Danas je Sveti Alimpije Stolpnik

Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.981
Danas je Sveti Alimpije Stolpnik

9f41a9ac-032f-11e0-93f5-a4badb54589c.jpg


Српска православна црква данас слави Светог Алимпија Столпника. Црква слави овог свеца 26. новембра по старом календару, или 9. децембра по новом, а његова лобања се налази у ризници светогорског манастира Кутлумуш. Поштован је и у католичкој и у православној цркви.

Рођен у Адријанопољу граду Пафлагонијском и од малена предан Богу на службу. Као ђакон служаше у цркви при епископу Теодору у томе граду. Но жељан усамљеничког живота, молитве и богомислија, Алимпије се удаљи на неко јелинско гробље ван града, од кога људи бегаху као од страшилишта због честих демонских привиђења.

Ту он пободе крст, и сазида храм у част св. Ефимије, која му се беше јавила на сну. Покрај храма подиже столп висок, попе се на њ и проведе на њему у посту и молитви пуних 53 године. Ни подсмех људи ни злоба демона не могаху га одатле удаљити нити у намери његовој поколебати. парочито од демона претрпе овај светитељ безбројне беде.


Не само да га демони разним привиђењима устрашаваху него га и камењем удараху, и не даваху му мира ни дању ни ноћу кроз дуго време. Но Алимпије мужествени ограђиваше себе од демонске силе крсним знамењем и именом Исусовим. Најзад га побеђени демони оставише и побегоше а људи почеше поштовати и долазити му ради молитве, утехе, поуке и исцелења.


Около његовог столпа подигоше се два манастира, с једне стране мушки а с друге женски. У женском манастиру живљаху и матер његова и сестра. Св. Алимпије руковођаше монахе и монахиње са свога столпа примером и речима и сијаше свима као сунце са небеса указујући пут ка спасењу.


Толику благодат имаше овај угодник Божји, да га често обасјаваше небеска светлост, и над њим се уздизаше до небеса стуб од те светлости. Беше Алимпије диван и моћан чудотворац како за живота тако и по смрти.


Преживевши 100 година упокоји се 640. год. у време цара Ираклија. Од његових св. моштију сачувана је глава у Котломушком манастиру у Св. Гори.


Текст преузет из књиге:
Св. епископ Николај жички,
"Охридски пролог"

Izvor: Nightlife-Belgrade

Свима који славе, срећна слава!


 
Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
29.06.2010
Poruka
2.014
Jeste. I ja noćas idem na slavu. Svima koji slave, sv. Alimpija Stolpnika, želim da je u radosti i sreći slave.
 
Član
Učlanjen(a)
14.04.2010
Poruka
50
Hvala na lepim zeljama,posto ja i moja porodica slavimo ovu slavu
jedan deo tih lepih zelja je stigao i do nas.
Slavili smo tri dana,vece slave jer je kod nas takav obicaj,
dan slave kao glavni i treci dan sto rece gazda Ivko paterice.
Pa iako je slava prosla,i ja zelim svima koji slave SV.Alimpija
sve najbolje i da slave dugo u zdravlju i veselju.
 
Natrag
Top