Dani indonežanske kuhinje u Hajatu

PYC

Član
Učlanjen(a)
04.10.2009
Poruka
11.512
Dani indonežanske kuhinje u HajatuTanjug | 28. 08. 2011. - 14:47h

Hotel "Hajat Ridžensi" Beograd najavio je da će od 5. do 15. septembra organizovati Dane indonežanske kuhinje u restoranu "Metropolitan Grill" uz podršku Ambasade Indonezije u Beogradu. Gostujući šefovi "Hajat Ridžensija" Bandung sa ostrva Java, zajedno sa kulinarskim timom beogradskog "Hajata", predstaviće autentične specijalitete Indonezije na bazi švedskog stola.

41596_bgd34-hajat-foto-d-goll_ig.jpg
Hotel "Hajat" domaćin je održavanja manifestacije Dani indonežanske kuhinje

U delu otvorene kuhinje uživo će se pripremati čuvena jela kao sto su nacionalni simbol Indonezije: "Gado-gado" (salata od sirovog i kuvanog povrća i kokosovog mleka, "Sate" (razne vrste mesa, iseckane na komadiće i poslužene uz sos od kikirikija) i "Rendang" (kari od govedjeg mesa i kokosa).

Beograđani će moći da probaju i "Mi Gorneg" (pržene pirinčane nudle) i "Nasi Goreng" (prženi pirinač sa sateom i jajima).


Baš kao što je Indonezija "zemlja hiljada ostrva", tako je i njena kuhinja, kuhinja hiljadu ukusa - formirala se pod uticajem kulinarske tradicije više stotina različitih naroda i etničkih skupina koje čine tu mnogoljudnu državu, ali i brojnih zemalja sa kojima je kroz vekove bila sudbonosno povezana.


Stoga se u indonežanskoj kuhinji prepoznaju i uticaji suseda i zemalja sa kojima je trgovala: Kine, Indije i istočne Azije i naravno njenih kolonizatora Arapa, Portugalaca, Engleza i Holanđani.


Indonežanska kuhinja je jednostavna i raznolika, pikantna i vrlo ukusna. Bez obzira na regionalne razlike temelji se na svežim, izvornim namirnicama, pirinču, ribi, plodovima mora, mesu, tropskom voću, povrću i začinima.


Omiljena su i jela na bazi proizvoda od soje, tofua i tempeha. Za pripremanje jela se koristi palmino i kokosovo ulje, kao i ulje kikirikija koje jelima daje specifičan ukus.


U Indoneziji, tradicionalno se jede prstima desne ruke, pa su na stolu obavezne zdelice s vrućom vodom i kriškama limuna ili limete. Za vreme jela se služi crni čaj, a medju omiljenim napicima su i ledeni čaj, kokosovo mleko i voćni sokovi.
 
Natrag
Top