Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.979
Dean Martin

biodeanmartin.jpg


Dean Martin bio je poznati američki pjevač i glumac, jedna od najslavnijih osoba 50tih godina. Pravim imenom Dino Paul Crocetti, Dean Martin rodio se 7. lipnja 1917. godine u gradu Steubenvilleu na granici između američkih država Ohio i zapadne Virđinije. Njegovi roditelji bili su Talijani, majka Angela i otac Gaetano Crocetti koji je bio vlasnik tada za talijanske familije karakteristične brijačnice. Mali Dino imao je i starijeg brata Billa, a do svoje je pete godine znao govoriti samo talijanski jezik, a naglasak na kojem je naučio engleski zvučao je vrlo južnjački, pa su mnogi dugo bili uvjereni da je Dean Martin zapravo Južnjak, a ne talijanskog porijekla. Zajedno s bratom Billom, Dino je pohađao osnovnu školu Grant Elementary School u Steubenvilleu, a za vrijeme škole, u izviđačima, popularnim Boy Scout-ima, počinje svirati bubnjeve.

No, Dino nije baš bio ljubitelj škole, pa ju u desetom razredu napušta uz riječi: Ja sam pametniji od učitelja. Počinje se tada baviti raznim poslovima, od rada u željezari, na benzinskoj pumpi, pa sve do sitnog prodavača i uličnog laštitelj cipela. S 15 godina odlučuje se na boksačku karijeru i daje si ime 'Kid Crochett'. Iz svojih boksačkih godina do kraja će mu života ostati slomljeni nos (kasnije popravljen), rascijepana usnica i brojni polomljeni zglobovi na prstima jer si, za razliku od drugih boksača, siromašni Dino nije mogao priuštiti ljepljivu traku kojom si boksači povezuju prste. Ipak, Dino je većinu svojih mečeva završavao kao pobjednik, iako je nagrada bila tek mizerna svotica novaca, od 10 do najviše 25 dolara po meču.
S vremenom Dino odustaje od boksa i odlučuje snage usmjeriti u neke isplativije poslove. Bilo je to vrijeme 'velike depresije', pa se Dino našao usred ilegalne trgovine alkohola na granici između dvije države, ponekad prodavajući i srećke za lutriju ili primajući manje iznose za klađenje. U Steubenvilleu je takva politika situacija dovela do razvoja ilegalnog kockanja, pa je Dino uskoro postao i stručnjak u dijeljenju karata te kao croupier. Muvajući se u ovakvom svijetu Dino se često susretao sa slavnim osobama iz svijeta zabave koji su dolazili na kockanje. U kolovozu u 1934. godine, sa samo 17 godina, Dino se prvi puta našao na pozornici i to zato što su ga njegovi prijatelji gurnuli da se popne i da pjeva jer su ga tijekom dana često čuli da pjevuši te su mislili da ima talenta. Nekoliko godina kasnije Dino već pjeva u Ernie McKay Bandu, poznatom lokalnom bendu koji nastupa u State Restaurantu u gradu Columbusu. Tada je samome sebi nadjeo ime 'Dino Martini' po tada slavnom tenoru Metropolitan Opere Nini Martiniju. Glas o mladom 21. godišnjem pjevaču dospjela je do Sammya Watkinsa u obližnji Cleveland, koji Dinu uzima za svog glavnog pjevača s kojim 1940. godine počinje osvajati grad. 1. studenog 1940. godine Dino Paul Crocetti i službeno mijenja ime u Dean Martin.
1941. godine Dean se ženi s djevojkom Betty McDonald, s kojom je u sedam godina braka imao četvero djece. S ovako velikom obvezom, Dean je bio prisiljen često nastupati s raznim bendovima, zaradivši više novaca ipak zahvaljujući svom izgledu i šarmu, nego svojim vokalnim sposobnostima, barem dok nije izradio svoj jedinstveni pjevački stil.
Iako je Dean nastupao dosta često, zarada je bila vrlo skromna, pa je između nastupa vozio taksi kako bi zaradio dovoljno novaca za sebe i svoju obitelj. Ipak, samo je dio novca završavao kod supruge Betty jer je Dean imao i druge navike, često trošeći iznad svojih mogućnosti na kockanje, krojačka odijela, plastične operacije svog nosa te za zabavu svojih ženskih prijateljica. Kako bi držao korak s novcima, Dean bi se redovito zaduživao za 10% svoje zarade prije no što bi posao obavio, a često bi se znao naći u situaciji da bi ljudima obećavao i čitavih 100% svojih prihoda samo da bi mogao uvijek uza sebe imati keš. Unatoč tolikim obećanjima i dugovima, snaga Deanovog šarma bila je tolika da su mu mnogi opraštali dugove samo da bi uživali u njegovom društvu.
