Deca pasivni pušači

Učlanjen(a)
10.07.2010
Poruka
2.773
Deca pasivni pušači

beba-cigareta.jpg


Harvardska škola za javno zdravlje otkrila je da pasivni pušači brže obolevaju od otitis media, naučno ima za infekcije srednjeg uha.

''Naša studija ukazuje na zaštitu dece od dima širom sveta. Posebno ukazuje na to da pored ostalih problema deca, kao pasivni pušači, zbog duvanskog dima često dobijaju zapaljenje srednjeg uha'' rekao je vodeći autor ove studije Hillel Alpert. ''Ako roditelji izbegavaju pušenje kod kuće, oni samim tim štite svoju decu od bolesti koji su najčešći uzrok posete lekarima i bolnicama.''

Pasivno pušenje (dim od cigareta koji gori, kao i dim koji pušač izbacuje)povećava nivo nezdravih čestica u vazduhu, uključujući nikotin i druge toksine.
2006. godine američki hirurg pokazao je dokaze koji direktno povezuju pojavu infekcije srednjeg uha kod dece sa činjenicom da su njihovi roditelji pušači.

Otitis media, zapaljenje srednjeg uha, je jedan od najčešćih uzroka posete lekarima i ima ekonomski teret od 3 do 5 milijardi dolara godišnje. Posete lekarime zdog ove dolesti se drastično povećela, na primer 1975. Godine je bilo 9,9 miliona, a 1990. Godine čak 24,5 miliona. Prosečna starost obolele dece je oko 6 godina.

Da bi utvrdili broj domaćinstava bez duvanskog dima istraživači su pregledali neke ranije ankete. Ustanovljeno je da broj domaćinstava bez pušača znatno povećan. 1993 godine je taj broj iznosio 45%, a 2006 godine 86% i da je uzrok tome verovetno povećana svest o opasnosti koju duvanski dim nosi sa sobom.

''Život bez dima je od izuzetnog značaja za zaštitu dece i njihovog zdravlja, sobzirom na veliki broj neželjenih efekata koji nosi sa sobom. Upala srednjeg uha je samo jedna u nizu bolesti koje su posledica udisanja duvanskog dima. Mi smo se fokusirali na ovu bolest, ali nikako ne treba zanemariti sve ostale, koje su i opasnije. Ono od čega vi treba da krenete i da nam pomognete u ovoj borbi jeste da izbegavate konzumiranje cigareta u blizini dece''- dodao je Alpert.

Izvor: lekarinfo.com
 
Učlanjen(a)
10.07.2010
Poruka
2.773
Odrastanje u dimu

902829_Vpusenjedetence.jpg


Odrastanje u dimu

I među decom ima pušača. Roditelji pušači teško da mogu da zabrane svojoj deci da puše. Kod mnogih, nažalost, roditeljsku ljubav nadvlada ljubav prema cigaretama.

Pasivno ili prisilno pušenje je udisanje dima cigarete koju puše drugi. Pasivni pušač dim dobija iz dva izvora: udiše sekundarni dim koji izdiše pušač i tercijarni dim koji u vazduh odlazi direktno iz cigarete. Pušač udiše 15 odsto dima iz cigarete. Ostalih 85 odsto odlazi u vazduh koji udišu prisutni u prostoriji. Pasivno pušenje izaziva kašalj, kijanje, pečenje, crvenilo i suzenje očiju, nadražaj u nosu, u grlu, teškoće sa disanjem i glavobolju. Nakon četiri do pet sati boravka u zadimljenoj i nedovoljno provetrenoj prostoriji, pasivni pušač udahne količinu duvanskog dima koju pušač udahne nakon dve do tri popušene cigarete. Nepušači, koji su pasivni pušači, takođe obolevaju od "pušačkih bolesti". Pasivno pušenje povećava rizik od raka pluća za čak 20 odsto. Najneviniji pasivni pušači su deca. Deca koja odrastaju uz roditelje koji puše češće obolevaju od respiratornih infekcija, upale srednjeg uha, bronhitisa i astme.

