Da li su deca previse opterecena?

Član
Učlanjen(a)
18.05.2010
Poruka
64
Ne znam kako je u Srbiji,ja sam iz Makedonije,ranije je bilo zabaviste pa osam razreda osnovne skole,sad je to ukinuto i ima devet razreda osnovne skole,moje dete je sad krenulo u prvi razred ,svaki dan ima 4 do 5 casova ,uci zapoznavane okoline,matematika,makedonski ,engleski,germanski,likovno muzicko i fizicko vaspitanje,cak su im dodelili svakom deteto po jedan lap top,njegova skolska torba je teza od njega,pa zar ovo nije previse za dete od 6,5 godina?
 
Učlanjen(a)
10.07.2010
Poruka
2.773
Naravno da je mnogo. Naša deca u prvom imaju sve to sem germanskog i laptopa. U drugom i trećem razredu recimo imaju iz srpskog 4 udžbenika koja svaki dan nose, + udžbenik iz matemetike + 2 iz engleskog+ priroda i društvo+ muzičko+narodna tradicija (izborni prednet)+još jedan izborni veronauka ili građansko. Sem petka svaki dan 5 časova.
Zaista šta je mnogo mnogo je.
 

PYC

Član
Učlanjen(a)
04.10.2009
Poruka
11.506
Naši prvaci preopterećeni

Naši prvaci preopterećeni



14. novembar 2010. | 21:38 | Izvor: Večernje novosti

Beograd -- Sudeći po godišnjem fondu časova, naši prvaci su među najopterećenijima u Evropi, pišu Novosti.

21311730454ce048a89f2ab196710196_450x295.jpg

(FoNet)

Kriza u praćenju nastave nastupa oko trećeg časa u prepodnevnoj i oko drugog u poslepodnevnoj smeni.

Stručnjaci ističu da je bitna ravnomerna zastupljenost predmeta po težini u rasporedu časova, kako bi najmlađi đaci uspeli da održe koncentraciju.

Po rečima Mirjane Ilić, sekretara Saveza učitelja Srbije i člana Nacionalnog prosvetnog saveta, učenici mlađih razreda bi bili manje opterećeni dužinom vremena koje provedu u školi i brojem časova u toku dana ako bi se nastavni sadržaji integrisali i radili kao tematske celine.

Psiholog u OŠ “Lazar Savatić” Branka Tišma ističe da je vrlo važno da u rasporedu časova bude napravljena ravnomerna zastupljenost lakših i težih predmeta. Najbolje je, kaže, da prvi časovi budu iz težih predmeta - srpski, matematika i svet oko nas, jer su tada deca najsvežija i spremna za rad.

Francuski sedmogodišnjaci u školi su od 9 do 16.30, idu u školu i subotom, a sreda im je slobodan dan. Zvaničnici ove zemlje smatraju da su njihovi đaci opterećeni, pa su započeli pilot-projekat u 100 škola, gde neće biti jutarnje nastave, a ići će se u školu i sredom.
Naši prvaci imaju godišnji fond od 756 časova, koji su raspoređeni u 19 radnih nedelja. Svakog dana u rasporedu je srpski i matematika, na kraju godine to iznosi po 180 časova iz svakog od ovih predmeta. Časove fizičkog imaju tri puta nedeljno, stranog jezika dva puta, koliko i sveta oko nas.

“Naravno da im je teško da održe punu pažnju na svim časovima”, kaže Zdenka Rajković, učiteljica u OŠ “Vuk Karadžić” u Novom Sadu.

“U prepodnevnoj smeni prva tri časa imaju punu koncentraciju, dok posle podne ona “traje” do drugog časa. Ako učenici idu u dnevni boravak, pažnja počinje da popušta i ranije, jer su u školi od sedam ujutru”, dodaje Rajkovićeva.
 