U rujnu 1943. godine Dean Martin uspjeva potpisati ugovor s kućom MCA koja mu osigurava nastupe u dvorani Riobamba Room u New Yorku, u nadi da će naslijediti drugu tada također novu zvijezdu na vidiku, Franka Sinatru. No za Deana je sudbina u rukavu imala drugačiji scenarij. 1944. godine Dean dobiva svoju radio emisiju na stanici WMCA koja se zvala 'Songs by Dean Martin', trajala je svega 15 minuta, a Dean je imao prilike predstaviti 4 do 5 svojih pjesama.
Jednoga dana u rujnu 1944. godine dok je izlazio iz Belmont Plaza hotela u New Yorku zapazio ga je Jerry Lewis. Zajedno sa svojim prijateljem Sonnyem Kingom Jerry je hodao ulicom kada im je Dean prišao i tada, na uglu 49. ulice i Broadwaya Dean Martin se upoznao s jednom od najvažnijih osoba u svom profesionalnom životu. Razmijenili su tada tek nekoliko riječi i otišli svatko na svoju stranu. Još puno puta Dean i Jerry će se sresti na različitim mjestima, gdje će razmijeniti tek pokoju riječ na vratima. Do pravog, sudbinskog susreta trebalo je čekati ožujak 1946. godine. U vrijeme izlaska njegovog Deanovog singla 'Which Way Did My Heart Go?' obojca, i Jerry Lewis i Dean Martin, dobili su gaže u Havana-Club-u, ali kao zasebni zabavljači. Ipak, činilo se da se jedan drugome itekako dopadaju, jer su i jedan i drugi posjećivali nastupe onog drugoga, često glasno odobravajući i bodreći iz publike za vrijeme nastupa. Iako su bili angažirani za pojedinačne nastupe, obojca su svake večeri održala i jedan spontani zajednički nastup iz čiste zabave. No, nakon tjedan dana takve zabave, putevi su im se ponovno razdvojili. U srpnju 1946. godine Jerryev agent našao mu je angažman u klubu '500' u Atlantic Cityu. No za nastup je bio potreban i pjevač, pa se Jerry sjetio svojeg kolege s kojim je nekoliko mjeseci ranije nastupio u Havana-Club-u. 25. srpnja Dean je stigao na poziv i započeo svoj dvotjedni angažman u klubu '500'. U to vrijeme nije niti znao da je pozvan na preporuku Jerrya Lewisa, već je bio uvjeren kako obojica ponovno sasvim slučajno nastupaju u istom klubu. Večer se sastojala od nastupa Deana Martina, koji bi otpjevao nekoliko pjesama, a zatim bi nakon njega uslijedio nastup Jerrya Lewisa. Tako je to trajalo nekoliko večeri, a zatim je vlasnik lokala Skinny D'Amato pozvao Jerrya na stranu i pitao ga gdje su ti komični nastupi koje mu je obećao nakon što mu se pridruži Dean. Jerry je te večeri, u strahu da ne ostanu bez angažmana, napisao nekoliko skečeva na papir, koje su on i Dean morali zajedno izvesti. Obojica su se složili da će pokušati sve da ostanu, a ukoliko im ne bude išlo, uzdali su se u improvizaciju. Sutradan je tako i bilo. Čim su se popeli na stage, stvari su krenule svojim prirodnim tokom. Dean je zapjevao, Jerry ga je prekinuo nekom smicalicom. Dean bi počeo pričati neku anegdotu, Jerry bi počeo bacati tanjure i razne stvari na pozornicu poput luđaka. Publika je bila oduševljena! Nisu ih se mogli zasititi. Glas o dvojci komičara vrlo se brzo proširila po gradu i uskoro više nije bilo mjesta za sve koji su željeli vidjeti njihov show. Iako su njih dvojca sada nastupala zajedno, Dean i Jerry i dalje su dogovarali sve poslove odvojeno, da bi tek u siječnju 1947. godine prvi puta nastupili zajedno kao tim. Potražnja za ovim dvojcem bila je sve veća, a novac koji su zarađivali sve se više umnožavao i za samo nekoliko mjeseci umjesto početnih 350 dolara tjedno zarađivali su svaki po 5 tisuća.
