's Called a Heart'. Bend je prepoznao potencijal ove pjesme, ponovno ju snimio, poboljšao i objavio na ovom albumu pod imenom 'Fly on the Windscreen - Final'.
Videospot za sljedeći singl 'A Question of Time' označava njihovu prvu suradnju s redateljem Antonom Corbijnom, s kojim se suradnja od tog dana nastavila sve do dan danas. Anton je za bend režirao preko 19 videospotova i live nastupa i zaslužan je za neke od vizualnih riješenja omota njihovih albuma i singlova.
1987. godine album 'Music for the Masses' donosi novi zaokret prema alternativnijem zvuku i načinu snimanja pjesama. Po prvi je puta za produkciju angažiran producent van kuće Mute, David Bascombe, koji je ipak na kraju ispao samo tehničar, a produkciju su članovi benda sami odradili. Zvuk je sveden na eksperimentacije sa sintisajzerom, a singlovi 'Strangelove', 'Never Let Me Down Again' i 'Behind the Wheel', iako nisu baš najbolje prošli u Velikoj Britaniji, uspjevaju osvojiti sve veće trežište za grupu, uključujući Kanadu, Brazil i Južnu Afriku, uz uobičajeno sklono im europsko tržiše gdje pjesme redom osvajaju Top 10. Album također uspjeva osvojiti Ameriku, što niti jednom predhodnom albumu nije uspjelo.
Na krilima uspjeha albuma 'Music for the Masses' grupa tijekom 1987. i 1988. godine vrijeme provodi na velikoj svjetskoj turneji koja kulminira 18. lipnja 1988. godine u dvorani 'Pasadena Rose Bowl' gdje bend nastupa pred 60,453 posjetitelja, najviše što ih se uspjelo skupiti u toj dvorani u posljednjih osam godina. Turneja postiže izuzetno veliki i neočekivani uspjeh u Americi, a dokumentirana je na koncertnom filmu '101' i pratećem soundtrack albumu.

