Deca i mobilni telefoni

Učlanjen(a)
10.07.2010
Poruka
2.773
Deca i mobilni telefoni

Mobilni telefon je za decu često broj jedan na spisku želja za poklon za rođendan ili neku drugu priliku. Pritisak okoline i vršnjaka svakako utiče na dečiju želju da poseduju tu spravicu, ali i roditelji su takođe svesni pozitivnih strana korišćenja telefona u svakonevnom životu. Danas je dogovaranje o tome ko će otići po dete u vrtić, ili ko će ih odvesti na fudbal maltene nezamislivo bez mobilnog telefona, da ne pričamo o proveravanju da li su deca stigla kući posle škole. Pitanje da li su mobilni telefoni dobri za decu još uvek se postavlja, a posebno koji je uzrast odgovarajući za prvi mobilni telefon.

dete-i-mobilni-telefon.jpg


Pre samo desetak godina, vođenje računa o tome šta deca rade je podrazumevalo da roditelji pre nego što ih puste negde pričaju sa njima o tome gde idu, sa kim i kada će se vratiti. Danas, međutim, roditelji imaju sasvim novu taktiku za dobijanje ovih informacija – mobilne telefone. U nekim porodicama, korišćenje ove nove alatke funkcioniše odlično, posebno ako se postave jasna pravila i očekivanja od telefona, dok druge porodice smatraju da telefoni nisu pravi način za praćenje šta deca rade.

Postoji li granica kada je dete spremno za mobilni telefon?

Teško je dati pouzdan odgovor kada je dete spremno za odgovornost da koristi mobilni telefon. Oni su danas postali toliko normalni u svakodnevnom životu da zaboravljamo da to nisu samo moderni gedžeti, već podrazumevaju određene mesečne troškove. Ako razmišljate o tome da detetu kupite mobilni telefon jedna od odrednica može da vam bude procena da li je ono spremno da prihvati odgovornost da se pridržava dogovorenog limita za mesečnu potrošnju. Drugi faktor procene može da bude spremnost deteta da vodi računa o uređaju – neko dete će u petom razredu biti sposobno da vodi računa o telefonu, dok će ga drugo zaboraviti u školi ili džepu farmerki koje ubaci u mašinu za pranje veša, što samo govori o tome da još nije spremno za tu odgovornost. Obzirom da vi najbolje poznajete svoje dete procena o njegovoj spremnosti za telefon je na vama.

Mobilni telefon kao osećaj sigurnosti

Roditelji često nisu oduševljeni idejom da kupe deci mobilni telefon, ali nakon što se odluče na to, neočekivano osete pravo olakšanje jer im telefon pruži osećaj sigurnosti budući da znaju da u svakom trenutku mogu da se čuju sa detetom, znaju gde je i da li je sve u redu. Istina je da telefon nije garancija da ćete biti uključeni u život svog deteta i uvek znati šta se dešava, ali svest da imate mogućnost da se čujete sa detetom u momentu kad ste zabrinuti može da bude olakšanje u onom osetljivom periodu odrastanja kada s jedne strane želite da budete sigurni da je dete bezbedno i istovremeno ste svesni da treba da mu dajete više slobode. Za taj proces osamostaljivanja, ovaj uređaj može da bude velika podrška.

Isto tako, mobilni telefon ne može da bude jedini način da budete uključeni u dešavanja. Deca predtinejdžerskog i tinejdžerskog uzrasta mogu da budu posebno osetljiva na vaše nastojanje da znate gde se nalaze. Uostalom, roditelji su odavno pre mobilnih telefona osmislili načine da znaju gde su im deca. Sigurno, kao i većina drugih mama, možete da nabrojite nekoliko mesta gde se dete igra ili nekoliko drugara sa kojima verovatno provodi vreme. Zato, ne oslanjajte se ipak u potpunosti na zvanje telefonom, uostalom, kada se dogovorite sa detetom gde ide da se igra i kada će se vratiti bez zivkanja da proverite šta radi pružate mu upravo onu dozu odgovornosti i nezavisnosti potrebnu za razvoj.

Potrebe i pravila

Razlozi kupovine mobilnih telefona za decu se razlikuju od porodice do porodice. Neke porodice imaju zaista mnogo aktivnosti i porodični život je gotovo nezamisliv bez mobilnog telefona. Kada svi imaju različite obaveze, ili kada jedan od roditelja često putuje, oni takođe mogu da budu veliko olakšanje. Ako deca ostaju duže u školi ili imaju neku neplaniranu vannastavnu aktivnost, jedan kratak poziv može da oslobodi roditelj brige – iz svega toga sasvim je jasno da mobilni telefon mnogostruko olakšava potrebu da komuniciramo sa porodicom, ali kao i uz svaku drugu „privilegiju“ za decu i njega prate određena pravila.

