Da li znate zašto je maksimalna dužina CD-a 74 minuta i 33 sekunde? "Krivac" je - Betoven

Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.982
DA LI ZNATE ZAŠTO JE MAKSIMALNA DUŽINA CD-A 74 MINUTA I 33 SEKUNDE? “KRIVAC” JE – BETOVEN

1de471b4ff0b5159c.jpg


Dužina muzičkog CD-a od 74 minuta veoma je neobična i karakteristična. Poreklo ove odluke o trajanju nekada revolucionarnog nosača zvuka vuče korene sve do Ludviga Van Betovena i njegovog dela.

Osamdesetih godina, proizvođači Soni i Filips pregovarali su oko tehničkih standarda koji će biti univerzalni za novi muzički format – kompakt disk. Jedno od tada ključnih pitanja bilo je da li će prečnik biti 11.5 ili 12 centimetara.

I jedan i drugi tehnološki gigant su znali da će legendarni dirigent Herbert Fon Karajan biti ključan za uspeh novog formata. Naime, ovaj velikan klasične muzike bio je jedan od promotera CD na pres konferenciji u Beču, kada je prvi put zvanično promovisan novi nosač zvuka.

Fon Karajan je, navodno, imao samo jedan uslov – da nova tehnologija omogući slušaocu da odsluša kompletnu Betovenovu Devetu Simfoniju iz jednog dela.

23df71a164d307357.jpg


Soni je potom potražio najdužu verziju ovog dela, koja je trajala upravo – 74 minuta.

Postoji, međutim, nekoliko različitih verzija ove priče. Prema jednoj od njih, predsednik Sonija Norio Ohga je insistirao da ovo delo mora da stane celo na CD. Prema još jednoj, takav zahtev je iznela njegova žena, ili pak supruga Akija Morite, takođe iz Sonija.

Koja god od ovih verzija da je tačna, svima im je zajedničko to što su Betovenovu Devetu Simfoniju uzeli kao “mernu jedinicu”.

Filipsov inženjer Kis Šuhemer Imink je pisao kako je je njegova kompanija težila da CD bude slične dužine kao kaseta, dok je Soni naginjao nešto većoj dimenziji i dužini, najviše zbog toga što su znali da Filips već poseduje tehnologiju za štampanje CD-a u formatu 11.5 centimetara. Ako bi prevaglo rešenje od 12 cm, onda bi “neutralisali” tehnološku prednost koju je Filips imao u tom trenutku.

Na kraju je odlučeno da maksimalna dužina trajanja CD-a bude 74 minuta i 33 sekunde.


Headliner.rs/Izvor: espreso.rs/classic.fm
 
MODERATOR
Učlanjen(a)
02.05.2009
Poruka
30.685
Nisam do sada ni razmišljao o tome, interesantno,sve,sve,ali Betoven.... standard za CD

Послато са 5059X уз помоћ Тапатока
 
Natrag
Top