Sredinom 1989. godine, Depeche Mode odlaze u Milano s producentom Floodom, a s prvog sessiona izlazi singl 'Personal Jesus'. Prije izlaska ovog singla, pokrenuta je revolucionarna marketinška kampanja u kojoj su u lokalnim novimama u rubrikama 'osobni oglasi' osvanuli oglasi s riječima 'Your own personal Jesus'. Kasnije je u oglase ubačen i broj telefona, gdje je, kad se okrenuo broj, čula pjesma 'Personal Jesus'. Ovakva kampanja osigurala je singlu titulu jednog od najprodavanijih u njihovoj karijeri, a singl je dospio do 13. mjesta britanske top liste. U Americi bio je to njihov prvi Top 40 hit nakon singla 'People Are People', a s vremenom je postao najprodavaniji 12-inčni singl Warner Brosa u dotadašnjoj povijesti.
U veljači 1990. godine, pjesma 'Enjoy the Silence' postaje jedan od najuspješnijih singlova grupe Depeche Mode, osvojivši broj šest britanske top liste, a nekoliko mjeseci ovo postaje i njihov najuspješniji singl u Americi, osvojivši osmo mjesto top liste i osiguravši im drugu američku zlatnu ploču. Pjesma u veljači 1991. godine osvaja Brit Awards nagradu za najbolji singl. Grupa objavljuje album 'Violator', a kako bi ga promovirali, članovi grupe organiziraju potpisivanje albuma i druženje s fanovima u trgovini u Los Angelesu, u kojoj se okupilo oko 20,000 fanova, od koji su neki i ozlijeđeni prilikom stiskanja na staklo trgovine te je umalo došlo do nereda. Kako bi se ispričali fanovima koji su bili ozlijeđeni, Depeche Mode objavljuju u limitiranom izdanju audio kasetu samo za fanove iz Los Angelesa, koja je bila podjeljena putem lokalne radio stanice. Album 'Violator' osvojio je Top 10 i u Velikoj Britaniji i u Americi gdje je i proglašen tri puta platinastim s prodajom od 3.5 milijuna kopija. Sljedeća turneja 'World Violation Tour' ostvarila je iznimno veliki uspjeh sa 40,000 prodanih ulaznica za koncert na stadionu 'New York Giants Stadium' za samo osam sati, a 48,000 ulaznica prodano je na stadionu 'Los Angeles Dodger Stadium' u roku od sam sat vremena. S albuma su skinuta dva nova hit singla 'Policy of Truth' i 'World in My Eyes'.
1993. godine grupa objavljuje album 'Songs of Faith and Devotion' na kojem eksperimentiraju s organskim aranžmanima baziranim uglavnom na distorziranoj gitari, klavijaturama i živim bubnjem, kojeg je svirao Alan Wilder, koji je debitirao na bubnjevima i na jednoj pjesmi ('Clean') s albuma 'Violator'. Album je debitirao na broju jedan u Velikoj Britaniji i Americi, na krilima bluesy – grunge singla 'I Feel You'. Uslijedila je 14 mjeseci duga 'Devotional' svjetska turneja koja je dokumentirana na istoimenom koncertnom video izdanju i njihovom drugom live albumu 'Songs of Faith and Devotion Live'. Live album nije naišao na baš najbolje kritike, a heroinska ovisnost frontmana Davea Gahana sve je više uzimala danak, ponajviše u njegovom ponašanju koje je postalo nekontrolirano. Martin Gore je također imao nekoliko napadaja, a Andy Fletcher je zbog 'mentalnog stanja' odbio sudjelovati u drugom dijelu turneje, pa ga je zamijenio Daryl Bamonte, koji je dugo vremena pomagao bendu.
U lipnju 1995. godine Alan Wilder je objavio da napušta grupu Depeche Mode, objasnivši kako je od 1982. godine davao sve od sebe kako bi doprinjeo daljnjem uspjehu i napretku benda, iako je rad svih članova bio nepravedno raspoređen te je dodao kako njegov trud uporno nije nailazio na plodno tlo, te kako članovi benda nisu znali to cijeniti i prepoznati. Nakon njegovog odlaska, mnogi su se pitali hoće li Depeche Mode ikad više uspjeti nešto snimiti. Gahanovo mentalno stanje i heroinska ovisnost predstavljali su veliki problem, posebice nakon gotovo fatalnog 'overdose-a' u hotelu u Los Angelesu.
Unatoč sve većim privatnim Gahanovim problemima, Martin Gore je tijekom 1995. i 1996. godine uporno pokušavao bend natjerati u studio. No, Gahan se vrlo rijetko pojavljivao na dogovorenom snimanju, a i kad jest, trebali su tjedni da se nešto upotrebljivo snimi. Gore je bio prisiljen razmišljati o raspuštanju benda i objavljivanju samostalno pjesama koje je napisa za grupu. Sredinom 1996. godine Gahan je otišao na liječenje od ovisnosti, a nakon izlaska grupa je s producentom Timom Simenonom snimila novi album 'Ultra' s dva nova hit singla 'Barrel of a Gun' i 'It's No Good'. Album je debitirao na broju jedan britanske i broju pet američke top liste.
Druga kompilacija singlova 'The Singles (86-98)' izlazi 1998. godine s novim singlom 'Only When I Lose Myself', snimljenim tijekom sessiona albuma 'Ultra'. Depeche Mode odlaze na četveromjesečnu turneju.
Do 2001. godine Depeche Mode uspjevaju snimiti još jedan novi album 'Exciter', kojeg je producirao Mark Bell, zaslužan za uvođenje minimalističkog, digitalnog zvuka, no album nije uspio ponoviti uspjeh svojih predhodnika i bio je njihov prvi album koji je uspio ostvariti bolji chart uspjeh u Americi nego u Britaniji iako je na oba tržišta ušao u Top 10. 2004. godien Mute izdaje DVD verziju live albuma 'Devotional', snimljenog tijekom turneje 1993. godine, te novi remiks kompilacijski album 'Remixes 81 – 04' na kojem su sakupljeni novi i neobjavljeni remiskevi njihovih singlova od 1981. do 2004. godine uključujući novu verziju pjesme 'Enjoy the Silence' koju je remiksirao Mike Shinoda. Ova verzija je objavljena kao singl u ušla je na sedmo mjesto britanske top liste.
17. listopada 2005. godine grupa objavljuje svoj 11. studijski album nazvan 'Playing the Angel'. Album je producirao Ben Hillier, a album je završio na prvim mjestima 17 zemalja svijeta, s prvim hit singlom 'Precious', koji je u Britaniji dogurao do broja četiri. Promocija albuma uključivala je prvo potpisivanje albuma u trgovini, nakon 1990. godine. Ovo je ujedno bio i prvi album grupe Depeche Mode na kojem je tekstove nekih pjesama potpisao pjevač Dave Gahan, te prvi album od 1984. godine i albuma 'Some Great Reward', na kojem nije sve pjesme potpisao Martin Gore.
Videospot za singl 'Precious' predstavljen je 12. rujna na službenoj web stranici grupe Depechemode.com. Drugi singl 'A Pain That I'm Used To' objavljen je 12. prosinca, a treći singl 'Suffer Well' bio je prvi singl nakon Vincenta Clarkea kojeg nije potpisao Martin Gore. Tekst je potpisao Dave Gahan, a glazbu Philpott/Eigner. Posljednji singl s ovog albuma bio je 'John the Revelator'.