"Kada je reč o deci, posebno mlađoj od tri godine, koja rastu u prostorijama gde se stalno puši, ona su mnogo osetljivija na pasivno unošenje duvanskog dima, nego odrasle osobe", objašnjava dr Gordana Radosavljević-Ašić. "Što je dete manje, disanje je brže, te je i unošenje hemijskih agenasa na kilogram telesne težine veće nego kod odraslih osoba. Kod male dece koja su vezana uz majku pušača, češće su respiratorne infekcije, nazebi, bronhitisi, zapaljenja pluća, bronhijalna astma i zapaljenje srednjeg uha. Kad su u pitanju školska deca – ‘pasivni pušači’, kod njih su češći bronhitisi u poređenju sa decom koja žive u zdravom okruženju."

Nažalost, i među decom ima pušača, a posebno je zabrinjavajuć podatak da kada se sa pušenjem počne oko desete godine života, život postaje kraći za 20 ili više godina, a neretko vrlo rano dolazi i do invalidnosti.
Roditelji pušači teško da mogu da zabrane svojoj deci da puše. Kod mnogih, nažalost, roditeljsku ljubav nadvlada ljubav prema cigaretama.

Pušenje i trudnoća


Pušenje tokom trudnoće onemogućava normalan razvoj ploda. Sprečava prenošenje svih potrebnih materija putem krvi iz majčine cirkulacije kroz vene posteljice u cirkulaciju ploda. Redukcijom kiseonika u krvi majke znatno se smanjuje i njegova količina u krvi ploda. Ukoliko majka tokom trudnoće puši, nikotin nesmetano prolazi kroz posteljicu i dolazi do tkiva fetusa. Tako u krv deteta prelazi nefiltrirano čak 3800 razgrađenih produkata iz duvanskog dima. Pušenje u trudnoći ima embrio-fetotoksične efekte, koji su odgovorni za nastanak urođenih anomalija. Nikotin izaziva smetnje u sazrevanju funkcije posteljice, intrauterini manjak kiseonika, zbog čega nerođeno dete pati od nedostatka kiseonika. Težina novorođenčadi majki koje su tokom trudnoće pušile je oko 200 grama manja od novorođenčadi majki koje su nepušači. Najnovija istraživanja pokazuju da pušenje ometa intelektualno sazrevanje deteta. Pušenje u trudnoći je faktor rizika za razvoj alergija, neurodermitisa i astme kod deteta.



Izvor:Vreme 989
 
Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
10.07.2010
Poruka
2.773
Deca i pasivno pušenje

Deca i pasivno pušenje

autor : dr Snežana Radić - pedijatar pulmolog

Da li je pušenje i pedijatrijska bolest, i koje su posledice pasivne izloženosti duvanskog dima kod dece, pitali smo Dr Snežanu Radić iz "Dečje bolnice za plućne bolesti i tuberkulozu - Dedinje".

cigareta.jpg


Duvanski dim je veoma rasprostranjena psihoaktivna supstanca i najvažniji zagađivač unutrašnje sredine kome deca mogu biti izložena. Prema proceni Svetske zdravstvene organizacije, u svetu ima oko 1,3 milijarde pušača, a do 2025. godine se očekuje porast na 1,6 milijardi, naročito u srednje inerazvijenim zemljama.

Srbija je po broju pušača u samom vrhu u Evropi i svetu.

Izlaganje duvanskom dimu nosi rizike za zdravlje i najčešći je pojedinačni uzročnik smrtnosti i invaliditeta u svetu koji se može izbeći. Nažalost, pušenje je takođe i pedijatrijska bolest jer je više od polovine dece sveta izloženo duvanskom dimu. Do adolescentnog perioda deca su još mlada da sama aktivno puše, ali ona puše pasivno, boraveći u prostoru u kome se puši.

Pasivno pušenje je nevoljno izlaganje nepušača, u ovom slučaju dece, duvanskom dimu u zatvorenom prostoru - okruženju.

