Debakl šampiona

UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.547
Debakl šampiona


Ekskluzivno za RTS, sa Mundijala piše Vladimir Stanković.

Stradion „Marakana", svetsko prvenstvo, Španija-Čile 2-0. Ali 1950.

Maracana1950.jpg

Pre 64 godine Španci su Mundijal počeli u Kurtibi pobedom nad ekipom SAD od 3-1 a onda su u drugom meču, na novoizgrađenoj „Marakani", pobedili Čile golovima Basore u 17. i legendarnog Zare u 35.minutu. U trećem meču, takođe na „Marakani", pobedili su Englesku sa 1-0, potom su u finalnoj grupi igrali nerešeno sa Urugvajem 2-2, bili deklasirani od Brazila sa 1-6 da bi na kraju, u borbi za treće mesto, bili poraženi od Švedske 1-3.

Stadion „Marakana", svetsko prvenstvo, Španija-Čile 0-2. Ove 2014, Svet će 13.jula dobiti novog šampiona jer stari odlazi kući posle prvog kruga. Senzacija ? I jeste i nije. Jeste jer je ispala zemlja koja je 6 poslednjih godina bila dominantna u evropskom i svetskom fudbalu, nije zato što se neuspeh mogao nasluti (ne i debakl!) a i zato što se nije desilo prvi put da branilac titule ne prođe prvi krug. Španija je predala fudbalsku krunu dan pre nego što će, danas, dobiti novog kralja, Felipe VI...

Marakana.jpg

Italia 1950. ovde u Riju nije odbranila titulu osvojenu 1938. u Francuskoj, ali zbog 12 godina pauze između dva šampionata to nije bio isti tim. Brazil je 1966. ispao i to pošto je u prvom meču pobedio Bugarsku a onda , bez povređenog Pelea koga su Bugari bukvalno osakatili, izgubio od Mađarske i Portugala. Francuska je u Japan i Koreju 2002. stigla kao prvak sveta a onda je na startu izgubila od Senegala, remizirala sa Urugvajem i potom izgubila od Danske. Kući je otišla bez i jednog datog gola. Poslednji slučaj, pre španskog, desio se pre 4 godine, Italija je igrala nerešeno sa Paragvajem i Novim Zelandom a izgubila od Slovačke. Sada se na listu rano detronisanih šampiona upisala i Španija sa svojom zlatnom generacijom koja nije zaslužila ovakav kraj, ali Del Boske je pogrešio što nije na vreme počeo da podmlađuje tim. Doveo je u Brazil 16 šampiona sveta iz Južne Afrike, ali u većini slučajeva imena su ista ali ne i igrači. Ceh je platio tim a možda će i on lično. Ima ugovor do 2016, ima i krediti, Federacija ga neće menjati, ali bi mogao sam sebe da smeni ostavkom. Rekeao je da će razmisliti o svemu.

Od bede do sjaja na „Marakani"

Dosta o poraženom, makar se radilo i o svetskom prvaku. Čileanci su dočekali svoj trenutrak slave i to na istom mestu na kome su 3.septembra 1989. Imali trenutak pomračenja. Tada je u meču sa Breazilom u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo u Italiji 1990, pri vođstvu Brayilaca od 1-0, golman Čilea Roberto Rohas simulirao da je povređen petardom koja je bačena sa tribina. Čile je napustio teren a FIFA je izrekla drakonsku kaznu: Rohas je doživotno suspendovan (mada je 2000. pomilovan) a Čile je isključen iz kvalifikacija!

Marakana-50-1.jpg

Čile je na svetskom prvenstvu debitovao kad i Jugoslavija, 1930. u Montevideu. Čileanci su bili u istom hotelu sa našim fudbalerima, lepo su se družili i sprijateljili. U mešavini jezika koje su koristili naši su špansku reč „batalla", što znači "bitka", preveli u „batlija" a hotel i jeste bio srećne ruke za naše, Čileance i Amerikance koji su takođe bili u istom hotelu „Des Angle" jer su sve tri selekcije dobile po prve dve utakmice. Čile je na Mundijalu debitovao 16.jula 1930. pobedivši Meksiko sa 3-0.

Vratio se tek 1950. pobedivši samo Amerikance (5-2), onda je pauzirao do 1962. kada je kao domaćin osvojio treće mesto pobedivši u borbi za bronzanu medalju Jugoslaviju sa 1-0 goloma Eladio Rohasa u 90.minutu. Prethodno su u polufinalu Čileanci poraženi ode Brazila, budućeg pravak, sa 2-4. Garinča i Vava bili su dvostruki strelci za Brazil, Toro i Leonel Sanćes sa Čile. Sledeća tri učešća, 1966,1974 i 1982, bila su nezapažena (ni jedna pobeda na 9 utakmica) . U Francuskoj 1998. Čile je prošao u drugi krug sa 3 remija da bi u osmini finala naleteo na Brazil i izgubio 1-4 a isto mu se desilo i u Južnoj Africi pre 4 godine s tim što je Brazil pobedio sa 3-0. Kako stvari stoje, nije isključeno da se Brazil i Čile ponovo sretnu u osmini finala ako jedni budu prvi a drugi drugi.

Najpoznatiji čileanski fudbaleri poslednjih godina bili su Ivan Zamorano i Marselo Salas, ali bilo je u prošlosti još dosta sjajnih igrača. Recimo napadač Leonel Sančes (1962), igrač sa najviše nastupa (84) u reprezentaciji (23 gola), odbrambeni igrač Elias Figeroa (1966,1974,1982), napadač Karlos Kaseli (1974,1982), takođe golgeter Aleksis Sančes i golman Klaudio Bravo (2010 i 2014). Bravo je i protiv Španije branio sjajno. Član je Real Sosiedada, ima 31 godinu, i sva je prilika da će završiti u Barseloni. Najbolji strelci u istoriji Čilea su Marselo Salas sa 37 golova, Ivan Zamorano sa 34, Karlos Kaseli sa 27 dok 4. mesto dele aktivni Aleksis Sančes i njegov prezimenjak Leonel sa po 23. Salas i Leonel Sančes su i najbolji golgeteri na mundijalima, postigli su po 4 gola, Salas 1998, Sančes 1962.

Ako nekoga zanima, petorica trenera, uključujući i selektora Horhe Sampaolija, su-Argentinci.

Cileanski-novinari.jpg

Za kraj slika trojice čileanskih novinara u pres-centru stadiona „Marakana". Opšte oduševljenje hiljada navijača koji su prosto okupirali Rio prenelo se i na njih.

Incident u pres-centru

Sigurno ste već sve videli i sve znate, ali moram da se osvrnem i na upad grupe od preko 100 čileanskih navijača koji su, sa ulice, prvo probili spoljni ulaz u kompleks „Marakane", zatim polomili staklena vrata na ulazu u pres-centar i potom protutnjali kroz njega rušeći monitore, stolice, sve što im se našlo na putu. Nisu imali ulaznice pa su rešili da uđu „na juriš". Nezapamćen skandal u istoriji mundijala. Srećom, niko nije povređen a orfganizatori su, uz osudu incidenta, saopštili da su uhapsili 85 izgrednika.

Uhapseni-Cileanci.jpg

Taj skandal baca senku na utakmicu,ali ne umanjuje veliku pobedu reprezentacije Čilea koja, siguran sam, ovde još nije rekla poslednju reč.
 
Natrag
Top