Dacia Sandero Stepway 1,6

Učlanjen(a)
20.06.2009
Poruka
676
Dacia Sandero Stepway 1,6

989d1270190077-dacia-sandero-stepway-1-6-daciaaf9a6d18762875459_extreme.jpg



Nakon velikog uspeha na svim svetskim tržištima, Dacija Sandero" dobila je specijalnu verziju koja je namenjena ljubiteljima avanture. Sa nepromenjenom mehanikom, atraktivnim izgledom i vrlo umerenom cenom, ovo je pravo osveženje u ponudi.





Renault je pre nekoliko godina obnovio brend Dacija kao relativno moderan, ali pristupačan, dakle idealan za nerazvijene zemlje. Očigledno je da nisu računali na popularnost u zemljama Zapadne Evrope, naročito od kada je ekonomska kriza zakucala i na njihova vrata.

Uz povoljne subvencije, sve Dacije su pokupovali Nemci i Francuzi, tako da je u zemljama "trećeg sveta" ponuda bila čak dosta manja od potražnje. Idealna situacija za svakog proizvođača.
dužina: 4.02m; širina: 1.74m; visina: 1.55m
Sada kada su stali na noge, Francuzi su počeli da diversifikuju svoju ponudu u želji da privuku klijente koji do sada možda i nisu razmišljali o Daciji.

Prvi korak je specijalna krosover verzija popularnog Sandera koja nosi oznaku Stepway.

Već na prvi pogled Stepway se razlikuje od standardnih modela. Povišen je za 20 milimetara, ima atraktivne naplatke prečnika 16 inča i puno nestandardnih detalja na karoseriji.

"Lice" je promenjeno novim branikom sa velikim otvorom za vazduh i hromiranim detaljem na donjoj ivici.

Farovi imaju mat crnu unutrašnjost, a tu su i okrugli farovi za maglu.
standardna oprema podrazumeva: centralno zaključavanje sa daljinskim, tonirana stakla, električni podizači prednjih prozora, ABS, EBD, vazdušni jastuk za vozača i suvozača…
Automobil izgleda robustnije u stilu nekog terenca zahvaljujući širokim plastičnim obrubima oko ivice blatobrana, kao i naglašenim aluminijumskim pragovima.

Priču zaokružuju krovni nosači i umetak na donjem delu zadnjeg branika koji su takođe napravljeni od "hromiranog" materijala.

Ovako "napucan" automobil namenjen je mlađoj populaciji sa avanturističkim duhom i željom da imaju auto koji se izdvaja iz mase.

Ovakvo osveženje koje nam je priredila Dacija očigledno je dobro prihvaćeno u našoj zemlji, pošto odavno nismo doživeli interesovanje prolaznika, kao što nam je priredila Dacija Sandero Stepway.

Kabina je takođe izmenjena u odnosu na standardne modele. Dizajneri su kombinovali tamne presvlake na sedištima koje su proštepane belim koncem, sa "hromiranim" detaljima na centralnoj konzoli, otvorima za klimatizaciju i kvakama na vratima.

Oprema je prilično bazična, ali dovoljna za svakodnevno korišćenje. Izdvajamo manuelni klima uređaj, frontalne vazdušne jastuke, svetla za maglu, električne pokretače prednjih prozora, ABS sa BAS sistemom i kožom presvučen upravljač i ručicu menjača.

Sandero je ionako nešto viši nego ostali automobili iz klase, tako da mu ova dva centimetra koliko je povišen dođe taman dovoljno da sa lakoćom ostavi i najveće prepreke i džombe na putu.

Naravno, treba imati u vidu da je pogon ostao na prednjim točkovima i da se na atraktivnim naplacima nalaze niskoprofilni pneumatici, što znači da auto ipak nije namenjen zahtevnijim terenskim akrobacijama.

Nama je odlično poslužio za odlazak do vikendice preko zemljanog puta u kome su traktori ostavili duboke kolotrage. Za ovakve zadatke Stepway je kao poručen.
Najveća brzina iznosi 163 km/h, a ubrzanje iz mesta do 100 km/h traje 12,4 sekunde
Inače, nema prevelike razlike u ponašanju ove specijalne verzije i standardnog modela. Inženjeri su odlično usaglasili ogibljenje, tako da se karoserije ne naginje previše, a auto je zadržao karakterističnu okretnost i pouzdanost na drumu.

Širi pneumatici su mu dobro došli, tako da mu je granica prijanjanja čak nešto veća nego kod standardnog modela.

Automobil koji smo testirali pokreće poznati benzinski motor zapremine 1,6 litara koji razvija 90 konjskih snaga pri 5500 o/min i maksimalni obrtni moment od 128 Nm pri 3000 o/min.

U pitanju je benzinac proverene, klasične konstrukcije sa dva ventila po cilindru. Vrlo je uglađen i elastičan, tako da ne zahteva previše rada ručicom petostepenog menjača.
deklarisana potrošnja: grad – 10,2l; otvoren put – 7,6; prosek: 6,1
Ako ga vozite pažljivo odužiće vam se umerenom potrošnjom. Mi smo test završili prosekom od 8,8 litara. Na otvorenom može da troši i samo pet litara, a na auto putu oko sedam litara benzina na 100 kilometara puta.

Dopada nam se što francuzi nisu naprasno "digli nos" i Daciju poskupeli preko granice razuma. Naprotiv, verzija Stepway je tek par stotina evra skuplja od one sa "laureat" paketom opreme. Testirani automobil košta 8.999 evra, sa carinom i porezom.
Za čitaoce kojima brojke na ekranu puno znače:

Motori
Benzinac i dizel

U verziju "stepvej" fabrika ugrađuje dva motora, benzinac zapremine 1,6 litara sa 90 KS, koji smo vam predstavili i poznati turbo-dizel zapremine 1,5 litara, snage 70 "konja". Dizel varijanta je od benzinske skuplja oko 1.400 evra.

Podeljen prtljažnik
Za razliku od Logana, u Daciji Sandero se obara zadnja klupa, tako da se prtljažnik sa početnih 320 litara povećava na čak 1200 litara. U Stepway opremi zadnja klupa je podeljena na trećini, tako da je olakšan kombinovan prevoz putnika i kabaste robe.

Dacia Sandero 1,6 MPI Stepway

zapremina: 1598 ccm
snaga: 64 kW (90 KS) pri 5500 o/min
obrtni moment: 128 Nm pri 3000 o/min
pogon na prednjim točkovima, petostepeni manuelni menjač
dvokružni kočni sistem sa dijagonalnom raspodelom, servo, četvorokanalni ABS

Oslanjanje
napred pseudo mekferson, trougaona ramena, spiralne opruge, teleskopski amortizeri, stabilizator
nazad torziona osovina, spiralne opruge, teleskopski amortizeri
dimenzije: 4020/1746/1554 mm
prtljažnik: 320/1200 l
pneumatici: 195/55 R 16
maksimalna brzina: 163 km/h
ubrzanje 0-100 km/h: 12,4 s
potrošnja: 6,1/7,6/10,2

Oprema:
centralno zaključavanje sa daljinskim - standard
tonirana stakla - standard
svetla za maglu - standard
električni podizači prednjih prozora - standard
deljiva zadnja klupa - standard
upravljač podesiv po visini - standard
vazdušni jastuk za vozača i suvozača standard
ABS, EBD - standard
izofiks kopče za dečja sedišta - standard
klima uređaj - standard
aluminijumski naplaci - standard

djoleserbia! Ispod svake teme morate imati izvor informacije!
 
Poslednja izmena od urednika:
Natrag
Top