Da li nam je zbog Agroživa skup gas?

Učlanjen(a)
07.02.2010
Poruka
14.864
Da li nam je zbog Agroživa skup gas?










Izvor:
B92.net








Ministarka energetike Zorana Mihajlović rekla je da treba utvrditi zašto je gas u Srbiji skuplji nego u nekim drugim evropskim zemljama.Mihajlović je navela da treba preispitati da li su firme koje su pripojene "Srbijagasu" povećale cenu gasa. Ministarka je takođe navela da treba utvrditi kolika je realna nabavna cena gasa i na osnovu te informacije treba pokušati da se u pregovorima s ruskim "Gaspromom" ona snizi.


index.php



"Mora se utvrditi kako su pregovorali, kakav su cilj imali ti pregovori. S obzirom na to da smo 90 osto zavisni od uvoza gasa, ovo pitanje mora što pre da se reši, jer umesto da gas bude energent budućnosti, građani se sve više greju na drva, ugalj i struju, jer su jeftiniji", kazala je ministarka.

Povodom izjave direktora "Srbijagasa" Dušana Bajatovića da je gas u Srbiji jeftiniji za oko 30 odsto nego što bi trebalo da košta, ona je rekla da će se preispitati i utvrditi da li se u tih 30 odsto nalaze realni troškovi zbog kojih taj energent treba da poskupi ili ne.

"Treba utrditi da li je ovaj procenat povećanja rezultat troškova nastalih pripajanjem drugih firmi 'Srbijagasu', koje inače nemaju veze s osnovnom delatnošću, odnosno s prodajom gasa", navela je Mihajlovićeva.

Na pitanje da li i dalje misli da je "Srbijagas" gubitaš između ostalog i zbog pripajanja drugih firmi tom preduzeću, Mihajlovićeva j kazala da "Srbijagas" treba da se bavi prenosom, prodajom i dostribucijom gasa.

"Zadatak države je da se bavi socijalnom politikom, a ne 'Srbijagas'. Svaka stvar koja je van osnovne delatnosti opterećuje troškove poslovanja osnovne firme samim tim povećava cenu kubnog metra gasa ili kilovata struje koju plaćaju građani. Druga je stvar ako je reč o preduzećima koja rade ono što je vezano za osnovnu delatnost, ali 'Agroživ' nema ama baš nikakve veze sa 'Srbijagasom'", navela je ministarka.

Prema njenim rečima, prioritet Ministarstva energetike, razvoja i zaštite zivotne sredine jeste da se preispitaju sve afere koje su se pominjale u energetici u prethodnom periodu.

"Neće to raditi resorno ministartsvo, ali će zatražiti od državnog revizora da uđe u neka javna preduzeća, između ostalih i u 'Srbijagas', u Ministarstvo energetike i zaštite životne sredine", rekla je ministarka.
 
Natrag
Top