Daunov sindrom

Član
Učlanjen(a)
25.04.2010
Poruka
286
Pre desetak dana porodila mi se rodjaka, rodila je dete sa Daunovim sindromom. Volela bih da mi oni koji imaju oko sebe, medju prijateljima , komsijama, rodjacima ili neko ko ima licno iskustvo kaze nesto vise o ovoj bolesti. Znam ono osnovno, ali je vrlo bitno znati kako se nositi sa tim. Moja rodjaka je to jako tesko podnela, kao i svi u njenom okruzenju i jako je tesko biti tu a ne znati kako da pomognes. Unapred hvala svima!

Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
39.034
Siroto dete. Uvek mi je jako žao te dece, mada ona, na sreću, nisu toga ni svesna. U najranijem detinjstvu, skoro da neće ni biti neke razlike, biće tek kasnije kad počne da raste, i kad se bude razvijalo mnogo sporije od ostale dece.
Sećam se da smo još u osnovnoj školi imali jedno tzv. "specijalno odeljenje" za decu ometenu u razvoju, i da su oni bili vrlo izolovani, jer ih deca mahom iz straha, nisu prihvatala.
Za mene su to oduvek bile nežne i dobre dušice, što u suštini i jesu.
Očekujte puno problema i naoružajte se strpljenjem. Dete će moći da se koliko-toliko osamostali, i živi nekim kvalitetnijim životom samo ako bude imalo podršku. Svakom detetu treba podrška, ali ovakvoj deci posebno.
U svakom slučaju, želim mu mnogo sreće.

TMF
Član
Učlanjen(a)
09.07.2011
Poruka
1.433
Test krvi otkriva Daunov sindrom

[h=1]Test krvi otkriva Daunov sindrom[/h]U Nemačkoj će ove godine biti lansiran test za rano otkrivanje Daunovog sindroma kod deteta, samo na osnovu malog uzorka krvi majke.

19804782774f0967ba6dc20409489863_orig.jpg

Krv sadrži i do pet odsto materijala iz ćelija placente, a tkivo te majčine posteljice je identično tkivu deteta, prenela je nemačka medijska kuća "Dojče vele".

Za razliku od dosadašnje amniocenteze (vađenja plodove vode), kod ovog testa nema nikakvih rizika.

Preporučuje se, međutim, da se prvo u 11. sedmici trudnoće uradi specijalan ultrazvuk vratnog dela, ako rezultati ne deluju povoljno da se uradi test krvi, a ukoliko test pokaže da postoji greška na hromozomu, lekarima se preporučuje da za svaki slučaj urade i pregled plodove vode, pre nego što buduća majka razmotri eventualni abortus.

Test krvi će se pojaviti na nemačkom tržištu sredinom godine, a u Sjedinjenim Američkim Državama je u upotrebi od oktobra 2011.

B92

Natrag