Šta je novo?

Danilo Tirk u poseti Rusiji

P

PYC

Član
Učlanjen(a)
04.10.2009
Poruka
11.512
Danilo Tirk u poseti Rusiji




16. novembar 2010. | 17:52 | Izvor: Beta


Moskva -- Predsednik Slovenije Danilo Tirk stigao je u višednevnu posetu Rusiji, na poziv predsednika Dmitrija Medvedeva.

U sastavu slovenačke delegacije su ministri spoljnih poslova, privrede, zdravlja, obrazovanja, kao i više od sto privrednika.

Kako je saopštio Kremlj, u centru pažnje razgovora dva predsednika je učešće Slovenije u projektu gasovoda Južni tok i potpisivanje deklaracije o partnerstvu za modernizaciju.

"Prioritetna pažnja šefova država biće posvećena aktivizaciji trgovinsko-ekonomskog partnerstva i usavršavanju mehanizama u kontekstu najavljene modernizacije Rusije", navodi se u saopštenju.

Medvedev i Tirk će u trećem susretu po redu razmeniti mišljenja o globalnim i evropskim pitanjima i perspektivi produbljivanja spoljnopolitičke saradnje, pri čemu će posebna pažnja biti posvećena predstojećem samitu OEBS-a u Astani, 1. i 2. decembra.

"Kao članica EU i NATO, Slovenija se aktivno zalaže za saradnju tih struktura sa Rusijom. U svetlu uzajamnog razumevanja između dve zemlje po nizu međunarodnih problema, šefovi država će razmotriti perspektive produbljivanja spoljnopolitičke saradnje", naveo je Kremlj.

Tokom posete, koja će trajati do 19. novembra, slovenačka delegacija će učestvovati u biznis-forumima u Moskvi, Sankt Peterburgu i Samari.

Rusija je jedan od vodećih spoljnotrgovinskih partnera Slovenije. Slovenačke kompanije su prisutne u više od 50 regiona Rusije i zainteresovane su za njenu modernizaciju.

Po podacima ruskog zavoda za statistiku, tokom prošle godine u uslovima svetske ekonomske krize trgovinska razmena iznosila je oko 870 miliona dolara, što je za 41 odsto manje nego u 2008. godini.

Pri tom je Rusija izvezla u Sloveniju robe i usluga za 82,3 miliona dolara, a uvezla iz Slovenije za 787,5 miliona dolara.
 
Top