On sadrži preko 4500 različitih hemikalija. Pasivna izloženost duvanskom dimu u okruženju predstavlja rizik po zdravlje jer sadrži iste sastojke kao i duvanski dim koji pušač unosi pri aktivnom pušenju, neke hemikalije i u većoj koncentraciji. Nije definisan donji prag doze koji ima negativne efekte po zdravlje. Biomarkeri (kotinin, CO – ugljen monoksid) su prisutni i kod pasivnih pušača i duvanski dim u okruženju može izazvati ili pogoršati već postojeća oboljenja.

Dete koje pasivno puši može da „popuši“ od 30 do 150 cigareta godišnje.


Deca mogu biti izložena hemikalijama duvanskog dima pre rođenja, ako majka aktivno ili pasivno puši tokom trudnoće, posle rođenja, ukoliko dete živi sa jednim ili više pušača, ili u oba slučaja. Pušenje majke u trudnoći ili tokom dojenja je važan faktor rizika koji može dovesti do ozbiljnih posledica po celokupno zdravlje deteta, a značajno utiče na pojavu i tok dečje alergijskih oboljenja.

Efekti izloženosti dece hemikalijama duvanskog dima pre i posle rođenja su manja težina i dužina na rođenju i smanjen koeficijent inteligencije, a deca češće imaju poremećaje pažnje i koncentracije. Usporen je intrauterini rast pluća i prisutne su manje vrednosti plućne funkcije na rođenju, povećana je reaktivnost disajnih puteva, veća je učestalost atopijske konstitucije (to je sklonost da se jednog dana razvije alergijsko oboljenje), odnosno poremećen je imunološki odgovor, što znači raniju pojavu i teži oblik astme i alergijskog rinitisa. Hronični respiratorni simptomi su češći (kašalj, iskašljavanje, wheezing – sviranje u grudima), usporen je dalji rast parametara plućne funkcije, češća su akutna pogoršanja, kao i akutna i hronična oboljenja srednjeg uha, a veći je i rizik od respiratornih infekcija zbog neadekvatnog odbrambenog odgovora disajnih puteva. To podrazumeva više poseta lekaru, češću upotrebu antibiotika i veći broj hospitalizacija. Procena je da je 20% pogoršanja astme direktno povezano sa izloženošću deteta duvanskom dimu sredine. Osim toga, izloženost dece sa alergijskim oboljenjima duvanskom dimu u okruženju smanjuje efekat dugotrajne preventivne terapije za kontrolu bolesti.

Nažalost, deca iz pušačkih porodica u visokom procentu propuše, što je verovatno posledica formiranja zavisnosti na sastojke duvanskog dima od najranijeg uzrasta. Rastrzani sa jedne strane samim pubertetom i adolescencijom, željom da se uklope u društvo vršnjaka koji uglavnom puše, već formiranim “stadijumom pripreme“ u sopstvenom domu (koji je početni stadijum za formiranje psihičke i fizičke zavisnosti), adolescenti koji potiču iz sredina u kojima su bili okruženi duvanskim dimom lako, odnosno u veoma visokom procentu propuše, svejedno da li imaju ili nemaju pridruženo alergijsko oboljenje.

Zbog svega navedenog preporuka je WHO (Svetske zdravstvene organizacije) da decu na svaki način treba poštedeti izloženosti duvanskom dimu u okruženju...

Izvor:vrtić portal
 
Učlanjen(a)
10.07.2010
Poruka
2.773
Štetan uticaj pasivnog pušenja na decu

Štetan uticaj pasivnog pušenja na decu

no_smoking.jpg


Udisanje dima cigareta najviše šteti kardiovaskularnom sistemu dece, posebno bebama i deci s prekomernim kilogramima.


U američkoj studiji, sprovedenoj na Ohajo Univerzitetu, posledice udisanja duvanskog dima merene su prisutnošću markera koji ukazuje na oštećenja krvnih žila.


Pokazalo se da su oštećenja dvostruko teža kod male dece koja još nisu ni prohodala, kao i kod starije dece koja su imala veću telesnu masu od ostalih svojih vršnjaka.


Nаučnici napominju da je kod male dece uočen četvorostruko veći rizik za izloženost pasivnom pušenju nego kod ispitanika u tinejdžerskom uzrastu.


