Đelić: Više novca za nauku

Učlanjen(a)
08.02.2009
Poruka
5.533
Đelić: Više novca za nauku
29. jun 2009. 12:12 -> 13:04

Beograd -- Ministar nauke Božidar Đelić predstavio je strategiju kojom se predviđa povećanje investicija u nauku do jedan odsto od BDP-a.

Strategijom naučno-tehnološkog razvoja od 2009-2014. godine, koja je nazvana "Fokus i partnerstvo", predviđeno je povećanje investicija u nauku do jedan odsto od bruto domaćeg proizvoda (BDP) i investicije u infrastrukturu od 300 miliona evra.

"Budućnost srpske nauke je evropska, kao i budućnost Srbije", rekao je Đelić, predstavljajući strategiju, i naveo da će EU biti dominantan partner u ostvarivanju tog programa.

On je rekao da pregovori sa Evropskom investicionom bankom teku dobro, kao i da Srbija ima izgleda da obezbedi veoma povoljan kredit od 150 miliona evra za ulaganja u naučnu infrastrukturu.

Ministar je naveo da je nauka u Srbiji u poslednjih nekoliko godina umnogome napredovala, ali da vlada ipak nije zadovoljna sadašnjim stanjem.

"Mi imamo viziju da za pet do deset godina bar polovinu naučnih kapaciteta zaposlimo u privatnim kompanijama", kazao je Đelić.

On je najavio da će prioriteti programa biti ulaganja u oblasti biomedicine, novih materijala, zaštite životne sredine, razvoj informativnih tehnologija, kao i energetska efikasnost.

Đelić je rekao da je evropski komesar za istraživanje Janez Potočnik obezbedio učešće Srbije u specijalnom pozivu za projekte u okviru Balkana.
Realizacija tih projekata počeće krajem jula, a završiće se u oktobru.

Ukupan budžet za njih biće osam miliona evra, a kako je rekao Đelić, Srbija ima šansu da dobije između polovine i dve trećine tih sredstava.

Potočnik: Ulaganje u nauku je budućnost

Evropski komesar za nauku i istraživanje Janez Potočnik izjavio je da jedino ulaganjem u nauku, čak i u uslovima ekonomske krize, država može da obezbedi budućnost.

"Uslov za budućnost je održati visoku stopu finansiranja u oblast nauke čak i u vreme ekonomske krize", rekao je Potočnik na skupu o integraciji Srbije u Evropski istraživački prostor.

On je ocenio da je budućnost Srbije u EU i da, kao naučnik, zna da "granice nisu prepreke za evropske integracije".

Potočnik je rekao da je od velike važnosti u ovom trenutku poboljšati životni standard građana i obezbediti čisto životno okruženje.

Prema njegovim rečima, cilj EU je da se napravi jedinstveno područje za slobodno kretanje znanja u okviru Evrope, a taj proces nije moguć bez evropskih integracija.

Evropski komesar za nauku i istraživanje pohvalio je saradnju vlasti u Srbiji sa evropskim institucijama i naglasio da u tu saradnju treba više da budu uključena mala i srednja preduzeća.

Potočnik je rekao da očekuje aktivno učešće Srbije u evropskim naučnim inicijativama i da je Srbija deo svih evropskih istraživačkih inicijativa.

Izvor: Beta
 
Natrag
Top