Ubrzo su nastupali u klubovima diljem istočne obale sa sve većom zaradom, a vrhunac nastupa bili su oni u legendarnom klubu Copacabana u New Yorku. Njihov urnebesni show svodio se uglavnom od Jerryevog ometanja Deanovog pjevanja na ovaj ili onaj način, što bi na kraju završilo jurnjavom po pozornici i valjanjem od smijeha. Tajna uspjeha, znali su sami reći, bila je u tome da su u potpunosti ignorirali publiku i pokušavali jedan drugoga iznenaditi i zabaviti, jer ako im to uspije, onda će uistinu uspjeti nasmijati i publiku. No nisu oni u potpunosti zanemarivali publiku. Jedan od omiljenih skečeva bio im je kada bi Jerry uzeo škare i nekome iz publike izrezao kravatu, ili čak čitavu košulju na komadiće! Publika do tada nije vidjela ništa tome slično i jednostavno su ih obožavali. Vrlo brzo Dean i Jerry su počeli gostovati i na radio stanicama, a do 1949. godine su imali i svoj vlasiti show 'The Martin and Lewis Show'. Emisija je trajala 30 minuta i prvi je puta bila emitirana na NBC radio meži 3. travnja 1949. godine.
Iste te godine potpisali su i ugovor s holivudskim filmskim producentom Halom Wallisom da nastupe kao komedijaši u filmu 'My Friend Irma'. Ideja o preseljenju iz New Yorka u Hollywood oduševila je Deana, koji je s vremenom sve manje volio grad New York. Posebno ga je oduševljavala činjenica da u Kaliforniji zbog čestih potresa nije bilo visokih zgrada, jer, s obzirom na to da je patio od klaustrofobije, Dean gotovo nikada nije koristio dizala, pa se uglavnom na sve sastanke u najvišim zgradama New Yorka penjao pješice stubištem, što mu nije nimalo bilo zabavno.
Abby Greshler, agent novog popularnog dvojca u Hollywoodu osigurao im je najbolji mogući ugovor. Iako su za svaki snimljeni film za producenta Hala Wallisa zaradili zajedno tek 75 tisuća dolara, Dean i Jerry imali su slobodne ruke da svake godine snime po jedan film u vlastitoj produkciji, kojeg bi sami producirali uz pomoć svoje vlastite kuće 'York Productions'. Također su imali apsolutnu kontrolu nad svojim nastupima u klubovima, nad svojom glazbom, radio i televizijskim nastupima i upravo su to bili poslovi koji su Deanu i Jerryu donjeli milijune. Dvojac je uskoro dobio i svoj TV show 'The Colgate Comedy Hour', koji je počeo s emitiranjem u nedjelju 17. srpnja 1950. godine i po kojem su vjerojatno ostali najzapamćeniji u svim američkim domovima. U Hollywoodu su snimili čak 16 filmova zajedno, među kojima su najpoznatiji 'Jumping Jacks', 'Artists and Models' i 'Hollywood or Bust' te su postali najveće zvijezde na svijetu kojih se publika jednostavno nije mogla zasititi. Prije Deana Martina i Jerry Lewisa, Hollywood nije nikada takvo nešto doživio. Ne samo da je Jerryev nastup smotanog i dječački nevinog zgubidana bio toliko popularan, nego je Hollywood u Deanu Martinu dobio prvog pravog seks simbola. Ukoliko netko možda i nije simpatizirao Jerryevo gluparanje na ekranu, Deana je sa zadovoljstvom gledalo mnogobojno žensko pučanstvo. Tijekom ranih '50tih, Dean Martin i Jerry Lewis bili su najpopularniji dvojac u Americi. No, slava i pritisak uzeli su svoj danak i dvojac se rastao 1956. godine, točno 10 godina nakon što su prvi puta zajedno stali na stage.
No istina je bila ipak malo drugačija. Iako se činilo da je njihov razlaz došao iznenada, odnosi među dvojicom komičara nailazili su na probleme godinama ranije. Najviše se problema, sasvim logično, stvaralo oko toga tko je popularniji. Dean Martin u to je vrijeme ostvarivao sve veći uspjeh i u pjevačkoj karijeri, a njegov ugovor s kućom Capitol Records osigurao je dobar plasman za hitove kao što su 'I'll Always Love You', 'If', 'When You're Smiling', 'Oh Marie', 'I'd Cry Like a Baby', 'Sway', 'Memories are Made of This'. Iako je dvojac svoj antagonizam na platnu jako dobro prikrivao, jedan je incident dao naslutiti da ovaj dream-team neće još dugo trajati. 1953. godine Dean Martin je ostvario veliki svjetski uspjeh s pjesmom 'That's Amore'. Bio je to njegov prvi samostalni upjeh i prvi solo uspjeh jednog od ovog slavnog dvojca. Prema vani, Jerry Lewis je bio ponosan na uspjeh svog partnera, no njegovo ponašanje za vrijeme prvog sljedećeg shoa 'Colgate Comedy Hour' pokazao je upravo suprotno. Dean je počeo pjevati pjesmu s orkestrom, no Jerry je odjednom skočio na stage i prekinuo ga. Palo je nekoliko doskočica među njima dvojcom, no bilo je jasno da Deanu baš nije bilo drago što ga Jerry prekida. No Jerry nije stao samo na tome. Pozvao je sve televizijske kamere da se približe na centimetar od Deanovog lica, što je izazvalo veliki smijeh publike u studiju. No Dean se nije dao smesti i dalje je nastavio pjevati, čak i kada mu je Jerry skočio na leđa, počeo mu čupati kosu i lupati ga po ušima. Moglo se čuti kako mu Dean potiho prigovara, 'Jer, pretjerao si!' te nakon što se pjesma približila kraju, kako govori 'Gotovo je! Gotovo je!' Iako je Jerry Lewis izmamio smijeh koji je želio, Dean Martin očigledno je iz ovog incidenta izašao uvjeren kako više ne može nastupati sa svojim partnerom, koliko god novci bili dobri. Bio je odlučan – želio je van. Postao je umoran od svog partnera, od svih zajedničkih projekata i želio je više vremena provoditi u krugu obitelji. Dean Martin i Jerry Lewis posljednji su puta zajedno nastupili u klubu 'Copacabana' u New Yorku 24. srpnja 1956. godine, točno 10 godina nakon svog prvog zajedničkog nastupa.