Član
Učlanjen(a)
29.06.2010
Poruka
2.014
Moji nisu toliko opterećeni u Crnoj Gori. Ćerka mi je drugi razred. Samo dva puta sedmično ima 5 časova ( dupli čas engleskog ), gradivo je primjereno njihovom uzrastu. Sin je u prvom razredu, ostaje u školi od 8 do 11, što mislim da nije strašno. Nisu opterećeni ni gradivom, nije teško.
 
Član
Učlanjen(a)
22.10.2009
Poruka
688
Nisu preopterećena! Ako se malo osvrnete u nazad i mi smo imali apsolutno sve što i današnji đaci ako zanemarimo veronauku tj građansko! I išli smo u školu bez ikakvih problema!
Ono što je u naše vreme bilo lepše su udžbenici - banalan primer, udžbenik mog sina iz istorije (za VI razred) ima 96 strana! Za celu godinu! Tu nema šta da se preskoči! Tu su gole činjenice koje se moraju naučiti! E, tu je problem! Problem je što u minastarstvu prosvete rade i odlučuju ljudi koji nemaju veze sa životom a kamoli sa prosvetom! Govorim ovo iz dva ugla kao majka osnovca i supruga učitelja. Svake godine suprug se čupa za glavu kad stignu izmene programa i sažimanja gradiva (na primer iz matematike sažimanje je značilo da se uči sabiranje do 5 pa se ono do 10 preskače pa se radi ono do 20! Karikiram ali ste shvatili suštinu!)... Izbor udžbenika je posebna priča! Evo u prvih 15 strana geografije pronašla sam 5 nepravilnosti! Kako to regulisati? Ko meni garantuje da će nastavnik uvažiti moju primedbu? Ili će se držati knjige ? To je problem kod današnjih djaka - tehničke stvari a časovi su u istom broju kao i uvek...
 
Član
Učlanjen(a)
25.03.2011
Poruka
1
mislili smo da su preoptereceni sa skolskim gradivom i nasim prevelikim ocekivanjima,a ne tezinom knjiga
 
Član
Učlanjen(a)
04.12.2009
Poruka
1
Bili smo optereceni i tezinom knjiga i gradivom, mislim da se tu nista nije promijenilo. Samo sto danas roditelji hoce djecu da salju na sve moguce aktivnosti, a pola tih aktivnosti su samo tu da bi se uzele pare od roditelja. Nama se bar znalo imas malo ponude, ali je kvalitetna, a danas ima svega i svacega. Ja sam isla u muzicku skolu, na hor, na engleski na rukomet, pa opet sam imala puno slobodnog vremena, a i ucilo se. U tim godinama nista nije tesko, samo je vazno da se izgradi normalan odnos prema ucenju i skoli, da im se to ne predstavlja kao bauk, nas su plasili sa skolom. Danas su se stvari malo promijenile i sve je mnogo rasterecenije. Meni smetaju preambiciozni roditelji, ali isto tako i oni koji su razmazili svoju djecu i cuvaju ih od svakog napora.S obzirom na to da radim u skoli, ne smatram da su preoptereceni, ali mislim da su pretrpani bespotrebnim informacijama i zbog toga se propustaju osnovne stvari.
 
Član
Učlanjen(a)
30.10.2009
Poruka
1.858
Deca su opterecena onoliko koliko ih njihovi roditelji opterete svojim fiks idejama i svojim frustracijama.Sve ono sto roditelji nisu uspeli da ostvare u zivotu da urade teraju svoju decu i kroz njih prozivljavaju svoj neuspeh...
PS:Nemogu svi ama bas svi biti Novak Djokovic u zivotu....
 
Član
Učlanjen(a)
20.07.2009
Poruka
69
Mi smo u prvod i drugo razredu imali 3-4 casa. Pet casova sam prvi put imao u cetvrtom razredu. Ovi danas nemaju meru. Slazem se da je najvece opterecenje roditeljske fiks ideje i bolesne ambicije, koje prenose na decu. Velika vecina je zaboravila, ili nije ni upoznala cari jednostavnog zivota. To je problem.
 
Natrag
Top