Šta je novo?
Član
Učlanjen(a)
19.01.2010
Poruka
859
20060729_degu.jpg


Jesam li prava životinja za tebe?

Degu je inteligentan i živahan glodavac koji će vas očarati svojim vragolijama. Znatiželjan je, veseo, iznimno razigran, drag i dobroćudan. Ima veliki raspon vokalizacija za različite situacije. Idealan je ljubimac za cijelu obitelj. Uz pravilnu njegu i prehranu degu živi od 5 do 9 godina.


Odakle dolazim?
Domovina degua su Čileanske Ande. Kako degui imaju smanjenu mogućnost probavljanja šećera, te su iznimno skloni dijabetesu, u Sjevernu Ameriku i Europu prvotno su dovezeni kao životinje na kojoj su se vršila ispitivanja vezana uz dijabetes. Sredinom 20. st. počeli su se držati kao kućni ljubimci.

Gdje volim živjeti?
Degu zahtijeva veći kavez od ostalih glodavaca (idealno min. 100 x 60 x 60 cm). Kavez bi trebao biti od žice ili stakla, jer plastiku lako pregrizu. Ukoliko je na dnu kaveza rešetka, obilno ga treba posipati steljom kako se ne bi ozlijedili. Idealan kavez trebao bi imati nekoliko nivoa. Uz posudu za hranu i vodu, u kavez stavite i posudu s pijeskom za kupanje. Biti će vam zahvalni ako u kavez stavite veliki kotač za trčanje, grane, kamenje, glinene vaze, igračke i slične predmete koji će im služiti za igru i razonodu. Postavite kavez na mirno mjesto, bez buke, dima od cigareta, direktnog sunčevog svjetla ili propuha.

Kako sa mnom postupati?
Nekoliko dana vaš će degu biti prilično sramežljiv. Pustite ga da se prilagodi na novi prostor, zvukove i mirise. Polagano se približavajte kavezu – bez naglih kretnji. Kako su iznimno znatiželjne životinje, same će vam prići ako im ponudite kakvu poslasticu. Nemojte ih pokušati zgrabiti - ruku lagano stavite u kavez, ponudite poslasticu i degu će se sam iz znatiželje popeti. Ubrzo će se sami početi penjati na vaše ruke i ramena i istraživati vas. Puštajte ga redovito i igrajte se s njim, ali ga nemojte ostaviti bez nadzora, kako ne bi pregrizao električne kablove. Koliko će vaš degu biti pitom i voljan za komunikacijom, ovisi o njegovu karakteru.

Što rado jedem?
Degui su biljojedi. Jedu gotovu hranu za degue te sijeno, koje im cijelo vrijeme treba biti na raspolaganju, kao i svježa voda. Jedu i voće i povrće, a 1-2 puta tjedno ponudite im i kukuruz. Kako su skloni dijabetesu, ne bi se smjeli udebljati, pa stoga budite pažljivi s poslasticama i s voćem koje ima veliki udio šećera (kruška, grožđe, orašasti plodovi, suho voće). Ponudite im i vitamine, te mineralni kamen. U kavez im stavite i grane od voćaka kako bi na njima trošili zube. Ukoliko imate i druge glodavce, pazite da degu ne jede njihovu hranu, jer bi za njega mogla biti štetna.

Održi me fit i zdravim
Povlačenje degua za rep strogo je zabranjeno. Degui imaju karakterističan rep koji odbacuju kada smatraju da su ugroženi. Ukoliko primjetite da je vaš degu apatičan, smanjila mu se težina ili ima proljev, ima zamućene oči, odmah posjetite veterinara.

Zdravlje
Degu je zdrav kada:
- Kreće se brzo i hitro
- Znatiželjan je, aktivan i ima dobar apetit
- Ima gusto krzno i bistre oči
- Nema poteškoća s disanjem
- Nema promjene u boji i konzistenciji izmeta
- Nema nikakve vidljive otekline i povrede

Razmnožavanje
Degui sazrijevaju sa 6 do 9 mjeseci (ženke), te 12 mjeseci (mužjaci). Ponekad ženke mogu ostati skotne već sa 6 tjedana starosti. Nakon 90-93 dana nakon parenja, izlegu se 4-6 mladunca. Mladunci na svijet dolaze već prekriveni krznom, sa zubima, te otvorenih očiju, a nakon vrlo kratkog vremena će i hodati. Nakon 5-6 tjedana mladunci su potpuno samostalni.

Volim li društvo?
Degu u prirodi živi u skupinama, stoga mu treba omogućiti društvo. Pate ukoliko nemaju društvo te mogu postati depresivni, bez obzira na brigu i ljubav vlasnika. Najbolje je imati dva degua istog spola, a najbolje se slažu dvije ženke, odnosno degui iz istog legla (braća i sestre). Ukoliko imate više degua, u kavezu držite po jednog mužjaka, jer je i u prirodi samo jedan mužjak predvodnik kolonije. U suprotnom može doći do tučnjave. Ukoliko dovodite drugog degua nakon što se je već prvi udomaćio, upoznajte ih postupno – pregradite kavez ili stavite kavez do kaveza da se upoznaju prije nego počnu živjeti zajedno. Pazite da ne zanemarujete prvog degua, jer će postati ljubomoran na pridošlicu. Degui se dobro slažu s kunićima, činčilama i zamorcima, ali prvo im dajte vremena da se upoznaju na distanci.