Izlazak iz popularnog dvojca za Deana nije bio jednostavan. Trebali su proći mjeseci da njihovi odvjetnici izrade sve detalje raskida mnogih ugovora, od dogovorenih klupskih nastupa, televizijskih obaveza do zatvaranja zajedničke produkcijske kompanije 'York Productions'. Uza sve to, pritisak publike da dvojac ostane zajedno bio je ogroman.
Jerry Lewis nije imao nikakvih problema oko nastavka filmske karijere samostalno, no Dean Martin, kojeg su mnogi u filmskoj industriji smatrali nepotrebnim uz Jerrya, nije bio te sreće, pa je njegov prvi samostalni film 'Ten Thousand Bedrooms' propao na box office-u. Iako je i dalje bio popularan kao pjevač, započinjala je era Rock and Roll-a i klasični pop glazbenici više nisu bili na cijeni te se činilo da će Deanova sudbina spasti na nastupe u noćnim klubovima i da će zauvijek ostati u sjećanju tek kao bivši partner Jerrya Lewisa. No Dean se nije dao smesti. Filmska kompanija Fox pripremala je u to vrijeme novi film, adaptaciju novele Irwina Shawa 'The Young Lions'. Dean je silno želio ulogu u tom filmu jer je smatrao da će mu to biti velika šansa da se dokaže kao glumac. Kako bi bio siguran da će ulogu i dobiti, čak je i prepolovio svoj honorar, pa iako je kompanija već angažirala Tonya Randalla za spomenutu ulogu, ona je na kraju ipak pripala Deanu Martinu. Premijera filma 'The Young Lions', u kojem su uz Deana glumili i Marlon Brando i Montgomery Clift, održala se 2. travnja 1958. godine, uz ovacije publike. Rezultat ovog uspjeha bila su otvorena vrata svih drugih filmskih studija, u kojima je Dean do kraja svoje karijere snimio čak 35 sljedećih filmova, među kojima su 'Some Came Running', 'Rio Bravo', 'Bells Are Ringing', 'Ocean's Eleven', 'Matt Helm' i 'Airport'. Zajedno s filmovima koje je snimio u timu s Jerryem Lewisom, Dean Martin je za života glumio u ukupno 51 filmu. No, za sve to zaslužan je uspjeh upravo filma 'The Young Lions', koji je vratio Deana Martina na stazu slave i on je zasluženo već do sredine '60tih bio najveća filmska i pjevačka zvijezda, klupski izvođač i zabavljač, čak i kad je karijera njegovog bivšeg partnera Jerrya Lewisa počela blijediti. Dean Martin nije bio samo najpopularniji glumac tog doba, već u skladu sa svojim dosadašnjim imageom, bio je i popularni ženoljubac i šarmer, te jedna od najslavnijih osoba tog vremena.
Iako je glazbeno Dean Martin iza sebe već imao nekoliko velikih hitova kao što su 'Volare' i 'Memories Are Made Of This, s kojom je 1956. godine osvojio i vrh Billboardove top liste, sredinom '60tih godina svjetska glazbena scena dramatično se promijenila, a ispred sebe sada su sve gazili neki klinci iz Britanije pod imenom 'The Beatles'. Gdje god da se okreneš, sve je bilo isto, Beatlesi, Beatlesi, Beatlesi. Osvajali su Ameriku na svakom koraku, zauzimavši po tri prva mjesta top liste istovremeno. I ne samo da se Deanova kćerka Gina udala za također 'konkurentskog' člana superpopularnih Beach Boysa, Carla Wilsona, nego se u kolovozu 1964. godine Beatlemanija doselila i u kuću Martinovih, a za njima je poludio Deanov sin Dino. No njegov tata tada mu je rekao 'Iako su oni dobra grupa, siguran sam da i ja mogu napraviti hit broj jedan, bolji od njihovog.' Svom je sinu to i dokazao 15. kolovoza 1964. godine, kada je sa svojom pjesmom 'Everybody Loves Somebody' uspio s vrha Billboardove top liste skinuti Beatlese i njihov hit 'A Hard Day's Night'. Dean Martin ponovno je bio zvijezda broj jedan, a njegova se glazba ponovno prodavala u milijunskim brojkama. Osim glazbe i filma, Dean Martin je svoj novac u to vrijeme uložio i u lanac restorana 'Dino's' Italian Restaurants', kao i u razna kasina kao što je kasino the Sands u Las Vegas, u kojem je redovito nastupao, a svi ti poslovo donosili su mu dodatni veliki profit.
