Dečji oktobarski salon od 4. do 27. oktobra

Učlanjen(a)
07.02.2010
Poruka
14.864
Dečji oktobarski salon od 4. do 27. oktobra

Tradicionalna manifestacija likovnog stvaralaštva dece, 47. Dečji oktobarski salon na temu "Beograd, grad kulture - dečja umetnička atrakcija“ biće svečano otvoren u četvrtak, 4. oktobra u Muzeju primenjene umetnosti.


509817-muzej.jpgIzložbu 200 odabranih radova dece iz 60 škola otvoriće dramska umetnica Rada Đuričin a u muzičkom programu učestvovaće Hor "Deca sa Meseca“ iz Doma za decu i omladinu "Vera Radivojević“ iz Bele Crkve.

Izložbu su postavile muzejska savetnica Angelina Folgić Korjak i kustos Jelena Knežević. Organizator izložbe MPU istakao je da je tema ovogodišnjeg Dečjeg salona osmišljena sa ciljem da deca otkriju svoju sliku Beograda, pronađu i identifikuju svoje iskustvo sa pojedinim prirodnim, geografskim, kulturnim i umetničkim atrakcijama.

Brojne predstave koje su deca kreirala vezane su za najpoznatije delove Beograda poput Kalemegdana, Tašmajdana, zgrade Beograđanke, i nezaobilazne beogradske panorame, spomenik Pobedniku, spomenik knezu Mihailu, aerodrom, avalski toranj, novi most na Adi, Crkvu Svetog Save, Sabornu crkvu.


Na 47. dečjem oktobarskom salonu biće postavljena i prateća međunarodna izložba dečje umetnosti Galerije likovnih dela mladih iz Celja u Sloveniji na temu "Odeća i folklorne igre moga naroda“.


Na ovoj izložbi biće izloženi najuspeliji radovi dece uzrasta od četiri do osamnaest godina iz 48 zemlje sveta, nagrađeni na 17. konkursu, koji je ove godine organizovala Galerija iz Celja.


U okviru pratećeg programa Dečjeg salona biće održane radionice za decu na temu: "Bombondžijske majstorije“, "Beograd kroz reč i sliku", "Moj grad Beograd“.


Tokom juna već je realizovana petodnevna "Mozaička radionica“, kojom je rukovodio akademski slikar Petar Vujošević. Izvedeno je 17 mozaičkih radova koji će biti izloženi na 47. dečjem oktobarskom salonu.


Diplome i nagrade najboljim učesnicima ovogodišnjeg Salona biće dodeljene u četvrtak, 25. oktobra a zatvaranje izložbe je 27.oktobra.


Izvor:
24sata.rs
 
Top