Popis za kupovinu:
- informativni letak o deguima
- veći kavez (min. 100 x 60 x 60)
- kućica za spavanje
- zdjelica za hranu
- posuda za vodu
- stelja
- wc
- pijesak za kupanje
- različite igračke
- gotova hrana za degue
- vitaminski preparati
- drvo za glodanje
- sijeno
- dezinfekcijsko sredstvo za čišćenje kaveza
 
TMF
Član
Učlanjen(a)
09.07.2011
Poruka
1.436
Druželjubivi degu

Druželjubivi degu

Degu je interesantna i zanimljiva životinja, i pogodan je za kućnog ljubimca jer može da se pripitomi i da bude privržen ljudima, toliko da ćete moći da ga hranite iz ruke. Kad je gladan, čak će svojim piskavim glasom i tražiti hranu.

42.jpg


Degu (Octodon degus) je glodar sa predela Čileanskih Anda. U svojoj postojbini živi na nadmorskoj visini od 500 do 1200 metara, mada se sreće i na 3000 metara nadmorske visine.

Popularnost

U kući će biti pravi vragolan, pošto voli da se igra. Znatiželjan je i dobroćudan i, što je značajno, dugovečan. Može da živi 5 do 9 godina. U prirodi, životni vek mu je kraći, obično dve do tri godine.

Degu je kao kućni ljubimac počeo da se gaji tek sredinom prošlog veka. U Evropu i Severnu Ameriku je dospeo zbog naučnih ispitivanja u vezi sa dijabetesom, pošto je sklon ovoj bolesti. Vrlo je popularan među teraristima. Telo degua pokriva vrlo fina dlaka, dok mu je rep karakteristično kitnjast. Na leđima mu je krzno tamnosmeđe boje, a prema grudima je svetlije. Na prednjim nogama ima 4 prsta, a na zadnjim 5 prstiju, sa dugim noktima, što mu omogućava uspešno penjanje po drveću. Odrasli degu može da teži od 170 do 300 grama, sa dužinom tela oko 15 cm (bez repa), odnosno 20 do 25 cm (sa repom). Rep degua je posebno interesantan.

Prekriven je retkom oštrom dlakom. Dok hodaju, ponosno drže rep podignut. Ako se oseti ugroženim, degu odbacuje rep. On mu neće ponovo izrasti, pa zato ga nemojte nikada rukama povlačiti za rep. Degu ima tamne oči, odličan vid i sluh.

Graditeljstvo

Spada u životinje koje žive u kolonijama od 10, pa čak i do 100 jedinki. Svi u koloniji učestvuju u zajedničkom životu, koji se ogleda u izgradnji podzemnih tunela, sakupljanju hrane, odgajanju mladunaca. Čak su i delovi unutrašnjosti ovih tunela, sa određenim namenama, kao na primer: deo za život, za čuvanje hrane, za rađanje, čuvanje mladih, pa čak i deo za neku vrstu toaleta. Svi ovi tuneli su ušuškani suvim lišćem, senom i grančicama, čime se ostvaruje izolacija u hladnijem dobu godine. Često su ovi tuneli isprepletani sa tunelima komšije - činčile.

Degu je aktivan preko cele godine i ne prespava zimu. Pošto je stalno u potrazi za hranom, u Čileu ga baš i ne obožavaju i smatraju ga štetočinom.

Znatiželja

Pošto degu živi u kolonijama i voli društvo, imajte na umu, ako ga držite samog, da može postati depresivan. Zato je najbolje imati bar dva ljubimca istog pola, a najbolja kombinacija su dve ženke. Za malo veću koloniju, u kavezu možete imati samo jednog mužjaka, inače će biti tuče. I u prirodnom okruženju jedan mužjak je vođa kolonije. Lepo se slažu sa činčilama, kunićima i zamorcima. Vrlo su znatiželjni, pa im to ponekad dođe i glave. Ne plaše se i krupnijh životinja, kao što su psi i mačke. Mačka neće praviti pitanje da li je to degu ili miš, pa ako imate mačku, degu baš i nije pogodan kao drugi ljubimac u vašem stanu.

Degu voli da se igra i može lako da se privikne na čovekov dodir. To treba činiti postepeno, dok se degu ne prilagodi na novo okruženje. Pružite li mu ruku s hranom, s obzirom na njegovu radoznalost, on će vama prvi prići.

Ovog ljubimca treba često puštati iz kaveza, ali nikako bez nadzora. Kao i činčile, neće se ustručavati da pregrize poneki kabl, a to niko ne želi.

Zov
 
Top