Da li psi mogu da osete ljubomoru?

UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.539
Da li psi mogu da osete ljubomoru?
Izvor: zivotinje.rs
Da li je vaš pas ljubomoran kada priđete drugom psu? A da li postaje više zainteresovan za svoje igračke ili hranu u prisustvu drugog psa? Da, psi zapravo osećaju ljubomoru, potvrdila je studija Univerziteta u Kaliforniji.
Naučnici Univerziteta u Kaliforniji sproveli su istraživanje posmatrajući ponašanje malih pasa, i došli do zanimljivog zaključka…

U istraživanju je učestvovalo 36 pasa nižih rasa i mešanaca. Ponašanje svih pasa je posmatrano i ocenjeno u njihovim domovima dok su vlasnici bili u interakciji sa psima robotima ili dok su dirali druge predmete i igračke, ignorišući ljubimce.

Psu su iskazivali ljubomorno ponašanje tako što su lajali i grizli pse robote, sprečavajući interakciju sa njihovim vlasnicima.

Studijom se došlo do zaključka da je socijalna interkacija jedan od ključnih okidača pseće ljubomore, jer su psi manje iskazivali takvo ponašanje kada su vlasnici obraćali pažnju na predmete.

Zanimljivo je da je čak 86 posto pasa prišlo iza leđa robotima da bi ih onjušili oko anusa, baš kao što bi uradili prilikom kontakta sa stvarnim psima (i mačkama).

Sada izreka “ljubomoran kao pas” ima i naučno pokriće.
 
Učlanjen(a)
02.11.2009
Poruka
134
Da moj pas kad god se priblizim nekom drugom da ga pomilujem pocne da napada i tera tog psa.
 
Član
Učlanjen(a)
15.12.2012
Poruka
11
Kako kojem psu.
Točno sam primjetila da psi kojima priđem samoda bi ih podragala ... to mu ne smeta.
Ali kad priđem psu koji je napušten i o kojem brinem ( hranim, pojim i mazim ) doslovno umire od ljubomore. Da mu dozvolim napao bi ga iako je miroljubiv pas.
Tako da ... psi osjećaju ljubomoru
 
Natrag
Top