U četvrtak 16. rujna 1965. godine točno u 22 sata na NBC-u je krenuo 'The Dean Martin Show', tjedni komičarski TV show koji je ubrzo postao jedan od najgledanijih, a Dean Martin i jedan od najplaćenijih TV zvijezda sa zaradom koja je od početnih 40 tisuća dolara po epizodi, porasla na čak 283 tisuće po epizodi, što je vrlo dugo bio i najveći honorar neke TV zvijezde ikada. 'The Dean Martin Show' se emitirao gotovo čitavo desetljeće i upravo je to bilo mjesto na kojem je Dean izgradio svoj image opuštene, bezbrižne i polu-pijane osobe koja na pozornicu vječito izlazi s čašom u jednoj i cigaretom u drugoj ruci, okružen lijepim djevojkama kojima je dobacivao duhovite i šarmantne primjedbe. Bez obzira na to što se Dean u showu činio opuštenim i ljenim, rijetko je koji zabavljač iz onoga vremena svoj posao doživljavao tako ozbiljno. Sam se hvalio kako bi svaki puta naučio napamet čitavi scenarij i to ne samo svoje rečenice. Ipak nikada nije volio isprobavati scene, jer je vjerovao da je njegov najbolji nastup upravo onaj prvi. Ovakav opušteni oblik showa uvijek je ostavljao prostor za iznenadni humor i brze improvizacije u kojima su se Dean i ostatak njegove ekipe savršeno snalazili. Kao rezultat toga, show je uvijek bio među 10 najgledanijih. Od još jedine kontradikcije iz tog vremena treba naglasiti i da, iako ga je pratio glas šarmera i ljubitelja žena i alkohola, Dean Martin je privatno bio vrlo privržen svojoj supruzi i djeci koje je volio s velikom ljubavlju te je uvijek pokušavao s njima provesti što više vremena i u tome je uistinu uživao.
Nakon što je razvrgnuo ugovor s izdavačkom kućom Capitol Records, Dean Martin pridružuje se novoj kompaniji koja se zvala 'Reprise Records', a vlasnik joj je bio njegov dugogodišnji prijatelj Frank Sinatra. Dean je također pokrenuo i vlastitu produkcijsku kuću Claude Productions koja je od tada bila jedini potpuni vlasnik čitavog njegovog rada. Prijateljstvo Franka Sinatre i Deana Martina započelo je još davne 1944. godine, kada je Dean zamijenio Franka na jednom nastupu u New Yorku, kojeg je Sinatra otkazao u posljednji tren. Obojica talijanskog porijekla i sličnog glazbenog i stilskog izričaja, vrlo brzo su postali dobri kućni prijatelji i upravo zbog prijateljstva njihovih obitelji, Dean Martin se pristaje priključiti projektu nazvanom 'Rat Pack' u kojem je uz njih dvojicu bio još i Sammy Davis Jr. Rat Pack je održavao redovite nastupe u Las Vegasu, ponajviše u kasinu 'The Sands', a snimili su i nekoliko filmova zajedno, među kojima je i legendarni 'Oceans 11'. Zanimljivo je da je Deana Martina i dalje pratio glas ljubitelja žestokih pića – image koji si je sam priskrbio svojim na nastupima. No Dean je i dalje izvan pozornice bio nevjerojatno skroman i vrlo discipliniran čovjek. Za razliku od svojih 'Rat Pack' kolega, Dean Martin nije noći nakon nastupa provodio u alkoholnim zabavama po kasinima Las Vegasa do ranih jutarnjih sati, nego bi se svaki puta nakon nastupa vraćao kući i večeri provodio sa svojom obitelji gledajući televiziju. Kasnije se saznalo i da je u njegovoj čaši, koju je uvijek na pozornici držao u ruci, umjesto whiskeya zapravo bio sok od jabuke, no njegovo uvjerljivo izigravanje ležernog pijanca u showu, kao i u filmskim ulogama u 'Some Came Running' i 'Rio Bravo', stvorile su o njemu neizbrisivu sliku nepopravljivog akloholičara. Istina je bila potpuno drugačija, jer je Dean Martin svoju zabavu radije nalazio u igranju 18 rupi golfa i izležavanju pred televizorom s obitelji, nego u ispijanju alkohola i obilasku klubova sa svojim 'rat-pack' prijateljima Frankom Sinatrom i Sammyem Davisom Jr. do ranih jutarnjih sati.
