Danas Božić po Gregorijanskom kalendaru

Danas Božić po Gregorijanskom kalendaru

Hrišćanski vernici koji poštuju Gregorijanski kalendar danas slave Božić, praznik rođenja Isusa Hrista. Osim Rimokatoličke crkve, zapadnih crkava i hrišćanskih crkava istočnog obreda, Božić danas slave i pravoslavne crkve koje su krajem prošlog veka prešle na Gregorijanski kalendar.

badnje-fonet-x1.jpg


Poštujući Julijanski kalendar Božić će trinaest dana kasnije proslaviti Ruska i Srpska pravoslavna crkva, Ruska zagranična crkva, Jerusalimska patrijaršija i Sveta Gora.
Prema jevanđelskom predanju, Isus Hrist je rođen 25. decembra u Vitlejemu, pa se ovaj datum kao početak nove ere i nove istorije čovečanstva, uz razlike u kalendarima, poštuje u celom hrišćanskom svetu.
U hrišćanstvu se veruje da je Hristovo rođenje donelo svetlost istine ljudskom rodu i da je tim događajem ispunjeno starozavetno proročanstvo o rođenju Spasitelja.
U jevanđeljima je kao posebno važno opisano putovanje trojice mudraca iz Persije koji su pratili najsjajniju zvezdu na nebu koja se u trenutku rođenja zaustavila ispred pećine u Vitlajemu.
Novorođenom Isusu poklonili su se najpre Bogorodica i pastiri a onda kao nosiocu nove vere i mudraci sa Istoka.
Jaslama, u kojima je simbolično predstavljena scena rođenja sa Bogomladencem, Marijom i Josifom, klanjaju se na Božić vernici u katoličkim crkvama i drugim crkvama zapadnog obreda.
Beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar čestitao je Božić vernicima i poručio im da budu spremni da otvore svoja srca i za one ljude koji su često isključeni iz društva. Hočevar je sinoć služio Večernju misu u crkvi Svetog Antuna u Beogradu. Pozdravljajući vernike on je pozvao na mir i toleranciju.
"Kao što su tako savršeni odnosi u Bogu, tako bi savršeni trebali biti i među nama ljudima savršeni odnosi ljubavi i razumevanja", rekao je nadbiskup Hočevar.
Glavnu Božićnu jutarnju misu nadbiskup će služiti u istoj crkvi u 10 časova.
U tradicionalnoj Božićnoj poslanici, beogradski nadbiskup poručio je vernicima da "naprave mesta u svojim srcima, domovima i institucijama za siromašne, invalide, bolesnike, stare, umiruće, za strance, izbeglice i pridošlice, koji su često odbačeni".
"U mislima i umovima", rekao je Hočevar, "neretko nema mesta za istinu, za velike kulturne, duhovne i verske izazove kao ni za iskreno stremljenje ka jedinstvu hrišćana, za Hristove apostole, za mir u svetu".
"Zatvorena srca, zatvoreni domovi, institucije i društva ostaju tako bez svetla Neba i anđeoske poruke, bez posete i rođenja Spasitelja, navodi se u poslanici. Mi slavimo Božić i želimo da to činimo što dostojnije upravo zato da bismo postali bića otvorena za svetlost istine i ljubavi, za harmoniju zajedništva i saradnje, za rođenje u nama novog čoveka po Isusu Hristu, za doba pomirenja, a tako i rođenja istinitog i celovitog spasenja", poručio je Hočevar.
U svim hrišćanskim crkvama, na Badnje veče i Božić, čitaju se delovi Jevanđelja o rođenju Spasitelja i događaj u Vitlajemu koji je promenio istoriju čovečanstva.

Autor: Agencije
 
Srećan Božić,praznik rođenja Isusa Hrista svim vernicima koji poštuju Gregorijanski kalendar.
 
Poslednja izmena:
Natrag
Top