Danas počinje rekonstrukcija Cvetnog trga

UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.582
Danas počinje rekonstrukcija Cvetnog trga
Tanjug
Prva faza rekonstrukcije Cvetnog trga počinje danas i trajaće između 70 i 75 dana, dok će tokom naredne godine biti raspisan konkurs za "Glumačku stazu" na kojoj će biti postavljeno desetak statuta poznatih srpskih glumaca, reditelja i dramskih pisaca u pozama iz njihovih predstava ili života.

299337_urbani-dzep_f.jpg

Danas počinje prva faza rekonstrukcije Cvetnog trga


Trg će, prema rečima gradskog menadžera Gorana Vesića, imati dva nivoa, pa će tako donji deo na kojem se sada nalaze cvećare biti spušten u nivo Ulice kralja Milana i integrisan sa njom.

- Tako će Cvetni trg biti integrisan u našu centralnu gradsku ulicu - rekao je Vesić i dodao da će u donjem delu trga biti posebno očuvan hrast star više od 200 godina sa kojim se Beograd i njegovi građani ponose.


Gornji deo trga, na kojem se danas nalaze bašte će se, najavio je Vesić, raditi u drugoj fazi rekonstrukcije i taj deo će biti integrisan u novo rešenje trga.


Tokom naredne godine, u saradnji sa Udruženjem dramskih umetnika Srbije (UDUS) biće raspisan konkurs za "Glumačku stazu", dodao je Vesić koji veruje da je zbog blizine Jugoslovenskog dramskog pozorišta Cvetni trg pravo mesto za tu stazu.

- Verujem da će ta staza biti posebna atrakcija prestonice i podsećanje mladim generacijama na umetnike koji su dali svoj doprinos razvoju našeg grada kao što su Danilo Bata Stojković, Zoran Radmilović, Vlastimir Đuza Stoiljković ili Pavle Vujisić - naglasio je gradski menadžer.

Ističući da će Cvetni trg dobiti nove sadržaje, Vesić je podsetio i da će u donjem delu, u nivou bivše kafane "Polet", biti postavljen spomenik srpskom književniku i dramskom piscu Borislavu Pekiću.

Predsednik UDUS-a, glumac Voja Brajović rekao je da postavljanje spomenika Pekiću predstavlja doprinos afirmaciji pozorišne umetnosti i kulture.

- Sve što se tiče afirmacije ljudi koji su stvaraoci i umetnici je veoma bitno jer umetnost najviše doprinosi kulturi jednog društva i njenom civilizacijaskom napretku - izjavio je Brajović i dodao da na taj način treba obeležavati upravo one koji su stvaraoci i koji su gurali napred svoj rod.

Brajović je istakao da je UDUS pozdravio postavljanje na Cvetnom trgu statua poznatih srpskih glumaca, reditelja i dramskih pisaca koje će prikazivati scene iz njhovih predstava ili života.

- Udruženje dramskih umetnika je to pozdravilo jer to predstavlja obeležavanje skoro svih dramskih umetnika, bilo da su da su pisci, reditelji, glumci - ocenio je Brajović.

Naglasio je i da rekonstrukcija Cvetnog trga predstavlja doprinos afirmaciji pre svega pozorišne, a onda i umetnosti opšte kulture.

Ćerka Borislava Pekića, Aleksandra Pekić kaže da je sa oduševljenjem prihvatila vest da će u čast njenog oca na Cvetnom trgu biti postavljen spomenik.

Ona je u izjavila da će ceo kompleks na Cvetnom trgu ulepšati Beograd i da je to ozbiljan projekat i novo stecište kulturnog ambijenta glavnog grada.

- Inicijativa Skupštine grada je dobrodošla, a pogotovu što će se tu odigravati recitali, književne večeri i razni drugi događaji. Posebno nam je drago što će Pekićev spomenik baš tu biti postavljen, on je živeo i bio jako vezan za Vračar - istakla je ona.

Kako je dodala, veoma je zadovoljna saradnjom sa gradskim menadžerom, od koga je, kako kaže, i potekla "ta brilijantna inicijativa".

Inače, na Cvetnom trgu se nalazi hrast lužnjak, star više od 200 godina, a tu je još 1843. godine napravljena cvetna pijaca, a potom otvorena i prva samoposluga na Balkanu.
 
Top