Sve do ranih '70tih činilo se da Dean Martin ima zlatni dodir. Njegov televizijski 'The Dean Martin Show' još uvijek je imao veliku gledanost, a njegove ploče i dalje su se dobro prodavale u krugu njegovih vjernih fanova. Njegovo ime na plakatu još je uvijek bilo garancija rasprodane dvorane, a uspio je profitirati čak i iz svog omiljenog glofa, dizajniravši vlastitu liniju loptica sa svojim potpisom. Ulaganje u bilo koji drugi biznis također se isplatio, a do kraja svog života postao je i dioničar s najvećim pojedinačnim udjelom u vlasništvu TV kompanije RCA. Dean je čak uspio samoga sebe izlječiti i od klaustrofobije, tako što se navodno sam doslovno zaključao u lift visoke zgrade i vozio se gore dolje satima sve dok nije bio siguran da je više neće imati napadaje panike.
Čitav taj veliki uspjeh vjerojatno je doveo do toga da se Dean Martin na neki način zasitio showbusinessa. U posljednjoj sezoni njegovog TV showa koja je počela 1973. godine, format emisije promjenjen je u gostujuće domaćine iz svijeta showbusinessa, što je zahtjevalo sve manje pojavljivanja samog Deana. U studenom 1974. godine završio je i svoje posljednje snimanje za izdavačku kuću Reprise Records, a sljedeći će puta ući u studio tek 1983. godine. 1975. godine snimio je svoj posljednji film u glavnoj ulozi, film 'Mr. Ricco', a sve je svoje klubske nastupe limitirao isključivo na Las Vegas i Atlantic City. Dugo se nagađao razlog ovakve njegove odluke, no čini se da se njegovo povlačenje sa svjetla pozornice može pripisati i rastućoj ovisnosti o lijekovima protiv bolova 'percodan', koje je uzimao zbog jakih bolova u leđima, zbog čega je i sve teže hodao, a i glas mu je postajao sve umorniji i slabiji. Privatno, čini se da je Dean Martin '70tih patio od krize srednjih godina. Na Valentinovo 1972. godine zatražio je razvod od svoje voljene druge supruge Jeanne Martin. Tjedan dana kasnije raskinuo je i ugovor s kasinom Riviera, koji nije htio pristati na njegov uvjet da ne nastupa češće od jednom tjedno. No vrlo brzo potpisao je još povoljniji ugovor s MGM Grand Hotelom i kasinom, te čak i ugovor za nova tri filma s MGM Studijima. Samo mjesec dana nakon što se rastao od svoje voljene supruge, 56-godišnji Dean je 25. travnja 1973. oženio 30 godina mlađu Catherine Hawn, od koje se rastao nakon samo tri godine braka, 10. studenog 1976. Također je kratko bio zaručen i s Gail Renshaw, Miss Amerike 1969., a bio je i u vezi s glumicom Phyllis Davis. S vremenom Dean Martin će se ipak ponovno pomiriti sa svojom voljenom suprugom Jeanne, iako se njih dvoje nikada više neće ponovno vjenčati.
Dean je također javno obnovio svoju drugu neuspjelu vezu, onu s Jerryem Lewisom. Bilo je to 7. rujna 1976. godine u Las Vegasu, kada je Lewis vodio humanitarni projekt za prikupljanje novca za pomoć Udruzi oboljelih od mišićne distrofije. Frank Sinatra je šokirao domaćina i čitavi svijet kada je u izravnom TV prijenosu na pozornicu izašao s Deanom Martinom. Dean i Jerry su se tada pred čitavim auditorijem sretno izgrlili i izljubili nakon punih 20 godina razdvojenosti, a publika je bila oduševljena, što je rezultiralo eksplozijom poziva na telethonu kojim se prikupljao novac. Bila je to ujedno i jedna od najprofitabilnijih humanitarnih akcija u povijesti telethona. Jerry Lewis opisao je to kao jedno od tri svoja najljepša iskustva u životu, no iako se kasnije nadao da Deanov dolazak znači i mogućnost da ponovno dogovore neke nastupe, Dean Martin mu se nakon ovog nastupa više nikada nije javio, unatoč upornim Lewisovim pokušajima da s njime stupi u kontakt. Dean Martin nikada o svom bivšem partneru nije rekao niti jednu lošu riječ, no jednostavno nije bio zainteresiran za obnavljanje prijateljstva.