Prema njihovim rečima, ovakve promene u stanju krvnih žila do kojih dolazi zbog pasivnog pušenja su poznati faktor rizika za razvoj bolesti srca u odrasloj dobi.


Osobe izložene pasivnom pušenju takodje imaju veći rizik za gubitak sluha, tvrde američki naučnici sa univerziteta u Majamiju i Floridi.


Časopis "Kontrola duvana" (Tobaццo Control) dodaje da je već poznato da i sami pušači imaju veći rizik za oštećenja sluha.


Naučnici ukazuju da su u proseku osobe izložene pasivnom pušenju imale za trećinu slabiji sluh, bez obzira na frekvenciju zvukova.

Istraživanje sprovedeno u Hong Kongu medju učenicima osnovnih i srednjih škola pokazalo je da pasivno pušenje može negativno uticati i na školske ocene.


Studije su pasivno pušenje povezivale s većim rizikom za astmu, bronhitis, upalu pluća i druge respiratorne infekcije kod dece ali, prema nekim nalazima izloženost dimu cigareta može kod dece dovesti i do slabijeg razvoja kognitivnih sposobnosti.

Izvor:
SrbijaNet
 
Učlanjen(a)
10.07.2010
Poruka
2.773
Uticaj duvanskog dima na zdravlje vaše dece

Uticaj duvanskog dima na zdravlje vaše dece

pusenje_01.jpg


Vaše dete je najvrednija stvar na svetu koju posedujete. Polovina dece sveta je izložena negativnom dejstvu duvanskog dima. Dete koje živi pored pušača popuši 30 do 160 cigareta godišnje. Zato je važno da nešto saznate o efektima duvanskog dima na organizam dece.

DA LI JE DUVAN DROGA?

DA!
Duvan je droga broj jedan u svetu po rasprostranjenosti a broj dva po stepenu zavisnosti koju izaziva. Nikotin je sastojak duvana koji dovodi do zavisnosti. On oslobađa u mozgu supstance koje izazivaju lepe efekte kao što su zadovoljstvo, budnost, bolja pažnja, bolje raspoloženje, manji apetit, smanjuju nervozu, napetost i strah...

ŠTA JE PASIVNO PUŠENJE?
pusenje_02.jpg

Nepušač (dete) udiše duvanski dim pored pušača.
To je mešavina:
1. Duvanskog dima koji izdahne pušač.
2. Duvanskog dima koji oslobađa cigareta koja žari u ruci ili pepeljari. Nepušač (dete) udiše više nikotina i čađi, CO (ugljenmonoksida) i drugih štetnih hemikalija od pušača.

DA LI JE PASIVNO PUŠENJE OPASNO PO ZDRAVLJE?
DA!!!
Duvanski dim sadrži preko 4500 štetnih hemikalija, više od 60 je dokazano kancerogeno. Duvanski dim sadrži cijanovodonik koji oštećuje pluća u koncentraciji 160 puta većoj od one koja se smatra opasnom po zdravlje. Duvanski dim sadrži iste toksične hemikalije koje pušač udiše kroz cigaretu, neke i u većoj koncentraciji. Otvaranje prozora, pušenje u susednoj sobi ili uključivanje ventilacionih sistema neće vaše dete zaštititi od pasivnog pušenja. I kada se ugasi cigareta, toksičan duvanski dim ostaje u okruženju (odeća, zavese, tepih, tapete, vazduh...).

pusenje_03.jpg


AKTIVNO I/ILI PASIVNO PUŠENJE MAJKE I TRUDNOĆA
Nerođena beba prima otrove iz organizma majke koja puši preko krvi posteljice. Rizik za rađanje mentalno oštećene bebe je povećan jer duvanski dim utiče na genetski materijal (DNK) izazivajući defekte. Hemikalije iz duvana sužavaju ili zatvaraju krvne sudove posteljice i beba ima manje hrane i kiseonika. Žene koje puše u trudnoći imaju veći procenat prevremenih pobačaja i mrtvorodjene dece. Beba se rađa sa manjom telesnom težinom i manje razvijenim plućima. Efekat na rast pluća je trajan. Vrednosti plućne funcije trajno ostaju snižene. Majke koje puše rađaju decu koja imaju sklonost ka alergijskim oboljenjima. Pušenje se optužuje za porast astme u svetu, kao i za raniju pojavu i za teži oblika astme.

