Šta je novo?

DAMA S LEGENDARNE NOVČANICE Ukrali su moj lik s hiljadarke

UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.538
DAMA S LEGENDARNE NOVČANICE Ukrali su moj lik s hiljadarke
Blic
Ružica Milenković, čiji je portret krasio novčanicu od hiljadu dinara punih 15 godina, doživela je neprijatno iznenađenje kada je nedavno saznala da se njen lik sa hiljadarke sada nalazi na pakovanju belog projinog brašna. “Dami sa novčanice”, međutim, nije zasmetao sam proizvod već činjenica da ispod slike ne stoji ime autora - njenog supruga, a našeg čuvenog slikara i grafičkog dizajnera Andrije Milenkovića.

509889_ruzica-milenkovic-03rasfoto-masanori-josida_f.jpg

Ružica Milenković
Legendarni Andrija Milenković uradio je izvrsna grafička i likovna rešenja za pomenutu novčanicu. O tome dovoljno svedoči podatak da za 15 godina postojanja, od 1975. do 1990., ova novčanica nikada nije falsifikovana jer je čini više od 40.000 linija sivih nijansi.

Lik devojke koja u ruci drži grozd, a iza nje kombajn žanje pšenicu, slikar je uradio prema liku svoje supruge Ružice. Danas se ona bori protiv čitavog sistema da sačuva autorsko pravo pokojnog supruga.

509887_ruzica-milenkovic-01rasfoto-masanori-josida_f.jpg


- Rođaka koja kupuje to brašno odmah mi je javila da je proizvođač na pakovanje stavio moj lik sa novčanice. Bila sam uzbuđena, ali isprva nisam slutila da je moj lik zapravo ukraden jer nigde na pakovanju ne piše ime autora - ogorčeno priča za “Blic” Ružica Milenković.


Znajući da je novčanica imovina Narodne banke Srbije, Ružica Milenković začudila se da ovako velika i važna institucija nije zaštitila ni svoja prava.- Ništa ne zameram proizvođaču jer je Narodna Banka Srbije ta koja je dužna da brine o novčanicama koje više nisu u opticaju i njena je obaveza da kontroliše kako se te novčanice reprodukuju. Zanima me da li Narodna banka Srbije uzima od proizvođača naknadu za korišćenje novčanice u komercijalne svrhe - pita naša sagovornica.


509909_brasno_hf.jpg

Lik na pakovanju brašna


Narodna banka donela je prilično kontradiktornu odluku koja reguliše ovu oblast. Odgovarajući na žalbu Ružice Milenković, Narodna banka sada se poziva na tu odluku tvrdeći da proizvođač brašna ne mora da navede ime Andrije Milenkovića ispod njegovog dela.

Naime, u jednom delu ove odluke navodi se da je reprodukcija starih novačnica moguća čak i kada nisu ispunjeni svi potrebni uslovi, ali samo ako ta reprodukcija ne izaziva pogrešno uverenje da je novčanica i dalje u opticaju. U drugom delu odluke pak navodi se da je saglasnost za reprodukovanje novčanice neophodna.

Kako bilo, Ružica Milenković neće odustati od namere da zaštiti moralno pravo autora koje mu garantuje Zakon o autorskim i srodnim pravima, a koje se ne može preneti nijednim ugovorom.


- Suprug je preneo imovinsko pravo na Narodnu banku Srbije. Ona to pravo odbija da zaštiti. Ali, mom suprugu niko ne može oduzeti moralno pravo i ja ću se svim snagama boriti da to pravo sačuvam - poručuje Ružica.


 
Top