Šta je novo?

Danas ističe rok za poboljšanje ponude Telekoma Austrija

LEGEND
Učlanjen(a)
14.12.2009
Poruka
29.056
Danas ističe rok za poboljšanje ponude Telekoma Austrija

Tanjug | 12. 04. 2011. - 08:30h |


BEOGRAD - Rok od 15 dana, koji je dat kompaniji Telekom Austrija da poboljša ponudu za kupovinu 51 odsto akcija Telekoma Srbija, ističe danas, a nakon toga će biti poznato da li će austrijski operater biti novi, većinski vlasnik srpske kompanije.


129532_0501-telekom-foto-oliver-bunic-_hs.jpg


Nakon što je Radna grupa za prodaju Telekoma 29. marta konstatovala da je ponuda Austrijanaca za kupovinu 51 odsto akcija srpske kompanije nepotpuna, odnosno da finansijski deo ponude ne odgovara uslovima propisanim tenderom, Telekomu Austrija je dato 15 dana da dopuni dokumentaciju i prilagodi ponudu.

Tender za prodaju Telekoma Srbija istekao je 22. marta, a za kupovinu akcija jedino je stigla ponuda Telekoma Austrija, koji je bio spreman da plati 950 miliona evra za kapital i 450 miliona evra za investicije, što nije u skladu sa finansijskim uslovima.

Ministar ekonomije Nebojša Chirić ranije je izjavio da su započeli pregovori sa austrijskim operaterom o poboljšanju ponude i naglasio da ta srpska kompanija neće biti prodata ispod minimalne cene od 1,4 milijarde evra.

Prema njegovim rečima, ostaje da se vidi da li će Telekom Austrija podići svoju ponudu sa prvobitnih 950 miliona evra. Ukoliko ponuda bude dostigla 1,4 milijardi evra, Telekom Srbija će biti privatizovan, u suprotnom srpska kompanija će ostati akcionarsko društvo u većinskom državnom vlasnišvu.

Predsednik Srbije Boris Tadić i premijer Mirko Cvetković su, nakon spekulacija u javnosti da bi srpska kompanije mogla biti prodata austrijancima i po ceni nižoj od utvrđene, istakli da tako nešto nije moguće.

Telekom neće biti prodat po ceni nižoj od 1,4 milijarde evra - iako mnogi unapred optužuju Vladu da je spremna da to uradi, istakao je Tadić.
"Poštujući zakon, Vlada je ušla u razgovor sa ponuđačem o tome da li on može da postigne traženu cenu. Ponuđač još nije dao odgovor. Ako prihvati cenu, Vlada će pozitivno odgovoriti. Ako ne prihvati, siguran sam da neće", rekao je Tadić.
On je dodao da Telekom danas ima ovu cenu, ali dugoročno, trka sa konkurentima koji su globalne kompanije - nije moguća.


''Za dve-tri godine bismo lako mogli doći u situaciju da Telekom bude preuzet za mnogo manji novac. I ko će onda biti kriv što država nije materijalizovala sadašnji potencijal, dok tog potencijala ima", upitao je Tadić.


Premijer Cvetković je ponovio da vlada nije spremna da spušta cenu Telekoma Srbije ispod 1,4 milijarde evra u pregovorima sa Telekomom Austrija.
Svi govore o monopolističkoj poziciji u mobilnoj, a ne u fiksnoj telefoniji, primetio je premijer i podsetio da će onaj ko kupi Telekom imati 98 odsto učešća u fiksnoj telefoniji.


Prema analizi Komisije koja je dobijena na osnovu prihoda od mobilne telefonije, Telekom Srbija ima 50,7 odsto udela na tržištu, Vip mobajl 8,8 odsto, a Telenor 40,5 odsto, a ukoliko bi austrijska kompanija preuzela većinski deo srpskog Telekoma, tada bi imala udeo od 59,5 odsto na srpskom tržištu.


Ukoliko se kao kriterijum primeni broj pretplatnika mobilne telefonije, Telekom Austrija bi u tom slučaju imao udeo od 71,3 odsto na srpskom tržištu posle preuzimanja Telekoma Srbije, koji trenutno ima 59,7 odsto tržišta.


Vlada Srbije je 20. oktobra 2010. godine raspisala međunarodni tender za prodaju 51 odsto kapitala "Telekoma Srbija", a rok za dostavljanje obavezujućih ponuda istekao je 21. marta ove godine.
 
Top