EFEKAT PASIVNOG PUŠENJA NA ASTMU VAŠEG DETETA

Duvanski dim oštećuje odbrambeni sistem pluća jer on mora da uklanja čestice duvanskog dima koje dete udiše. Zato deca pušača imaju češće infekcije disajnih puteva. Češće infekcije znače češća, duža i teža pogoršanja astme koja lošije reaguju na terapiju astme. Deca izložena duvanskom dimu u svom okruženju imaju i češće infekcije srednjeg uha, sa zaostajanjem sekreta u uhu, što vremenom može dovesti do gubitka sluha. Deca izložena duvanskom dimu imaju češće druge alergije pored astme - alergijski rinitis, sinusitis, conjustivitis... Ako deca sa astmom propuše, to prestavlja rizik za pojavu HOPB (Hronične opstruktivne plućne bolesti) koja u velikoj meri oštećuje njihovu plućnu funkciju i može skratiti njihov životni vek, u proseku od 15 do 25 godina.

EFEKAT NA PONAŠANJE I DRUGI EFEKTI
pusenje_04.jpg


- Deca mogu da imaju manji koeficijent inteligencije.
- Deca mogu da imaju češće probleme sa učenjem.
- Deca mogu da imaju češće probleme u ponašanju kao što je manje samokontrole i preterana aktivnost.
- Stvara se predispozicija za mnoge kardiovaskularne bolesti (ishemija krvnih sudova srca i infarkt, šlog...), bolesti pluća (emfizem, HOBP), tumore...
- Roditelji koji puše predstavljaju uzor za svoju decu da propuše, iako imaju astmu.
- Ako oba roditelja puše, rizik da dete sa astmom propuši je 95%.
- Ako samo majka puši, rizik da dete sa astmom propuši je 50%. Izloženost dejstvu nikotina u duvanskom dimu najverovatnije izaziva formiranje zavisnosti od duvana od najranijeg uzrasta.
- Deca rano u pubertetu propuše da bi povećali dozu nikotina koji je potreban njihovom organizmu. CO (ugljen monoksid) se određuje u izdahnutom vazduhu da bi se proverilo da li pacijent aktivno ili pasivno puši

ŠTA MOŽETE UČINITI?

  • Prekinite s pušenjem.
  • Pušenje u bilo kojoj prostoriji puni vaš dom duvanskim dimom koji udiše dete.
  • Ako ne možete ili ne želite da prekinete, pušite napolju, ne pored otvorenog prozora ili na promaji.
  • Ne dozvolite ni gostima da puše u vašem domu.
  • Oslobodite vaš dom duvanskog zagađenja.
  • Ne pušite u kolima kad vozite decu.

pusenje_05.jpg


Izvor:decija-astma.com
 
VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Prateci dosta toga napisanog u stampi, kao i strucnoj literaturi o pogubnom uticaju duvana kao i nezdrave ishrane i alkoholnih pica po zdravlje coveka, a sa druge strane gledajuci ono sto se desava u nasem savremenom okruzenju, zakljucio sam da su mnogi u ovom modernom drustvu koje se bezrazlozno naziva doba fizickog i Duhovnog prosvecenja, neprosveceni, i da nisu spremni za tako odgovornu duznost kao sto je uloga roditelja.

Za ovakvu kolektivnu neprosvecenost najvecu krivicu snosi sama drzava, i zdravstvene ustanove odnosno ministarstva zdravlja, i omladine, koje cak u vecini slucajeva plasiraju ljudima iskrivljenu sliku onoga sta je zdravo i korisno u ishrani a sta ne, a to cine zarad sopstvenog dobitka koji ubiraju u vidu oporezovanja koja uzimaju od industrija alkohola, kafe, restorana brze hrane od kojih je jedan od najvecih MC DONALDS koji je najveci proizvodjac otrova, a i ostalih koji otrove plasiraju u vidu pizza, koka kole, sladoleda, mlecnih proizvoda, i ostalog.

