Nije im mogao reci da dodju drugi dan, jer su se propovedi i druge verske aktivnosti odrzavale u sinagogi.
Nije mogao tako veliku grupu ljudi pozvati svojoj kuci!
Zato to nista ne dokazuje.!
Apostoli jevanđelje nisu propovedali samo u sinagogama, već na svakom mestu, na trgovima, na livadama, u šumama, na putevima, itd..
Da apostol Pavle nije poštovao Subotu - on je tim ljudima moga reći da dođu sutradan u nedelju da im propoveda ako je nedelja po vama bila dan kada su se Hrišćani okupljali, posebno jer ti ljudi koji su ga molili da im propoveda u drugu subotu su bili neynabosci, a ne Jevreji, i apostol je mogao da im kaze - da dodju sutra u nedelju, jer to je po vama bio dan koji je on svetkovao.
Ali mi vidimo iz drugih tekstova, da su apostoli nedeljom radili svakodnevne poslove, i da je apostol Pavle radio u ćilimarskoj radionici, a SUBOTOM propovedao Hrista, i da nedelju nije smatrao nikakvim danom slavljenja, Bogosluzenja, i slicno.
Niko i ne tvrdi da je doslo do promene dana, ti si bivsi pravoslavac a ne znas da PC ne tvrdi da je doslo do promeme, to ne tvrdi ni RKC!!
Ako misliš na promenu subote na nedelju, Rimokatolička crkva daje jasne izjave, da je ona promenila dan odmora sa subote na nedelju.
Evo nekih od tih izjava:
"Nedelja je Katolička institucija i zahtevi za njeno svetkovanje jedino se mogu definisati na osnovu katoličkih principa" ( the catolic press, Sidney - Australia, August 1900 ).
"Od početka do kraja svetog pisma - nema nikakvog označenog teksta, koji bi opravdao promenu sedmičnog javnog bogosluženja - od poslednjeg dana u sedmici na prvi" ( priest Bradu - in the adress reported in the Elizabeth. nj. news - march 18. 1903 ).
"Biblija nigde ne podupire svetkovanje nedelje, ona je ustanova Katoličke crkve, i oni koji praznuju taj dan - poštuju zapovest Katoličke crkve" ( bishop Simour - vhu vi keep sundau ).
"Mi smo promenili od sedmog dana na prvi dan sedmice, od subote na nedelju - autoritetom svete Katoličke apostolske Hristove crkve" ( statement of Katholic church ).
Nema dokaza da su drzali subotu, to ne pise u NZ. Oni su samo sastanke ponekad odrzavali u sinagogi, iz razloga sto su se ljudi tada okupljali i tada su im mogli pricati.. To je jedini razlog.!
Apostoli nisu kontradiktorni, a oni i sam Hrist na više mesta upućuju na držanje deset zapovesti.
U jevrejima poslanici 4 poglavlju apostol Pavle jasno upućuje na svetkovanje subote.
Jovan u otkrivenju naziva suboti danom Gospodnjim, isto kao i u starom zavetu.
Ti Mire nisi pošten, jer nama kažeš da ne treba držati subotu jer to navodno ne piše u novom zavetu, a držiš nedelju, i ako u celoj bibliji nema ni jednog teksta koji zapoveda njeno poštovanje.
Kakve to veze ima sa subotom?
Ja sam rekao da je Pavle drzao i ostale praznike, a ne samo subotu, pa to nije dokaz da trebamo i mi...
Nije Pavle držao ni jedan praynik nakon obraćenja.
Čak je ukorio i Petra koji je obavio neka obredna pravila u sinagogi.
Apostol Pavle za razliku od toga jasno govori o potrebi držanja celovitog zakona deset zapovesti, i subote.
Dekalog nije izdvojen zakon, da bi smo mi mogli tvrditi da je subota deo moralnog zakona a da ostali praznici nisu!
U starom zavetu postoje DESET ZAPOVESTI kao ustav ili pravila ponašanja u Božjem carstvu, i ovaj zakon je večan i nepromenjiv, i ostaje do kraja istorije - dokle bude postojao i greh, da odvaja greh od pravde, i da ukazuje čoveku na pravdu, kao što apostol Pavle kaže "DA JE ZAKON KAO OGLEDALO U KOME HRIŠĆANIN VIDI SVOJE DUHOVNO STANJE, I OSTAJE U TOM ZAKONU DA GA DRŽI"
Apostol ovde ne kaže "da ne trebamo da držimo zakon" već da u njemu spoznamo svoje duhovno stanje, da li smo kršili neku zapovest, i da potom ostanemo u zakonu, da ga više ne kršimo.
Sa druge strane postoji OBREDNI ZAKON koji je bio TIPOS budućih događaja vezanih za dolazak mesije, njegov život, i duhovne realnosti.
Ovaj zakon prestaje sa dolaskom mesije i pronalazi ispunjenje u njemu.
Dekalog ne prestaje, jer ono što je bilo greh u starom, to je i u novom zavetu, i greh nije transformisan u pravdu sa dolaskom Hrista, već je prekršaj SVAKE od deset zapovesti greh u novom zavetu, ali je samo sredstvo opravdanja promenjeno, a to više nije obredni zakon o prinošenju žrtava, već Hristos.
Sve ostalo napomenuto - sagledava se u učenju novog zaveta, gde su i homoseksualizam, i sve ostale nastranosti i gresi - sadržani u učenju novog zaveta.
Mire Mire, dobri čoveče, otvori svoje oči..