Mama-i-cerka-sa-telefonom.jpg


Nastojite da izbegnete kasnije sukobe sa detetom oko korišćenja telefona tako što ćete pri kupovini zajednički ustanoviti osnovna pravila:


  • Bez prekoračenja dogovorenog limita potrošnje
  • Bez dopisivanja i zvanja u toku školskih časova
  • Nema korišćenja telefona tokom obroka
  • Domaći zadaci su prvi na redu, tek posle toga telefoniranje ili skidanje muzike sa Interneta
Korišćenje telefona i poštovanje dogovorenih pravila će omogućiti vašem detetu ne samo da komunicira sa vama u hitnim slučajevima, nego i da nauči neke važne lekcije - da elektronski uređaji kakav je telefon nisu igračke nego oprema, da vodi računa o stvarima koje mu kupite i da uvidi i poštuje granice.

Izvor: najboljamamanasvetu




U kom uzrastu ste vi kupili detetu mobilni telefon? Poštuje li vaše dete dogovor u vezi sa korišćenjem mobilnog telefona?
 
TMF
Član
Učlanjen(a)
09.07.2011
Poruka
1.433
Klinci i mobilni telefoni

[h=2]Klinci i mobilni telefoni[/h]Psiholozi savetuju da ne kupujete detetu mobilni pre petog razreda. Za početak, detetu možete dati svoj telefon koji će koristiti samo kada nekuda ide samo

23-mobilni--velika_620x0.jpg

Ne kupujete detetu mobilni pre petog razreda

Upotreba mobilnih telefona toliko je široka da ga danas imaju deca u nižim razredima osnovne škole, pa čak i predškolci. Stručnjaci stalno upozoravaju da deca mlađa od 12 godina ne bi smela da koriste mobilni telefon, za šta postoji mnogo razloga. Iako se vode oštre debate da li je zračenje mobilnog telefona štetno, još uvek ne postoje precizni podaci o tome.

Mobilni telefon pogotovo ako ne prati „modu“, detetu može da stvori problem sa vršnjacima, da ga drugari zadirkuju i rugaju mu se. S druge strane, preskup telefon nije rešenje jer, između ostalog, može postati meta krađe i detetu prirediti vrlo neprijatno ili traumatično iskustvo. Još jedna nepovoljna strana je i to što danas gotovo svaki telefon ima opciju priključivanja na internet, pa ne možete kontrolisati ponašanje vašeg deteta u „virtuelnom“ prostoru niti ga zaštititi. Ipak, ukoliko detetu koje se kreće u okruženju u kojem svi imaju mobilni telefon, zabranite da ga ima, može se osećati jako loše, što može da se utiče na razvoj ličnosti i psihičko zdravlje. Ipak, morate priznati da mobilni telefon u rukama deteta ima i praktičnu stranu – svakog trenutka možete da znate gde je i da li je sve u redu. Kada je onda pravi trenutak da se detetu kupi mobilni telefon?

23-mobilni-mala.jpg


Psiholozi savetuju da to ne činite do petog razreda osnovne škole i da pre kupovine razgovarate sa detetom i saznate zašto želi aparat. Ako vam odgovori da bi voleo da ga ima jer ga imaju svi njegovi prijatelji, to nije pravi razlog da ga kupite. Ipak, ukoliko dete, na primer, trenira neki sport, odlazi samo na treninge van školske zgrade, čeka autobus na zabačenom mestu ili ide po slabo prometnim ulicama, telefon može da mu bude sigurnost, jer u svakom trenutku može da vas pozove. Većina roditelja, prema statistikama, smatra da detetu treba kupiti telefon onda kada počne samo da ide u školu, kod prijatelja, na vanškolske aktivnosti. Ipak, psiholozi savetuju oprez i tvrde da je svako dete individua za sebe i da zato ne postoji jedinstveno mišljenje o uzrastu u kojem je mobilni telefon „dozvoljen“.

Za početak, detetu možete dati svoj telefon koji će koristiti samo kada nekuda ide samo. Na taj način će učiti njime da se služi u prave svrhe i sticaće odgovornost. Možete i da mu kupite njegov aparat, ali mu uskratite pravo da ga uvek nosi i odredite koje su to prilike kada želite da ga ima na raspolaganju. Razgovarajte sa detetom i ustanovite pravila o korišćenju mobilnog telefona, ali i kazne koje će uslediti ukoliko se pravila budu kršila. Izbor aparata napravite u dogovoru sa detetom i u skladu sa kućnim budžetom.

Večernje Novosti
 
Član
Učlanjen(a)
16.12.2009
Poruka
4
Pozdrav svima!

Nadam se da je ovo OK po pravilima foruma a u slučaju da nije, izvinjavam se unapred i povući ću post.

Moje ime je Sinan i zajedno sa svojim kolegama radim na jednom projektu koji bi mogao da bude interesantan roditeljima čija deca ili aktivno koriste mobilne telefone ili sami roditelji imaju nameru da ih u skorije vreme uvedu u taj svet. Kreirali smo jednu kratku anketu pa bih vas molio ako možete da izdvojite par minuta vremena i popunite je te nam taj način omogućite da vidimo da li postoji interesovanje među roditeljima za projekat na kojem radimo.

Anketu možete popuniti na ovoj adresi: http://goo.gl/forms/GgXegf6rNokwXEfq1

Hvala vam unapred na pomoći! :)
 
Natrag
Top