Šta je novo?

Dalijeve grafike uz vino, kastanjete i španske igre

PYC

Član
Učlanjen(a)
04.10.2009
Poruka
11.512
Otvorena izložba velikog slikara u Somboru


Dalijeve grafike uz vino, kastanjete i španske igre

Izvor: Blic Zlata Vasiljević | 07. 04. 2011. - 00:02h

Posle upoznavanja dela Franciska Goje i Huana Miroa Somborci ovih dana mogu da vide originalne radove još jednog velikog španskog slikara. U Galeriji Kulturnog centra “Laza Kostić“ predstavljeno je 30 originalnih grafika Salvadora Dalija, a na većini njih su ilustracije Lafontevnovih basni i Danteove “Božanske komedije”. Na ulici, ispred galerije, čule su se kastanjete, a služila su se i vina iz Dalijeve rodne zemlje. Zbog velikog zanimanja Somboraca za ovaj kulturni događaj, priređena su dva otvaranja u razmaku od sat i po.

131958_vojdali4-za-igodjaj-i-spanska-vina_f.jpg


Vlasnici Galerije “Visconiti fine art“ iz Ljubljane odlučili su da Dalijeve grafike prikažu i u Somboru. Neke od njih do sada nisu prikazivane u široj javnosti pa to somobrskoj izložbi daje novi značaj.

- Somborci imaju sreću da budu pred Dalijevim ilustracijama Lafontenovih basni, vide svoj zodijački znak na Dalijev način, “Božansku komediju“, veliku Dalijevu inspiraciju - rekao je na otvaranju Mihajlo Nestorović.


Izložba “Između zvezda i basni“ sadrži 30 originalnih Dalijevih grafika. Na 11 su ilustracije basni Žana de Lafontena, između ostalih “Gavran i lisica”, “Konj i vuk”, “Lavlji dvor”, “Bolesni jelen”. Ova serija bakroreza nastala je 1974. godine i štampana je u 250 grafičkih tabli koje se čuvaju u mnogim galerijama širom sveta. Ilustracije Lafontenovih basni su već prikazivane u Srbiji, ali radovi iz ciklusa “Zodijak“ i „Božanski svetovi“ prvi put su izloženi.


- Dali je mnogo radio na ilustracijama knjiga i tekstova. Ilustrovao je dela Šekspira, Lafontena, Dantea, Mao Cedunga, Markiza de Sada, Bibliju. Kroz te njegove radove otkrivamo manje poznate detalje Dalijeve ličnosti. Bio je sistematičn, precizan umetnik, koji je po nekoliko godina istrajavao na jednom poslu. Samo za ilustraciju Biblije trebalo mu je šest godina - kaže istoričarka umetnosti Mila Krstić Krasuljak.


Likovni umetnici koji su bili na otvaranju izložbu su gledali sa zanatske strane i divili se njegovoj originalnosti u pošoar tehnici.


Na otvaranju izložbe je napravljeno poređenje između Dalijevog rodnog grada Figueresa i Sombora. Rodni grad je čuvenom nadrealisti otvorio muzej, a Sombor je Milanu Konjoviću za života darovao galeriju. Dok su posetioci uživali u Dalijevim delima, na ulici je vladala mediteranska atmosfera. Točilo se špansko vino, a uz kastanjete devojke su izvodile španske plesove.


Dalijeve grafike će u somborskom Kulturnom centru biti izložene do 13. maja. Organizovane posete najavile su grupe iz Novog Sada, Beograda i drugih gradova i Mađarske.
 
Top