Šta je novo?

Đaci u školi od 8 do 17h, mogu da ostanu da uče, ručaju, ali i ne moraju

UREDNIK
Učlanjen(a)
24.03.2015
Poruka
5.120
Đaci u školi od 8 do 17h, mogu da ostanu da uče, ručaju, ali i ne moraju
Sistem rada u srpskim školama od 1. septembra izgledaće potpuno drugačije.
IZVOR: PRVAFoto: Gettyimages/Sean Gallup
Pilot-projekat, kojim se podrazumeva da deca idu samo u prvu smenu, a da po podne imaju određene aktivnosti, počeće u 240 osnovnih škola u Srbiji.

Sport i muzika - samo su neke od aktivnosti koje će biti organizovane za osnovce po završetku nastave, koja će se obavljati samo u prvoj smeni.


Popravljanje bicikla, uz pomenutu muzičku školu i školu sporta, samo su deo od ukupno 52 programa koja će biti na raspolaganju.

Tu će biti i dramske, matematičke, hemijske sekcije, likovne, filmske, literararne radionice, aktivnosti iz domena saobraćaja, ekologije.

Dakle, ova nova forma neće podrazumevati samo produžen boravak za mlađe uzraste.

“Podrazumeva da ukupna škola radi od ujutru kad počne, od 8, pola 9, znači oni mogu da pomere, pa da rade do pola 5, 5. To ostavlja mogućnost da se bolje odmore, da u školi uče, da u školi imaju ručak, da u školi se dodatno bave sportom, informatikom, da imaju đačke zadruge, da se uči o preduzetništvu”, rekao je ministar prosvete Mladen Šarčević.

Ono što je potrebno dodatno obezbediti jesu i kuhinje, jer će đaci imati i besplatan ručak. Uz to, prema rečima ministra, radi se i na pripremi infrastrukture i kadra.

“Pripreme intenzivno traju, obuke, sa direktorima, obuke sa nastavnicima, izbor programa dodatnih, obezbeđivanje uslova, registrovanje đačkih zadruga, zatim sportskih objekata, dorađivanje svega onog što treba, kao jedno spremanje veliko”, dodao je ministar.

Ostajanje posle nastave biće proizvoljno, odnosno oni đaci koji budu želeli da po završetku časova idu kući, moći će to i da učine.
 
Top