Deda Mraz bankrotirao

ADMINISTRATOR
Učlanjen(a)
11.10.2009
Poruka
66.161
4048770.jpgKabinet finskog Deda Mraza u gradu Rovanijemi u Laponiji bankrotirao je jer nije mogao da plati porez.


„Okružni sud je u sredu objavio bankrotstvo komapnije ’Dinarodija‘, koja se bavi organizacijom ličnih susreta finskog Deda Mraza sa turistima zbog neplaćanja duga od 206 hiljade evra“, prenosi finska televizija „Ile“.

Kompanija „Dinarodija“, koja predstavlja Kabinet Deda Mraza je jedna od tri organizacije u gradu Rovanijemi koja predlaže turistima mogućnost da vide i fotografišu se sa likovima koji simbolišu Novu godinu i Božić. Za razliku od drugih kompanija — Parka Deda Mraza i Sela Deda Mraza — Kabinet Deda Mraza radi čitave godine.

Navodi se da su u maju ove godine poreski organi Finske upozorili kompaniju da će preduzeti ovakve mere u slučaju da ne izmiri dugovanja, a 31. jula je pokrenut proces stečaja.

Upravnik Kabineta Deda Mraza Jarmo Karinijemi izrazio je nadu da ovakva odluka može biti revidirana. Prema poreskom zakonu Finske, kompanija ima osam dana da pokrije dugove ili da postigne sporazum sa vlastima.

Kabinet finskog Deda Mraza je najstarija od tri kompanije. Prošle godine njegov finansijski obrt je iznosio oko dva miliona dolara. U Kabinetu radi 20 radnika.

Eksperti Rojtersa smatraju da je pad prihoda kompanije direktno povezan sa smanjenjem broja turista iz Rusije. Prošle godine rezidenciju Deda Mraza je posetilo 300.000 turista.


izvor : rs-lat.sputniknews.com
 
Top