Dejan Šoškić - biografija

Član
Učlanjen(a)
03.07.2010
Poruka
255
Šoškić - ekspert za finansijska tržišta

Profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu i ekspert za finansijska tržišta dr Dejan Šoškić, koga je danas predsednik Srbije Boris Tadić predložio za novog guvernera Narodne banke Srbije (NBS), diplomirao je 1989. godine, magistrirao 1993. i doktorirao 1999. na Ekonomskom fakultetu u Beogradu.

soskic.jpg


Profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu i ekspert za finansijska tržišta dr Dejan Šoškić, koga je danas predsednik Srbije Boris Tadić predložio za novog guvernera Narodne banke Srbije (NBS), diplomirao je 1989. godine, magistrirao 1993. i doktorirao 1999. na Ekonomskom fakultetu u Beogradu.

Šoškić je rođen u Beogradu 1967. godine. U godini kada je okonačao Ekonomski fakultet postao je nosilac nagrade Univerziteta u Beogradu za najboljeg diplomiranog studenta generacije 1989. U francuskom gradu Mecu, 1990. godine pohađao je Letnji univerzitet, 1994. godine je bio na poslediplomskom istraživanju na državnom univerzitetu Floride (SAD) i 1998. godine na Rods Ajlendu (SAD). Pohađao je i Letnju školu u Centralnoj banci Švajacrske 2001. godine, a kao Fulbrajtov stipendista usavršavao se na Univerzietu Nebraska 2002. godine.

Šoškić je ekspert za tržišta kapitala, sa znanjem i specijalizacijama sticanim u zemlji i svetu - Francuskoj, SAD i Švajcarskoj - i proveravanim u praksi. Predavao je u SAD na osnovnim i diplomskim studijama. Na specijalizaciji iz oblasti finansijskih tržišta bio je tri puta u SAD. Bio je specijalni savetnik za finansijska tržišta u Narodnoj banci Jugoslavije, savetnik za ekonomsku politiku u Savetodavnom centru za ekonomska i pravna pitanja EU i član Saveta NBS i član Ekonomskog saveta premijera Srbije.

Autor je jedne i koautor više knjiga iz svoje oblasti. Član je Predsedništva Naučnog društva ekonomista. U radnu biografiju upisuje i mesto izvršnog direktora "Stockbrokera", menadžing partnera u Centru za investicije i finansije i funkcije specijalnog savetnika za finansijska tržišta u NBS (2000-2002), savetnika za ekonomsku politiku u SCEPP-u (Savetodavnom centru za ekonomska i pravna pitanja EU) i člana Saveta NBS (2003-2004).
 
Član
Učlanjen(a)
03.07.2010
Poruka
255
Vlast hvali, opozicija ne očekuje previše

Vladajuća većina obezbedila podršku za izbor Dejana Šoškića na mesto guvernera centralne banke

Vlast hvali, opozicija ne očekuje previše

AUTOR: M. R. MILENKOVIĆ
Izvor: Danas Online

Beograd - Narodna banka Srbije do kraja meseca dobiće novog guvernera. To će, sudeći prema podršci vladajuće koalicije biti Dejan Šoškić, dosadašnji predsednik Saveta NBS, koji je i jedini kandidat za to mesto, upražnjeno nakon ostavke aktuelnog guvernera Radovana Jelašića.
0801b_ocp_w380_h300.jpg

Iako ekonomisti i poslanici vladajuće koalicije u republičkom parlamentu tvrde da Šoškić na mesto prvog čoveka centralne banke dolazi u dosta nepovoljnom trenutku, i jedni i drugi smatraju da je on sposoban da se uhvati u koštac sa problemima. Predstavnici opozicije, međutim, od novog guvernera ne očekuju mnogo.

- Očekivanja Srpske napredne stranke od novog guvernera nisu prevelika jer jedan čovek ne može da promeni apsolutno ništa ako se u ovoj državi ekonomska i monetarna politika ne definišu na drugačiji način. Ne gajim nadu da će vlada ili guverner NBS promeniti bilo šta jer njima nisu u interesu ni veća zaposlenost, ni privredni razvoj - kaže Jorgovanka Tabaković, poslanik SNS.

Od izbora novog guvernera ne očekuje mnogo ni poslanik DSS Radojko Obradović, koji ocenjuje da ono što se dešavalo oko podnošenja ostavke guvernera Radovana Jelašića, izmena Zakona o NBS, kao i predlaganja novog guvernera, ne ukazuje da će NBS biti samostalna institucija, već da će biti pojačan politički uticaj na nju. Obradović očekuje i da će NBS „postati instrument vladajuće većine u sprovođenju populističke politike“. On, međutim, napominje da još nije video program kandidata za guvernera.

Poslanik Liberalno-demokratske partije Ivan Andrić smatra da je još rano govoriti da li će ta stranka podržati predlog da Šoškić bude novi guverner, te da njihova podrška zavisi od programa koji kandidat za guvernera izloži.

- Odbijamo da se o tome izjasnimo na bazi njegovih izjava medijima. Očekujemo da će Šoškić doći u parlament i da će dati odgovore na pitanja koja muče ovu zemlju, pre svega o kursu dinara i stopi inflacije - ističe Andrić.

Za razliku od skeptične opozicije, poslanici vladajuće koalicije uvereni su da će novi guverner obezbediti da NBS bude nezavisna institucija bez političkih uticaja. U prilog tome šef poslaničke grupe SPS-JS Branko Ružić ističe da je Šoškić dobar stručnjak i da je sposoban da se uhvati u koštac sa problemima, koji stoje pred NBS.

