Deficit sa Indonezijom 50 mil. $

LEGEND
Učlanjen(a)
14.12.2009
Poruka
29.042
Deficit sa Indonezijom 50 mil. $

Izvor: Tanjug

Beograd -- Srbija je u prošloj godini na tržište Indonezije izvezla robu u vrednosti svega pola miliona dolara, a uvezla proizvode vredne 50,6 miliona dolara.


21198188284d90395ba7119213071716_640x360.jpg


Ambasador Indonezije Samuel Samson, međutim, tvrdi da prostora za bolju ekonomsku saradnju ima i da meću privrednicima u njegovoj zemlji postoji interesovanje za investiranje u Srbiju.
On je najavio da će u narednim mesecima Srbiju posetiti ministar privrede i trgovine Indonezije, da će grupa poslovnih ljudi iz te zemlje boraviti na medjunarodnom sajmu poljoprivrede u Novom Sadu ovog maja, kao i da će biti unapređena komorska saradnja između dve zemlje.

Ambasador je sugerisao da bi Srbija mogla biti centar za distribuciju u Evropi indonežanskog palminog ulja, kafe, čajeva i kakaovca, kao i da medju privrednicima u njegovoj domovini postoji interesovanje za mogućnosti investiranja u ovoj zemlji.

Prema podacima Privredne komore Srbije, Srbija izvozi proizvodi namenske industrije, predmete od bakra i mesinga, sanitarne proizvode, boje i premaze. Uvoz iz Indije sadrži polietilen, prirodni kaučuk, proizvode elektronike, nameštaj, sportsku obuću, konfekciju, kakao u prahu, začine, kokosovo brašno, palmino ulje, kikiriki.

U PKS smatraju da postoje mogućnosti za povećanje privredne saradnje, u mnogim oblastima, od robne razmene, industrijske saradnje (između ostalog oživljavanje i razvoje saradnje u oblasti namenske industrije), zajedničkih ulaganja, korišćenja luka Bar i Beograd, saradnje u turizmu do naučno-tehničke saradnje i zajedničkog nastupa na trećim tržištima.

U PKS ukazuju da su indonežanski partneri u više navrata izrazili zainteresovanost za osnivanje distributivnog centra u Srbiji gde bi bili finalizovani indonežanski poluproizvodi radi plasmana na tržišta zemalja ovog regiona i šire, posebno u oblasti tekstila, nameštaja, elektronike.

Indonezija je četvrta zemlja na svetu po broju stanovnika (preko 240 miliona) a prva među muslimanskim zemljama (preko 85 odsto svih žitelja), treća najmnogoljudija demokratija u svetu, istaknuta članica niza međunarodnih organizacija, medju ostalima i sve uticajnije Grupe 20 (G-20) najrazvijenijih država sveta i velikih privreda koje su u usponu. Umnogome pokretan napretkom u sektorima transporta i komunikacija indonežanski ukupan domaći proizvod (BDP) porastao je prošle godine za 6,2 odsto, dok je za ovu prognozirano 6,4 odsto.
 
Natrag
Top