Dan Univerziteta u Beogradu

Učlanjen(a)
07.02.2010
Poruka
14.864
Dan Univerziteta u BeograduIzvor:
rts.rs

Univerzitet u Beogradu obeležava 204 godina postojanja. Pored svečane akademije u Rektoratu se dodeljuju nagrade "Student generacije". Na Univerzitetu u Beogradu školuje se 90.000 studenata.

Danas je dan Univerziteta u Beogradu, koji obeležava 204 godine postojanja. Na 31 fakultetu, koliko ima naš najstariji i najveći univerzitet, školuje se 90.000 studenata ili više od trećine akademaca u Srbiji. Dan Univerziteta obeležava se svečanom akademijom u Rektoratu i dodelom nagrada studentima generacije.


84399379750510a960c363751167114_368x276.jpgSvake godine Univerzitet u Beogradu dodeljuje nagradu "Student generacije". Mladen i Ivan su se tako prvi put sreli posle završetka Matematičke gimnazije. I opet su najbolji.

Student Mladen Radojević koji ima prosek 10 na Elektrotehničkom fakultetu kaže da je Matematička gimnazija na početku lepo sećanje krunisano medaljom, kao i da je u nastavku školovanja na fakultetu postigao lep uspeh.

Ivan Milenković sa FON-a, koji ima prosek 9,95 sada radi kao saradnik u nastavi pri katedri za informacione tehnologije.

"Mogu reći da su uslovi kod nas relativno dobri i da mi je jako drago što imam podršku fakulteta i države u nečemu što me interesuje" kaže Mladenović.

Kažu da je uspeh posledica volje i dobre organizacije. Mnogi od njih već rade projekte koje finansira Ministartvo prosvete i nauke.

Sanela Đorđević sa Farmaceutskog fakulteta sa prosekom 9,94 priča da su sadržaji bili dobri i laki za prihvatanje, ali da je bilo naporno studirati, jer su ponekad čitave dane provodili na fakultetima.

Jovana Stašić, koja ima najbolji naučno-istraživački rad krajem septembra počinje eksperiment na fakultetu. "Uslovi studija su dobri, nije bilo toliko loše, samo je potrebno puno odricanja i hrabrosti, ali bitna je želje verovatno za sam uspeh", smatra Jovana.

Prof. Branko Kovačević, rektor Univerziteta u Beogradu misli da ne postoji generalno loša profesija.

"Ako studirate ono što volite, vi se trudite da to naučite. A kad nešto naučite to je dobra profesija. Nema loših profesija, ima samo loših igrača", ističe profesor Kovačević.

Najbolji studenti obećavaju da će završiti doktorske studije na svojim fakultetima, i kažu da ne razmišljaju da odu iz zemlje.
 
Top