Deficit budžeta za 2009. će biti povećan na 4,5 odsto BDP

Učlanjen(a)
08.02.2009
Poruka
5.533
Deficit budžeta za 2009. će biti povećan na 4,5 odsto BDP
Vlada Srbije i MMF dogovorili:
28.08.2009. 09:29 - 16:25

Vlada Srbije dogovorila se sa predstavnicima Međunarodnog monetarnog fonda da neće biti povećanja poreza na dodatu vrednost ni drugih nameta, kao i da neće biti smanjenja plata u javnom sektoru i penzija.

mmf-djelic-x.jpg


Na sinoćnjem sastanku sa predstavnicima MMF-a dogovorena je reforma javnog sektora u 2010. godini koja bi trebalo da dovede do trajnog smanjenja javne potrošnje smanjenjem broja administrativnih činovnika na svim nivoima i racionalizacijom zdravstva i obrazovanja, kao i deficit budžeta koji će za 2009. godinu iznositi 4,5 odsto bruto društvenog proizvoda.
Na sastanku, kome su prisustvovali ministarka finansija Diana Dragutinović i ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mlađan Dinkić, dogovoreno je da će plate u javnom sektoru i penzije u 2010. morati da ostanu na istom nivou kao ove godine, sve dok ne dođe do viđljivog oporavka privrede i rasta BDP.
Rečeno je i da će MMF uskoro Srbiji odobriti veoma povoljan zajam od 500 miliona dolara, a do kraja godine još jedan znatno veći kredit koji će moći da se koristi i za pokriće budžetskog deficita u ovoj i narednoj godini.

Đelić: Deficit budžeta će biti povećan na 4,5 odsto BDP
Vlada Srbije je veoma blizu dogovora sa Međunarodnim monetarnim fondom po kojem bi deficit budžeta za 2009. godinu bio povećan na 4,5 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), kazao je potpredsednik Vlade Božidar Đelić. On je nakon sastanka sa šefom Misije MMF-a za Srbiju Albertom Jegerom novinarima kazao da bi prema tom okviru za 2009. godinu Srbija mogla da ima deficit tekućeg plaćanja od devet odsto BDP-a. Narednih dana, kazao je Đelić, pregovori sa MMF biće nastavljeni oko okvira za 2010. godinu, koji podrazumeva dogovor oko deficita budžeta i deficita tekućeg plaćanja.
"Po procenama MMF-a dodatne reforme su nužne da bi se izbeglo povećanje deficita budžeta, koji bi mogao da dostigne između pet i šest odsto BDP-a", kazao je potpredsednik Vlade Srbije.


Dogovoreno je da se budžetski deficit smanji u 2010. godini i da se značajno unapredi struktura i kvalitet javnih rashoda, tako što bi se kroz reformu javnog sektora i smanjivanje birokratije smanjila tekuća javna potrošnja, a značajno povećale kapitalne investicije ulaganja u infrastrukturu i podrška privredi.
Misija MMF-a počela je 24. avgusta drugu reviziju tekućeg stend baj aranžmana sa Srbijom.
Odbor direktora MMF-a je 15. maja 2009. godine Srbiji odobrio kreditni stend baj aranžman do 2,9 milijardi evra, koji će trajati do aprila 2011. godine.
Srbija je do sada povukla prvu tranšu od oko 788 miliona evra, a povlačenje druge tranše zavisi od izveštaja Misije MMF-a o sprovođenju dogovorene ekonomske politike u Srbiji, posle završene revizije.

MMF: Postignut napredak, još bez generalnog dogovora
Misija Međunarodnog monetarnog fonda još nije postigla generalni dogovor sa Vladom Srbije, iako je po većem broju pitanja postignut napredak, saopštila je danas Kancelarija MMF-sa u Beogradu.
"Misija MMF-a, koja u Beogradu boravi od ponedeljka, nastavlja sa radom. Iako je po većem broju pitanja postignut napredak, generalni dogovor nije postignut. Međutim, razgovori se nastavljaju, naročito kada je u pitanju budžet za 2010. godinu", navedeno je u saopštenju.


Izvor: Blic
 
Natrag
Top