DA LI UOPŠTE ZNATE ŠTA ZNAČI STATEMENT, HAUTE COUTURE ILI ATHLEISURE

Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.997
DA LI UOPŠTE ZNATE ŠTA ZNAČI STATEMENT, HAUTE COUTURE ILI ATHLEISURE

DA-LI-UOPSTE-ZNATE-STA-ZNACI-STATEMENT-HAUTE-COUTURE-ILI-ATHLEISURE71b4314d5b46ce78.jpg


Ako pratite modne trendove i fashion blogerke, onda vam je sigurno većina termina iz modnog sveta poznata! Međutim, u poslednje vreme modna terminologija se ubrzano razvija i sve je teže ispratiti.
Mnoge engleske reči kao što su clutch torbica ili statement su toliko postale zasupljene da se više i ne trudimo da prevodimo i redovno ih koristimo. Nekima se od njih i služimo iako im zapravo i ne znamo značenje.
Iz tog razloga smo izdvojili nekoliko MODNIH TERMINA koje bi svi trebalo da znaju.


#1 STATEMENT
U modnim krugovima reč statement se najčešće upotrebljava uz nakit ili neki modni dodatak i predstavlja drugačiji, upečatljivi modni dodatak koji podiže i najdosadniju odevnu kombinaciju. Statement komade nosite kada želite da izazovete „vau“ efekat.


#2 VINTAGE
Značenje ove reči vezuje se za nešto što je starinski, ali moderno i nikada neće izaći iz mode. Vintage mode je predstavlja drugačiji stil odevanja i najčešće se vezuju sa stilom 50 – ih i 60 – ih godina, ali to nije pravilo. Vintage odeća predstavlja komade koji se mogu naći u Secon hand šopovima, specijalnim radnjama za ovakvu odeću ili na pijacama. Vintage termin bi trebao da se koristi kao referenca za sve predmete starije od 20 godina.


#3 HAUTE COUTURE
Haute couture je inače francuski izraz za visoku modu čiji se razvoj prati na modnim pistama i koja uglavnom nije funkcionalna. Njena svrha je uglavnom promocija modne kuće i služi kao inspiracija za proizvodnju i kreaciju nove mode, a prezentuje se na modnim pistama Pariza, Londona i Milana. Haute couture se proizvodi u limitiranim količinama, po meri i u ograničenom vremenskom roku.


#4 PRÊT-À-PORTER
Za razliku od haute couture, prêt-à-porter označava odeću koja je gotova, odmah nosiva (ready to wear). Ovakve kolekcije se stvaraju za globalno tržište I za masovnu proizvodnju. Za razliku od visoke mode (haute couture), ova moda je profitabilnija i prilagodljivija tržištu. Ove revije prikazuju jednu sezonu unapred, na proleće se prikazuju kolekcije za jesen/zimu, a u septembru je revija za sezonu proleće/leto naredne godine. Na ovaj način nam omogućava da najjasnije pratimo pomenljivost mode.


#5 RETRO STIL
Retro stil karakteriše ono što je iza nas i ne podrazumeva samo stil oblačenja već i dugi niz predmeta, kao što su stari radio, gramofonske ploče i sl. Ono što danas najčešće predstavlja retro stil je svetlucav i krupan nakit, cvetni print, tufnice, marame oko vrata i na glavi, široke pantalone, jednodelni kupaći kostimi i još mnogo toga.


#6 ATHLEISURE
Athleisure se odnosi na udobne i sportske odevne komade. Koristi se za sortski stil oblačenja, dizajniran da bude pogodan kako za teret, tako i za obavljanje svakodnevnih aktivnosti. Vezuje se za rast svesnosti o važnosti zdrave hrane i brige o telu.

#7 CLUTCH TORBICE
Clutch torbica je ženska torbica bez ručki, odnosno torbica sa poklopcem.


#8 BOMBER JAKNA
Bomber jakna je kratka, ima lastiš u struku i na krajevima rukava, a zakopčava se rajsferšlusom.


#9 FEDORA
Fedora je ime za skoro svaki šešir sa uskim obodom, tačnije kratkog je oboda i „uštinut“ na sredini. Ovaj šešir može biti raznih materijala i boja.


#10 CASUAL (KEŽUAL) STIL
Kežual stil podrazumeva udoban i ležeran način odevanja. Nezaobilazan deo kežual stila su dukserice, majice, farmerke i sl. Sve kombinacije u kojima se osećate prijatno je naziva kežual stilom.


#11 CULOTTE PANTALONE
Culotte ili kilote pantalone su jednostavnog kroja koja dobro stoji svakom tipu građe. One su u stvari suknja – pantalone, imaju široke nogavice i veoma su udobne.

(Inzena.rs)
 
Natrag
Top