Danas nije nista cudno videti roditelja koji malom detetu kupuje sladoled, picu, ili koka-kolu, ne znajuci da su to prvoklasni otrovi.
sladoled sadrzi mleko i secer, koji u kombinaciji stvaraju alkohol u krvi, takodje sama upotreba mleka je vrlo stetna, jer mleko sadrzi Laktozu koja stetno deluje na organizam.
Pizza je vrlo jaka i razdrazljiva hrana, jer sadrzi kackavalj, kecap, sunku, i ostale sastojke, koji kada se ispeku na velikoj temperaturi stvaraju pravu organsku bombu, koja nadrazuje zidove zeludca, i time stvara razna oboljenja, dete ili covek koji godinama konzumira ovakvu vrstu ishrane toliko nadrazi zidove zeludca, da njemu ostala hrana prirodnog porekla koja se sprema u normalnim uslovima, odnosno kuvanjem, ili jede sirova, nije ukusna, zato sto pretstavlja blagu hranu, a o vocu da i ne govorimo.
Koka kola u sebi sadrzi stetne kiseline koje izjedaju zeludac, i cine da on postane kao zguzvana krpa blede boje.
Od ostalih stetnih namirnica je meso, koje ima sve osim neceg kvalitetnog za razvoj deteta, ili coveka, beli hleb, beli secer, vinovo sirce, cokolada i cokoladni proizvodi, i svi proizvodi u kojima se nalaze zasladjivaci, ili preparati koji stcaraju boju, ukus, i slicno, a koje poznajemo kao emulgatori.
Vecina ovih emulgatora su stetni i izazivaju razlicite bolesti, kao i rak zeludca, i ostalih organa.

Bog nam je dao toliko dobre i kvalitetne hrane u nasem prirodnom okruzenju, samo ako smo mudri da pravilno iskoristimo darove koje smo od njega dobili.

Jedna izreka kaze ``ono sta pojedemo u to se pretvaramo, jedimo zdravo i budimo ljudi vedri i nasmejani, jer hrana koju pojedemo utice ne samo na nase telesno, vec i Duhovno zdravlje..
 
Poslednja izmena:
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Deca su često pasivni pušači

Deca su često pasivni pušači

Kod više od polovine dece u jednom istraživanju, testiranjem krvi je utvrđeno da su bila izložena duvanskom dimu, odnosno pasivnom pušenju, upozorili su stručnjaci sa Univerziteta Kalifornije.

v244383p0.jpg

Analizirana je krv 496 dece, uglavnom starosti od jedne do četiri godine, a na njihovu izloženost pasivnom pušenju ukazivalo je jedinjenje kotinin, koje se stvara u organizmu izloženom nikotinu.

Kotinin je utvrđen u krvi čak 55 odsto analizirane dece, što znači da su bila izložena nikotinu tokom prethodna tri do četiri dana.

Samo trinaest odsto roditelja dece koja su učestvovala u istraživanju priznalo je da ponekad zapale cigaretu u njihovom prisustvu ili je bilo svesno da im je dete bilo izloženo duvanskom dimu.

Da bi se kotinin pojavio u krvi, dovoljno je da dete provede izvesno vreme u prostoriji u kojoj je neko nedavno pušio ili čak da živi u zgradi u kojoj je pušenje dozvoljeno, napomenuli su stručnjaci.

Izlaganje deteta duvanskom dimu se, inače, dovodi u vezu sa sindromom iznenadne smrti dece, respiratornim problemima, infekcijom uha i astmom.

Kalifornijski istraživački tim je predložio da se u Sjedinjenim Američkim Državama uvede rutinsko testiranje devojčica i dečaka na kotinin, kao što je to sada slučaj sa testiranjem na olovo.

(Tanjug)




 
Član
Učlanjen(a)
19.07.2012
Poruka
13
Tačno tako, dragi roditelji, ili ako i niste roditelj nema veze... morate obratiti paznju na malu decu, nesme se koristiti cigarete u prisustvu male dece...
 
Natrag
Top