Dečak se ubo na špric u vrtiću

Učlanjen(a)
07.02.2010
Poruka
14.864
[h=1]Dečak se ubo na špric u vrtiću[/h]




Beograd -- Četvorogodišnji S. L. se u petak ubo na špric u dvorištu vrtića "Lipa" na Dorćolu. Protiv odgovornih u vrtiću Sekretarijat pokrenuo disciplinski postupak.


284675_dete-spric01rasfoto-nebojsa-markovic_f.jpg



Prema rečima Ljiljane Jovčić, gradskog sekretara za obrazovanje i dečiju zaštitu, postoje jasno definisana pravila koja garantuju bezbednost mališana u vrtićima i ona se moraju striktno poštovati. Ona ističe da je u ovom slučaju neko zatajio i da mora snositi odgovornost.
"Bezbednost dece je na prvom mestu i stoga je obavezno svakog jutra pre dolaska mališana da domar ili neko drugi ko je zadužen za to, obiđe dvorište i skloni sve što bi moglo da ugrozi bezbednost dece, a može se naći svašta. Ista procedura se ponavlja i pre izvođenja dece napolje. Znači, mora se detaljno pregledati svaki deo dvorišta i tek onda izvesti mališani napolje", ističe Jovčićeva.

Ona ističe da je veliki problem što se preko ograda baca sve i svašta u dvorišta vrtića i da je zbog toga neophodno ispoštovati predviđenu proceduru za očuvanje bezbednosti dece.

"Na sreću, dete nije zaraženo, a moglo je svašta da se desi. Vaspitač koji je sa decom napolju dužan je da stalno bude uz njih i prati šta rade. Ne želim da prejudicirama, ali očigledno je neko zatajio, zbog čega je pokrenut disciplinski postupak protiv upravnika vrtića, vaspitača, medicinske sestre i domara. Ukoliko se utvrdi krivica, moguća je suspenzija na određeni period, a dešavalo se i da vaspitači izgube licencu za rad", naglašava Jovčićeva.

Upravnica vrtića "Lipa" Emilija Veljković, uz žaljenje zbog nemilog događaja, napominje da su u pratnji povređenog mališana do lekara, osim roditelja, bili medicinska sestra, vaspitač i upravnik, kako je i naloženo pravilima. I da će zahvaljujući Sekretarijatu za obrazovanje i dečiju zaštitu, biti sređeno dvorište vrtića.

Ona ističe da je tog dana, kao i svakog, ispoštovana sva neophodna procedura.

"Praksa je da noćni čuvar prvo očisti dvorište, a zatim je to isto učinila i spremačica, kao i sestra na preventivi pre izlaska mališana u dvorište", navodi Veljkovićeva.

"Imali smo problema, jer se dešavalo da prolaznici ubacuju sve i svašta, pa smo nalazili i staklene flaše i razno đubre."

Ljiljana Jovčić, gradski sekretar za obrazovanje i dečiju zaštitu, ističe i da je nejasno zašto su tog dana deca izvedena u dvorište u deset do četiri, kada je to, obično, vreme kada roditelji dolaze po njih.



Izvor:
B92.net
 
Natrag
Top