Danas 72 godine od bombardovanja Beograda

Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.276
Danas 72 godine od bombardovanja Beograda

Komemorativnim skupovima i polaganjem venaca danas će biti obeležena 72. godišnjica bombardovanja Beograda, 6. aprila 1941. godine, kada je počeo napad Nemačke na Kraljevinu Jugoslaviju u Drugom svetskom ratu.

Centralna komemorativna svečanost biće u 12 sati kod spomenika stradalim pilotima braniocima Beograda na Zemunskom keju, a predvodiće je načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković.


1.jpg
Na Beograd je 1941. godine, Nemci su bacili preko 40.000 tona bombi

Pošta poginulima u bombardovanju 6. aprila biće odata i u Aleji stradalih na Novom groblju, a biće organizovana i poseta Narodnoj biblioteci Srbije na Kosančićevom vencu, koja je bila uništena u tom napadu.

U masovnim i višednevnim bombardovanjima koja su počela na današnji dan stradao je veliki broj civila, a uništeno je i više hiljada stambenih i drugih objekata. Venci i cveće biće danas položeni i kod fontane "Vrelo života" koja simbolizuje stradanje u glavnom gradu tokom Drugog svetskog rata, ali i pobedu života, kao i kod Granitnog krsta u porti Vaznesenjske crkve i u Karađorđevom parku.

Beograd, koga su jugoslovenske vlasti proglasile za otvoren grad, razoren je u napadu bombardera nacističke Nemačke, a tačan broj žrtava nikada nije precizno utvrđen. Procenjuje se da je u bombardovanju Beograda, u kome tada živelo oko 370.000 ljudi, stradalo oko 4.000 ljudi.


Prema podacima istoričara, 6. aprila 1941. godine stradalo je oko 20.000 stanovnika Kraljevine Jugoslavije, a tokom naredne četiri godine poginulo je oko 1,7 miliona jugoslovenskih građana.

Izvor: Beta

 
Poslednja izmena od urednika:
Top