Šta je novo?

„Dekameron“ Ane Đorđević, Ane Tomović i Vuka Ršumovića prvi put na daskama SNP-a

  • Začetnik teme crvendac_011
  • Datum pokretanja
crvendac_011

crvendac_011

Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
37.148
„Dekameron“ Ane Đorđević, Ane Tomović i Vuka Ršumovića prvi put na daskama SNP-a

Premijera predstave „Dekameron“, rađene prema motivima istoimenog dela jednog od najvećih italijanskih pisaca Đovanija Bokača biće izvedena sutra uveče na sceni „Pera Dobrinović“ Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu od 19 časova.


Glumačka ekipa

Tekst za predstavu je napisala Ana Đorđević, režiju potpisuje Ana Tomović, dok je dramaturgiju radio njen suprug Vuk Ršumović.

Uloge tumače glumci Srpskog narodnog pozorišta Marko Savić koji igra lakrdijaša Bergamina, Filip Đurić koji, je njegov mlađi brat Martelino. Nenad Pećinar tumači ulogu plemića Nikopuća, a njegovu suprugu Izabelu igra Sanja Ristić Krajnov. Izabeline drugarice Filipu i Anetu igraju Jovana Stipić i Milica Grujičić, dok uloge plemkinje Epize i njenog muža Marata tumače Draginja Voganjac i Milan Kovačević. U priči se pojavljuje i druga plemkinja Filomena, koju igra Tijana Maksimović, kao i lekar Ambrođolo, čiji lik tumači Radoje Čupić.

“Dekameron“ je inpirisan stvarnim događajima u Italiji tokom XIV veka, kada je je u Firenci od kuge pomrlo više od 100.000 ljudi.

Priča „Dekamerona“ prati najstrašniji period kuge i ponašanje ljudi, a kako je u jednom od intervjua objasnila Đorđevićeva, ne postoji ovo ili ono vreme, već se ljudi u teškim vremenima uvek ponašaju isto.

- Ako izuzmemo sitne trendove, ako ih zanemarimo kao „hajp“ koji nije od poverenja, vidimo jasno i osećamo da ne postoji ono vreme i ovo vreme, već jedno isto vreme. Čovečanstvo je u svojim najdubljim strahovima, najvišim stremljenjima, najvećim lažima i najintenzivnijim gladima uvek bilo isto. Menjaju se samo kostimi - rekla je Đorđevićeva.

Vuk Ršumović, kaže da je „Dekameron“ inspiracija i povod za preispitivanje savremenog trenutka.

- Kuga kao metafora naše kolektivne bolesti. Ko su odabrani? I hoće li ih snaći zaslužena kazna? – pita se Ršumović.

Izvor: Blic Online
 
Top