Kako bi promovirali album 'Playing the Angel', bend je krenuo u studenom 2005. godine na veliku svjetsku turneju 'Touring the Angel'. Na ovoj turneji grupa je prvi puta posjetila neke zemlje poput Rumunjske i Bugarske. U ožujksu 2006. godine grupa je najavila i dva koncerta u Meksiku, gdje nisu nastupali punih 12 godina. Više od 55,000 ulaznica za stadion u Mexico City-u prodano je istog trena, pa je grupa dodala još jedan, također rasprodani datum. 43 koncerta na ovo turneji snimalo se za isti broj live albuma, koji su u limitiranom izdanju objavljeni i razgrabljeni od kolekcionara i najvećih fanova grupe.
25. rujna 2006. godine Depeche Mode su objavili live DVD-CD 'Touring the Angel: Live in Milan', kojeg je režirao Blue Leach, a snimljen je tijekom koncerta na milanskom Fila Forum-u 18. i 19. veljače 2006. godine. Uz to, u studenom 2006. godine objavljena je i nova 'best-of' kompilacija nazvana 'The Best Of, Volume 1' na koju je uključen i novi singl 'Martyr', nastao tijekom sessiona za album 'Playing the Angel'.
2. studenog 2006. godine Depeche Mode su osvojili MTV Europe Music Award u kategoriji najbolje grupe, a Fletcher je objavio kako grupa odlazi na podužu pauzu nakon masivne 'Touring the Angel' turneje. U prosincu iste godine grupa je osvojila nominaciju za Grammy u kategoriji najbolje dance snimke, za pjesmu 'Suffer Well'. Bila je to njihova treća Grammy nominacija u karijeri, nakon nominacije za najbolji dugi video 1995. godine za album 'Devotional' te nominacije za najbolju dance snimku za pjesmu 'I Feel Loved'.
U kolovozu 2007. godine, tijekom promocije Dave Gahanovog drugog samostalnog albuma 'Hourglass', objavljeno je kako grupa Depeche Mode ponovno odlazi u studio početkom 2008. godine kako bi snimili svoj 12. studijski album. U ožujku 2008. godine najavljeno je da će album producirati Ben Hillier, a bend u svibnju iste godine ulazi u studio kako bi radili na pjesmama koje je Martin Gore napisao u svom kućnom studiju u Santa Barbari u Kaliforniji. U kolovozu 2008. godine Depeche Mode nakon dugo godina mjenaju izdavačku kuću i potpisuju za EMI.
U listopadu 2008. godine grupa na javnoj press konferenciji objavljuje planove za novu veliku svjetsku turneju koja će nositi naziv 'Tour of the Universe'. Bit će to njihova prva stadionska turneja na kojoj će nastupiti u 28 gradova u 21 europskoj zemlji, uključujući i Hrvatsku. 15. siječnja 2009. godine, na službenoj web stranici grupe Depeche Mode objavljeno je da će grupa se novi album grupe zvati 'Sounds of the Universe' i bit će objavljen u čitavom svijetu 20. travnja. Pjesma 'Wrong' odabrana je za prvi singl, koji je objavljen 6. travnja, a za drugi singl odabrana je pjesma 'Peace'. 'Tour of the Universe' turneja počela je 10. svibnja u Izraelu, a u skopu turneje Depeche Mode će održati koncert u Zagrebu 21. svibnja 2009. godine.


