Da NIS nije prodat bio bi zatvoren

LEGEND
Učlanjen(a)
14.12.2009
Poruka
29.042
[h=1]Da NIS nije prodat bio bi zatvoren
[/h] Izvor: Politika

Beograd -- "Da nismo tada potpisali kupoprodajni ugovor s Gaspromnjeftom danas bismo možda morali da zatvorimo NIS", kaže Petar Škundrić, savetnik premijera za energetiku.

12530018594f062d655ee7a262701914_orig.jpg
Kako kaže kompanija bi mogla da opstane bez stalnog ulaganja.
“Vrednost NIS-a sa ovakvim poslovnim rezultatima je daleko veća nego kada je potpisan kupoprodajni ugovor. Realno, NIS tada i nije vredeo više od 800 miliona evra. Gubici su bili preko 300 miliona evra, a kreditna zaduženost NIS-a preko milijarde evra” , objašnjava Škundrić.
[TABLE="class: antrfile right, align: right"]
[TR]
[TD][TABLE]
[TR]
[TD][TABLE]
[TR]
[TD="class: textvesti"]Ozbiljan napredak NIS je zabeležio u oblasti istraživanja rezervi nafte i gasa kako u zemlji tako i u okruženju. Planira se da NIS bude jedan od partnera u eksploataciji naftnih škriljaca. Ukoliko se bude ovakvim tempom nastavilo s investicijama, može se očekivati da jedna akcija NIS-a dostigne vrednost od 1.000 evra.
[/TD]
[/TR]
[/TABLE]
[/TD]
[/TR]
[/TABLE]
[/TD]
[/TR]
[/TABLE]
Škundrić naglašava da je realno očekivati da dobit NIS-a na kraju 2011. godine bude veća od 300 miliona evra, što će biti ubedljivo najbolji poslovni rezultat.

On dodaje da sve što je ostvareno kao dobit do sada je reinvestirano kako bi se ubrzao razvoj kompanije i da bi se NIS približio krajnjem cilju, a to je da postane lider na Balkanu.

Tako je NIS zainteresovan za projekat izgradnje gasne elektrane u Novom Sadu, gde bi investicije trebalo da dostignu visinu od 250 miliona evra.

“Za nas je NIS vrlo značajan u ovom projektu, jer mi kao država u NIS-u imamo 30 odsto kapitala. U ceo posao bi sa jedne strane bila uključena Elektroprivreda Srbije i Grad Novi Sad, a sa druge konzorcijum stranih firmi, za koje u ovom času, zbog toga što tender još nije završen, ne mogu da iznosim imena” , kaže Škundrić i dodaje da se ovakva ponuda ne odbija.

Škundrić ističe da će nova termoelektrana u Novom Sadu obezbediti 300 megavata toplotne energije za daljinske sisteme grejanja i 450 megavata za proizvodnju električne energije, što je ozbiljan kapacitet na nivou hidrocentrale Bajina.

Za izgradnju nove gasne elektrane potrebno je između dve do dve ipo godine, a mogao bi biti pušten u rad do 2015. godine, a poklapa se sa planovima gradnje magistralnog gasovoda Južni tok kojima se dodatne količine gasa dovode u Srbiju.

Sa druge strane, dovoljno gasa za rad ove gasne elektrane obezbeđen je već sada, novim međudržavnim ugovorom potpisanim sa Gaspromom i to bez plaćanja posebnih penala za ugovoreni, a ne povučeni gas.

Prema oceni Škundrića, ovaj projekat znatno doprinosi energetskoj sigurnosti zemlje i ima razvojnu funkciju za Vojvodinu, ali i celu Srbiju, jer će uposliti domaću građevinsku industriju, a biće otvorena i nova radna mesta.

 
Natrag
Top