Tijekom '80tih godina Dean Martin kratko se vratio filmovima, ulogama u dva all-star filma 'Cannonball Run', no gluma ga već dugo godina nije zadovljavala i smatrao je život na setu vrlo dosadnim. Vratio se također i u studio gdje je snimio manji hit singl 'Since I Met You, Baby' za kojeg je snimio i svoj prvi videspot koji je doživio emitiranje i na MTV-u.
Svijet Deana Martina srušio se 21. ožujka 1987. godine kada je njegov sin Dean Paul Martin poginuo u avionskoj nesreći tijekom manevra u zrakoplovoj Nacionalnoj gardi. Dugonajavljivana povratnička turneja Rat Packa 1988. godine bila je nešto za što Dean Martin u ovome trenutku nije imao nimalo volje ni interesa. Iako je na turneju ipak otišao, na njoj je izgubio svaki kompas i ponašao se vrlo neumjesno. Jednom je prilikom tako razljutio Sinatru bacivši opušak cigarete u publiku, a jednom je prilikom prekinuo nastup, okrenuo se Sinatri i upitao ga 'Frank, što mi dovraga ovdje radimo?'. Nastupi na velikim stadionima, na čemu je Sinatra inzistirao, nisu ga oduševljavali, te i dalje nije pokazivao nikakav interes da sa svojim kolegama noći nakon nastupa provodi u barovima i kasinima opijajući se do jutra. Njegovi dijelovi nastupa bili su sve lošiji, a jednom prilikom kada je netko iz publike prigovorio da loše pjeva i mumlja kroz čitavi nastup, Dean Martin, koji bi inače u ovakvoj situaciji odgovorio ležerno i ismijao tu osobu pred čitavom publikom, ovoga je puta jednostavno rekao 'Volio bih ići kući' i to je upravo i učinio. Napustio je 'Rat Pack' usred turneje bez ikakvog objašnjenja, ostavivši iza sebe puno ljutih lica.
No Dean Martin bio je zapravo jako tužna i bolesna osoba, koja se nikada nije oporavila od smrti svojega sina. Kao dugogodišnjem strastvenom pušaču u rujnu 1993. godine dijagnosticiran mu je rak pluća. No on je hrabro, kao i stotinu puta do tada, svoje privatne probleme zadržao za sebe, pojavivši se nasmiješen na javnoj proslavi svog 77. rođendana sa svojom obitelji i prijateljima, i još jednom je, bez obzira na svoju tešku bolest, pokazao da je nenadmašan showman. Iako nikada nije službeno potvrđeno, nagađalo se i da mu je 1991. godine dijagnosticirana Alzheimerova bolest. Čini se da se Dean Martin pomirio s brzim i neizbježnim krajem svojeg dugog i bogatog života. Kad su mu doktori priopćili da mu treba hitna operacija bubrega i jetre ukoliko želi još poživeti, Dean Martin je operacije odbio i odlučio otići prirodnim putem. Uz njega je u posljednjim danima bila njegova bivša i uvijek voljena supruga Jeanne (Bieggers) Martin. Svoje je posljednje, umirovljeničke dane provodio skromno uglavnom gledajući televiziju i igrajući golf koliko mu je to zdravlje dopuštalo. U posljednjim danima često ga se moglo vidjeti kako večera u restoranima gdje mu je svatko mogao prići i rukovati se s njim. Dean bi tada uvijek bio pristojan i veliki gentleman i činilo se da mu je uvijek bilo drago što ga se ljudi još uvijek sjećaju.
Dean Martin umro je na božićno jutro 1995. godine od zatajenja disanja. Svjetla Las Vegasa bila su zatamnjena u njegovu čast, a 2005. godine Las Vegas je Industrijsku ulicu preimenovao u 'Dean Martin Drive'.

Dean Martin bio je osoba koju je Frank Sinatra cijenio najviše od svih ljudi u svom životu. Dugogodišnji bliski prijatelji bili su jedan uz drugoga u svim svojim privatnim usponima i padovima, razvodima i smrti, a kao znak njihovog prijateljstva čak su nosili i identične roze prstene koje je Sinatra dao izraditi specijalno za njega i Deana. Kad je čuo za smrti svog prijatelja, na Božić 1995. godine, Frank Sinatra je rekao 'Bio je zrak kojeg sam disao'. Sinatra je uistinu bio utučen smrću svog nerazdvojnog prijatelja, a i sam je umro tri godine kasnije 14. svibnja 1998. godine. Nakon što je i on umro govorilo se da sada negdje na nebu traje jedan fantastičan show u kojem nastupaju dvije ikone zabave koje će ovome svijetu zauvijek nedostajati. Dean Martin bio je jedina osoba koja je uspjela ono što Sinatra nije – osvojiti film, glazbu i televiziju. Zato Dean Martin ima čak tri zvijezde na slavnom šetalištu Hollywood Walk of Fame. Na broju 6519 Hollywood Boulevarda nalazi se njegova zvijezda koju je dobio za sav uspjeh u filmskoj industriji. Na broju 1617 Vine Streeta nalazi se zvijezda za sav uspjeh u glazbi, a na broju 6651 Hollywood Boulevarda nalazi se i treća zvijezda s imenom Deana Martina za sav njegov uspjeh u radu na televiziji.