- Očekujem da će novi guverner zajedno sa Vladom Srbije učiniti više na polju monetarne politike kako bi uspeli da onaj deo kriznog perioda, koji smo prevazišli praktično upodobi sa potrebama građana - kaže Ružić.

Suzana Grubješić, šefica poslaničkog kluba G17 plus, podržava predlog da dosadašnji predsednik Saveta centralne banke Dejan Šoškić bude novi guverner NBS i smatra da će on dobro obavljati posao.

- Smatram da će Šoškić dobro obavljati svoj posao, a pošto nasleđuje organizovanu i nezavisnu instituciju nadam se da će u tom pravcu i dalje raditi - navodi Grubješićeva.
 
Član
Učlanjen(a)
03.07.2010
Poruka
255
Opozicija neće podržati izbor Šoškića za guvernera

BEOGRAD 20. 07. 2010
Izvor: PRESS ONLINE

Opozicija neće podržati izbor Šoškića za guvernera

Poslanici opozicije u Skupštini Srbije najavili su danas da neće podržati izbor Dejana Šoškića za novog guvernera Narodne banke Srbije (NBS) jer, kako su naveli, nije poznato kakav će biti njegov program
U raspravi o ostavci dosadašnjeg guvernera NBS Radovana Jelašića i izboru Dejana Šoškića za novog guvrenera u Skupštini Srbije, poslanik Liberalno-demokratske partije (LDP) Zoran Ostojić rekao je da ta stranka ne može da podrži izbor Šoškića jer ne zna kakva će biti njegova politika i kakav će biti režim kursa.
"Zbog činjenice da nismo dobili priliku da čujemo njegov plan ne možemo da podržimo Šoškića. Nemamo ništa protiv njega. Bojimo se da slede teški dani za guvernera i NBS. Plašimo se da će posledice toga plaćati sledeće vlade koje će doći posle vas", poručio je Ostojić.
Poslanik LDP je naveo da je Šoškića za guverenera predložio Boris Tadić kao predsednik države, ali i predsednik Demokratske stranke (DS) na netransparentan način, bez konsultacija sa stručnom javnošću i poručio da je to još jedan dokaz da jača partijska država.
Prema rečima Ostojića, Radovan Jelašić je radio svoj posao dobro, ali na kraju nije uspeo da odoli političkim pritiscima.
Ostojić je rekao da sumnja i da pretpostavlja da će vlada pokušati u narednom periodu da devizne rezerve iskoristi za predizborne svrhe, da je izgleda Jelašić bio prepreka za tako nešto i ocenio da "dovodi čoveka koji će učiniti ono što Jelasić nije hteo".
Poslanica Srpske napredne stranke (SNS) Jorgovanka Tabaković negativno je ocenila rad Jelašića i izrazila nadu da Srbija nikada neće imati navodno uspešnog guvernera i navodno uspešnu monetarnu politiku, a da greške guvernera pokrivaju svi građani koji pune budžet.
Tabakovićeva je kao posledice delovanja "uspešnog guvernera" Jelašića navela da u državi ne može da se živi bez kredita, da građani ne primaju platu od koje mogu da žive i ne može sa sopstvenim novcem da se razvija biznis.
Zamenik šefa poslaničke grupe Demokratske stranke Srbije (DŠ) Radojko Obradović upitao je da li je izbor guvernera personalno ili programsko pitanje i da li treba dati bezgranično poverenje nekome na osnovu biografije ili bi trebalo čuti njegov program.
Obradović je rekao da nije poznat stav Šoškića ni o jednom pitanju koje se tiče posla guvernera.
"Da smo čuli za šta će se on zalagati postojala je verovatnoća da ćemo glasati za njega", rekao je Obradović i dodao da poslanici treba da odluče kako će glasati samo na osnovu Šoškićeve biografije.
Obradović je upitao koji su to lični razlozi zbog kojih je Jelašić podneo ostavku s ozbirom da je, kako je naveo, trpeo ozbiljne pritiske.
Poslanik Srpske radikalne stranke (SRS) Zoran Krasić kritikovao je rad Radovana Jelašića i ocenio da on ništa nije učinio da građani zive bolje, a da je zaduženost povećana.
"NBS je sada protočni bojler, koliko uđe novca toliko i izađe. NBS ne vodi niko odavde već neko iz inostratnstva", rekao je Krasić i dodao da je u Srbiji ogormna količina "mafijaškog novca oprana".
Izbor Šoškića za guvenera neće podržati ni samostalni poslanik Dragan Šormaz.
Poslanica DS Branka Ljiljak je u ime predlagača na početku rasprave pozvala poslanike da glasaju za izbor Dejana Šoškića za novog guvernera NBS, rekavši za njega da je "dobar čovek i dobar stručnjak" koji će unaprediti finansijsko i monetarno poslovanje.
Ona je navela da je Dejan Šoškić rođen 1967. u Beogradu gde je završio Ekonomski fakultet i doktorirao.
Ljiljakova je dodala da se Šoškić usavršavao na više svetski priznatih univerziteta, da je član predsedništva Naučnog društva ekonomista, autor i koautor knjiga iz oblasti ekonomije i finansija i da je obavljao niz funkcija, kao što su član Ekonomskog saveta premijera Srbije i predsednik Saveta NBS.
 
Natrag
Top