Član
Učlanjen(a)
18.02.2010
Poruka
4.694
Dead Kennedys


Ded Kenedis (eng. Dead Kennedys) je jedan od najpopularnijih i najvažnijih američkiih hardkor i anarho pank bendova kasnih sedamdesetih i radnih osamdesetih godina 20. veka.

3-dead_kennedys2.jpg


Pocetak:

Bend je nastao u San Francisku, (Kalifornija) u junu 1978. godine kada je gitarista Rejmond Peperel (eng. Raymond Pepperell), poznatiji kao Ist Bej Rej (eng. East Bay Ray) u muzičkim novinama dao oglas da traži članove za novoosnovani bend. Na oglas je prvi odgovorio Erik Rid Bušer (eng. Eric Reed Boucher) poznatiji pod umetničim imenom Dželo Biafra, (eng. Jello Biafra). Kasnije im se pridružuju i bubnjar Karlos Kadona (eng. Carlos Cadona) poznatiji kao 6025.

Posle prvih demo snimaka, u julu 1978 bend pronalazi iskusnijeg bubnjara Brusa Slezingera (eng. Bruce Slesinger) poznatijeg kao Ted, a 6025 napušta bend ali ga bend poziva nazad kao drugog gitaristu, gde ostaje do marta 1979. godine kada u bend dolazi Džefri Lajl (eng.Geoffrey Lyall) poznatiji kao Klasu Florajd (eng. Klaus Flouride) kao basista. U februaru 1981. Teda menja Daren Henli (eng. Darren Henley). poznatiji kao D.H. PeligroVrlo brzo posle osnivanja, sviraju prvi koncert u Mabuhay Gardens u julu 1978. godine i vrlo brzo privlače značajnu pažnju u San Francisku. Uživo, oni prestavljaju kombinaciju teatralnosti i haosa, nešto između Seks Pistols (eng. Sex Pistols) i Venčurs (eng. Ventures). 1979. godine izdaju prvi singl Kalifornija iber ales (eng. "California Über Alles"), žestok napad na tadašnjeg guvernera Kaliforije, Džerija Brauna.

Isti signl je kasnije mnogo puta prerađivan, pa su sudbinu Drerija Brauna podelili i američki predsednik Ronald Regan koga naziva "car, imperator", Džordž Buš, Džordž Buš mlađi koga pogrdno zove "Kralj Džordž", kao i novi guverner Kalifornije Arnold Švarceneger. Svi oni su u toj pesmi žestoko ismejavani i napadani kao autokrate pa čak i fašisti.

reči pesama:

Biafra se proslavio kao izuzetno oštar i sarkastičan tekstopisac čije pesme izazivaju šok kod slušalaca ne samo zbog izuzetne energije tokom svirke već i samih reči koje ne štede nikoga a naročito liberale i desničare. Naročito je voleo da proziva one na najvišim položajima, guvernere i predsednike a omiljene su mu socijalne teme, religiozne teme, naročito mu smeta crkva i način na koji se bogate dok postoje milioni siromašnih. Izraziti je protivnik američkog fudbala, u stvari svega onoga što američki fudbal predstavlja pa se čak zalagao u svojoj kampanji za gradonačelnika San Franciska da se stadion sruši i koristi kao dom za beskućnike.

zanimljivosti:


1979. bend privlači pažnju kada se Biafra kandiduje za gradonačelnika San Franciska. U kampanju pod sloganom "Uvek ima mesta za žele" (eng. "There's always room for Jello) završava na četvrtom mestu od 10 kandidata sa preko 6000 glasova. Supervizor Kvenitn Kop brzo je progurao zakon po kojem se zabranjuje kandidatura na izborima osobama sa "smešnim imenima".

3-dead_kennedys3.jpg


Pesma "Kalifornija iber ales" (eng. and California Über Alles) postaje popularan slogan mežu mladim fašistima koji je potpuno pogrešno interpetiraju jer je satira te pesme upućena upravo protiv "zen fažizma" Džerija Brauna, guvernera Kalifornije. I singl "Poubijajte siromašne" (eng. "Kill the Poor") je takođe bukvalno interpretirana pa je privukla i neke ljude, naročito u inostranstvu, koji nisu imali prestavu o čemu ta pesma govori osim što su prepoznali naslov koji je takođe sarkastičan a pesma protiv režima u SAD.

Prva postava:

* Dželo Biafra - pevač
* Ist Bej Rej - gitarista
* Klaus Florajd - basista
* 6025 - bubnjar

trenutna postava:

* Ron "Skip" Grir (eng Ron "Skip" Greer) – glavni vokal (od 2008 do danas)
* Iste Bej Rej – gitara (1978 - 1986, 2001 - danas)
* Klaus Florajd – bas (1978 - 1986, 2001 - danas)
* Dejv Šef (eng. Dave Scheff) – bubnjar (2008 - danas)

Raspad i ponovno okupljanje benda:


Bend prekida sa radom u decembru 1986. godine, posle albuma "Bedtime for Democracy" koji je pušten u novembru 1986. godine. Posle raspada Rej, Florajd i Peligro se posvećuju solo karijerama a Biafra počinje sa serijalom "spoken words" albuma u kojima oštro i duhovito iznosi svoje političke stavove
2001. godine DK se ponovo okuplja ali bez frontmena i tekstopisca Fiafre kojeg je bend tužio da je zadržao prava i kreativne privilegije za licence pesama benda. Biafra je optižio bend a su hteli da dozvole da se pesma "Letovanja u Kambodži" (eng. Holidays in Cambodia) koristi u Levi's reklami, što je bend negirao. Pomenute pesma je u stvari žestoka kritika režima Crvenih Kmera u Kambodži i njihovog vođe Pola Pota koga je taktički podržavala američka vlada u svom ratu protiv Vijetnama pa je samim tim neprimerena da se pojavi kao muzička podloga za reklamu jedne takve kompanije kao što je Levi's.


Diskografija:

(Fresh Fruit for Rotting Vegetables), 1980
(In God We Trust, Inc.), 1981
(Plastic Surgery Disasters), 1982
(Frankenchrist), 1985
(Bedtime for Democracy), 1986

zivi albumi:

* Off the Rails in Phnom Penh (1982)
* A Skateboard Party (1983)
* Mutiny on the Bay (2001)
* Live at the Deaf Club (2004)

kompilacije

* Give Me Convenience or Give Me Death (1987)
* Milking the Sacred Cow (2007)


singlovi

* "California Über Alles" (1979)
* "Holiday in Cambodia" (1980)
* "Kill the Poor" (1980)
* "Too Drunk to <span style="color:#F93737">f*ck</span>" (1981)
* "Nazi Punks <span style="color:#F93737">f*ck</span> Off!" (1981)
* "Bleed for Me" (1982)
* "Halloween" (1982)


Izvor: www. deadkennedys.com


 
Poslednja izmena od urednika:
Natrag
Top