Pripremila: Dubravka Jerković
Izvor: Otvoreni radio




 
Poslednja izmena od urednika:
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Depeche mode obećao Beogradu spektakl

Depeche mode obećao Beogradu spektakl

Koncert u Beogradu biće putovanje kroz istoriju Dipeš Mod (Depeche Mode) i upravo sada vežbamo pesme koje ćemo izvesti u Beogradu, izjavio je Beti Endrju Flečer menadžer i član grupe.

1.jpg
Dipeš Mod spreman za Beograđane

"Upravo pravimo listu pesma koje ćemo svirati u Beogradu i njih svakodnevno vežbamo. Nažalost, neću vam odati koje pesme ćemo svirati, ali garantujem da će numere zvučati odlično", rekao je Flečer i dodao da se raduje dolasku u Beograd gde je već samostalno nastupao kao di džej.

Bend je otkazao gostovanje u Beogradu 2009. godine kao i Sofiji, Bukureštu i Zagrebu zbog bolesti pevača Dejva Gana, koji je tada hospitalizovan u Atini zbog gastroenteritisa. Dipeš Mod nastupiće na beogradskom Ušću 19. maja.

"Bili smo zaista razočarani kada smo morali da otkažemo koncert u Beogradu, ali i druge koncerte sa te turneje. Bend se nalazio u zaista stresnoj, uznemirujućoj situaciji. Želeli smo da se na nekoj drugoj turneji vratimo u mesta gde smo otkazali koncerte, a sada je izuzetna prilika za to. Nadam se da će fanovi biti strpljivi a ja im obećavam
odličan koncert", rekao je Flečer Beti.


Dipeš mod će 19. maja u Beogradu predstaviti svoj novi, trinaesti po redu album, Delta Machine, za koji je Flečer rekao da je nastao najviše pod uticajem bluz i elektro muzike.


"Sam naziv Delta mašin najbolje opisuje muziku na tom albumu, a to je mešavina bluza i elektronike. Neke pesme su nastale više pod uticajem bluza a druge pod uticajem elektronske muzike tako da se svaka pesma mora posmatrati individualno, ponaosob. Ukupni zvuk je miks ta dva pravca", naglasio je Flečer.

Na pitanje u kom se još muzičkom pravcu DM nije oprobao Flečer je odgovorio da je dugogodišnja želja benda da snimi rege album.

"To je naravno šala. Istina je da imamo širok muzički ukus i da uvek tražimo uticaj i inspiraciju u različitim muzičkim žanrovima tako da zaista nismo ograničeni", rekao je Flečer i dodao da će bend nastaviti da eksperimentiše sa svim muzičkim pravcima.
Bend je do sada objavio nekoliko singlova sa novog albuma Delta machine a Flečer je rekao da još uvek ne može da se odluči koje su mu pesme favoriti.


