Šta je novo?

DANAS DO -15 Na snazi NARANDŽASTI METEOALARM, ali evo kada stižu TEMPERATURE IZNAD NULE

UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.319
DANAS DO -15 Na snazi NARANDŽASTI METEOALARM, ali evo kada stižu TEMPERATURE IZNAD NULE
Beta , Tanjug

U Srbiji će danas biti mestimično jak mraz i hladno vreme, a temperature će biti i do minus 15 stepeni, upozorio je Republički hidrometeorološki zavod (RHMZ).


_BiktkpTURBXy8yOGM2MGViM2QzMGMzMjBlNzY1YTI4ZjBlNzIyYWE2OS5qcGeTlQLNAxQAwsOVAs0B1gDCw5UH2TIvcHVsc2Ntcy9NREFfLzFkNzRjYjQxNzA1OTUwNDM2NjI5Y2FiZDYwNmY1MGY2LnBuZwfCAA

Foto: N. Mihajlović / RAS Srbija
U upozorenju RHMZ do 23. januara je navedeno da će ujutru biti umeren i jak mraz, kao i mestimična magla, dok će u toku dana biti hladno, ali sunčano.

Po kotlinama i ponegde u Vojvodini biće maglovito i tmurno.

Vetar slab i umeren, istočni i jugoistočni, u toku noći u košavskom području u pojačanju.

Najniža temperatura od minus 15 do minus 8, najviša od minus jedan do tri, u maglovitim predelima od minus pet do minus dva stepena.

TIcktkqTURBXy9kNWVlOTNjYjcyMTQ0NzRjNGRhNTYyZTM2M2JkNDAyNy5qcGVnk5UCzQMUAMLDlQLNAdYAwsOVB9kyL3B1bHNjbXMvTURBXy8xZDc0Y2I0MTcwNTk1MDQzNjYyOWNhYmQ2MDZmNTBmNi5wbmcHwgA

Foto: Nenad Mihajlović / RAS Srbija
U Beogradu će ujutro biti umerenog do jakog mraza i magle, koja će se u nižim delovima grada zadržati do podneva. U toku dana pretežno sunčano i hladno. Vetar slab, uveče i noću umeren, jugoistočni. Najniža temperatura od minus 12 do minus osam, najviša dnevna od minus dva do nula stepeni.

Biometeorološke prilike i dalјe će imati nepovolјan uticaj na većinu hronično obolelih. Posebna opreznost savetuje se cerebrovaskularnim bolesnicima, osobama sa srčanim tegobama i astmatičarima.

Meteoropatske reakcije mogu biti izražene u vidu glavobolјe i reumatskih bolova. Zbog niskih temperatura neophodno je adekvatno odevanje. U saobraćaju se preporučuje dodatan oprez.

Torodorović: Sredinom nedelje pad temperature, toplije krajem januara

h8TktkqTURBXy8wZjdiN2IyMTRlNDdlYjU3Y2ZkZmU4ZjQ2MDdjYWE4Yi5qcGVnk5UCzQMUAMLDlQLNAdYAwsOVB9kyL3B1bHNjbXMvTURBXy8xZDc0Y2I0MTcwNTk1MDQzNjYyOWNhYmQ2MDZmNTBmNi5wbmcHwgA

Foto: Tanjug/AP
U narednih nekoliko dana popustiće jutarnji mrazevi, dnevne temperature danas i sutra biće u porastu, ali će sredinom nedelje biti opet u blagom padu, izjavio je meteorolog Nedeljko Todorović.

Dnevne temperature iznad nule očekuju se poslednjih dana januara, dodao je Todorović.

Todorović je ukazao da narednih dana neće biti naglog otopljenja, što znači da će se led, koji ovih dana stvara probleme, postepeno kretati niz Dunav.

"U tom smislu, vremenske prilike pogoduju jer će i naredne sedmice još uvek biti hladno vreme. Popustiće jutarnji i noćni mrazevi, eventualno još sutra nedge ujutru može biti izmedju minus 15 do minus 10 stepeni, ali ne u većini mesta", rekao je Todorović za RTS.

Kako kaže, dnevna temperatura danas i sutra biće u porastu, da bi sredinom sedmice opet bila u blagom padu, ali ne ispod minus 10 stepeni.

Poslednjih dana januara i početkom februara očekuje se blagi porast temperature, sa dnevnim tepemraturama iznad nula stepeni.

Todorović kaže i da ulazimo u period od deset relativno suvih dana, sa malo padavina, pa se slab sneg očekuje tek ponegde.

On je dodao i da će ovaj januar, kada je reč o temperaturama, biti daleko ispod proseka.

Prošle godine prosečna temperatura je, objašnjava, bila oko nula stepeni.

"Ovog januara je to za sada minus 4. Sa blagim porastom krajem meseca, srednja temperatura biće minus 3, što je daleko ispod proseka. Ali moramo da sačekamo i februar da bismo procenili da li je ova zima hladnija od proseka", rekao je Todorović.

Na snazi narandžasti meteoalarm

_EtktkqTURBXy9hNGE5YWE2ZWRlNzZiMDIyMGM3YzU0MmJkYjcwMWY4NC5qcGVnk5UCzQMUAMLDlQLNAdYAwsOVB9kyL3B1bHNjbXMvTURBXy8xZDc0Y2I0MTcwNTk1MDQzNjYyOWNhYmQ2MDZmNTBmNi5wbmcHwgA

Foto: Oliver Bunić / RAS Srbija Led na zemunskom keju
Na gotovo celoj teritoriji naše zemlje, izuzev Beograda i zapadne Srbije, u nedelju je zbog izuzetno niskih temperatura na snazi narandžasti meteoalarm koji označava opasne vremenske prilike. Prognozirane su opasne vremenske pojave, a takvog su inteziteta da mogu prouzrokovati materijalnu štetu i biti opasne po ljude i životinje. Treba biti vrlo obazriv, svestan rizika i redovno informisan o detaljima očekivanih meteoroloških uslova i pratiti savete koje daju nadležne državne službe.

Za oblast zapadne Srbije i Beograda na snazi je žuti meteoalarm koji znači potencijalno opasno vreme. Vremenske pojave koje su prognozirane nisu neuobičajene, ali je potreban oprez ako planirate aktivnosti koje su izložene meteorološkom riziku.
 
Top