Još jedan slavni glazbenik bio je veliki fan i prijatelj Deana Martina. Bio je to Elvis Presley koji je za sebe često govorio da njega zovu Kraljem rock&rolla, dok je Dean Martin pravi Kralj 'Cool-a'. Dean Martin i Elvis Presley često bi jedan drugome slali telegrame podrške ili čestitki, koje su kasnije pronađene u Deanovoj ostavštini. Kada je Dean Martin 1964. s pjesmom 'Everybody Loves Somebody Sometime' skinuo Beatlese s broja jedan američke top liste, poslao je Elvisu telegram u kojem je pisalo: Ako ti ne možeš izaći na kraj s Beatlesima, ja ću to učinit za tebe, prijatelju!
Kao pjevač, Dean Martin je sam za sebe govorio kako i nije baš neki najbolji bariton na svijetu, pa čak iako nije znao ni čitati note, snimio je i objavio preko stotinu albuma i preko 600 pjesama, među kojima su i brojni klasici kao što su 'That's Amore', 'Memories Are Made Of This', 'Volare', 'You're Nobody Till Somebody Loves You' ili 'Everybody Loves Somebody'. Upravo te riječi 'Everybody Loves Somebody Sometime' ispisane su na njegovom nadgrobnom spomeniku.
That's Amore: Pjesmu 'That's Amore' napisali su 1952. godine kompozitor Harry Warren i autor Jack Brooks. Pjesma se prvi puta pojavila filmu Deana Martina i Jerrya Leawisa 'The Caddy', kojeg je Paramount Pictures premijerno emitirao 10. kolovoza 1953. godine. Orkestar pod ravnanjem Dicka Stabilea je pjesmu snimio u studijima Capitol Recordsa, na Melrose Avenue u Hollywoodu 13. kolovoza 1953. godine. 7. studenog 1953. godine, singlica koja je na B strani imala pjesmu 'You're The Right One', snimljenu istoga dana s istim orkestrom, došla je do drugog mjesta Billboardove top liste. Od osvajanja prvog mjesta spriječila ju je pjesma 'Vaya Con Dios', tada veliki hit singl Les Paula i Mary Ford, koji je na prvom mjestu boravio već devet prethodnih tjedana. Aranžmani pjesme snimljeni su uglavnom na mandolinama. U tekstu pjesme 'That's Amore' uglavnom se na ironičan način govori o talijansko/američkim etničkim stereotipima, sa smiješnim stihovima kao što su 'When the moon hits your eye/Like a big-a pizza pie', 'When the stars seem to shine/Like you've had too much wine' ili 'When the stars make you drool/Just like pasta fazool'/That's amore'. Dean Martin, i sam Amerikanac talijanskog porijekla, nije ni pokušavao snimiti pjesmu s autentičnim talijanskim akcentom, nego ju je namjerno otpjevao poput Amerikanca koji pokušava oponašati talijanski izgovor. Pjesma također sadrži i neke od najbesmislenijih rima u povijesti popularne glazbe, a tu se ponajprije misli na rimovanje riječi 'drool' i 'fazool', što je napolitanski dijalekt za talijansku rijel fagioli, što naravno znači grah. Mjesto radnje ove pjesme smješteno je u Napoli u Italiji, što se saznaje odmah u prvom stihu 'In Napoli/where love is king'. Pjesma je naravno i dan danas jako popularna u Napoliju, kao i u čitavoj Italiji, pa iako se radi o ironičnoj pjesmi koja ismijava talijansko/američke stereotipe, rado ju pjevaju i Talijani i Amerikanci. Pjesma je do dana današnjeg ostala vrlo popularna te se pojavljuje u brojnim TV emisijama, crtićima i filmovima, bilo u originalnu ili s novim ironičnim i posprdnim rimama, a najpoznatije su u Simpsonima, Muppetima i australskoj humorističnoj seriji 'Pizza'.

Pripremila: Dubravka Jerković
Izvor: Otvoreni radio




Moja omiljena:

I ono što nam trenutno sasvim odgovara:



 
Poslednja izmena od urednika:
Natrag
Top