"Poenta je da se 'omiljena pesma' sa albuma stalno menja, jer mi konstantno vežbamo, menjamo aranžmane, tako da će moj odgovor već koliko sutra biti različit. Za sada zaista uživam u svim pesmama sa ovog albuma. Za sada su mi favoriti pesme 'Heaven', 'Soft touch' i 'Secret'. Sutra će moj odgovor možda biti drugačiji", kaže
Flečer.


Prema njegovim rečima, uprkos činjenici da bend radi na albumu više od godinu dana, i dalje uživaju u svim pesmama i kako je dodao, za sada nema naznaka da će im izvođenje numera sa ovog albuma uskoro dosaditi.

Bend Dipeš mod postoji više od 30 godina, tokom kojih su, osim što su postali veliki koncertni bend, izdali trinaest studijskih albuma, ali prema mišljenju obožavaoca, nikada nisu izgubili kontakt sa fanovima.

"Ni meni samom nije jasno kako ostajemo u kontaktu sa fanovima, ne radimo to namerno. Mi stvaramo muziku za nas same a ljudi se pronalaze u njoj. Naravno, uvek postoji nada da će se naša muzika dopasti publici, ali ne radimo to namerno", kazao je Flečer.

On je dodao da istina da je bend izgubio dosta publike koja ih je slušala osamdesetih, čak i s početka devedesetih, koji se "pitaju zašto više ne stvaramo takve albume".

"Svesni smo da se mnogo toga promenilo od početka naše karijere. Na primer, autorska prava. Kao umetnik ne osećam se nelagodno jer moja dela i dela DM-a mogu da se skinu besplatno sa interneta, ono što u meni izaziva osećaj nelagode je kvalitet daunlodovane muzike", napomenuo je Flečer.

"Kvalitet nekih od tih verzija koje se mogu naći na internetu je izuzetno loš. Mi provodimo mnogo vremena u studiju kako bi smo dobili naš kvalitetni, karakteristični zvuk. Ipak, vreme se promenilo i tako sada stoje stvari. Istina, većina naših slušalaca kupuje CD, ali je veoma teško za mlade bendove, koji žive od prodaje albuma a
koji nisu dovoljno, da kažemo veliki, kako bi išli na turneje. Njima je u stvari najteže", zaključio je Flečer.


On je rekao da bend nema strah od toga što je Dipeš mod izdao trinaesti po redu album na kome se nalazi trinaest pesama.

"Moram reći da 13 nije moj omiljeni broj i da o tome do sada nisam razmišljao. Poslednja, trinaesta pesma sa albuma zove se 'Zbogom' (Goodbye), ali u tome nema nikakve simbolike. Mada, moram priznati da ste me sada malo zabrinuli", rekao je Beti kroz smeh Flečer.

Izvor: Beta
 
Poslednja izmena od urednika:
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
"Umro sam i dušom se odvojio od tela"

"Umro sam i dušom se odvojio od tela"

Odavno se zna da je frontmen grupe Dopeš Mod, Dejv Gahan (50) bivši zavisnik o kokain i da se 1996. godine predozirao i zamalo umro. Kaže da je bio mrtav dva minuta pre nego što su ga oživeli i da je bio svestan svega.

1.jpg
"Lebdeo sam iznad tela i gledao doktore dok su me spašavali"

- Lebdeo sam iznad tela i gledao doktore dok su me spašavali. Moja duša se odvojila od tela u tom trenutku - rekao je Dejv Gahan intervjuu za nemački Bild.

Dodao da je vikao doktorima da ne leži na stolu, već da lebdi, ali da ga oni, naravno, nisu čuli. Kaže da mu se činilo da sekunde traju kao sati u trenucima kad je bio klinički mrtav.

Da vas podsetimo, Dipeš nam dolazi u Beograd...


Izvor: 24sata.rs
 
Poslednja izmena od urednika:
Natrag
Top