Da li mogu da instaliram Windows 7

Učlanjen(a)
08.04.2011
Poruka
257
Ovako ovo su specifikacije staroga računara koji sam imao...
Trenurni operativni sistem: Microsoft Windows XP Professional 32-bit SP3
Matična:775V88+ (CPUSocket)
Procesor: Intel Celeron 326
Grafička: NVIDIA GeForce4 MX 440 with AGP8X
Ram memorija na ovu matičnu pošto ima 4 slota za ram memoruju mogu max da na nju stavim 4 gb ram memorije to sam pročitao na ovom linku:ASRock > 775V88+ ram memorije ima znači 256 mb 200Mhz,256 mb 200Mhz i 1 GB 400Mhz i kada bih instalirao Windows 7 32-Bit da li bi mi radila bez bagova Hvala

Član
Učlanjen(a)
18.06.2012
Poruka
1.272
Ovako ovo su specifikacije staroga računara koji sam imao...
Trenurni operativni sistem: Microsoft Windows XP Professional 32-bit SP3
Matična:775V88+ (CPUSocket)
Procesor: Intel Celeron 326
Grafička: NVIDIA GeForce4 MX 440 with AGP8X
Ram memorija na ovu matičnu pošto ima 4 slota za ram memoruju mogu max da na nju stavim 4 gb ram memorije to sam pročitao na ovom linku:ASRock > 775V88+ ram memorije ima znači 256 mb 200Mhz,256 mb 200Mhz i 1 GB 400Mhz i kada bih instalirao Windows 7 32-Bit da li bi mi radila bez bagova Hvala

Sto se tice win7 bilo koje 32bitne verzije da bi ti to radilo normalno bez 2 gb rama nemoj ni da pokusavas 2x1gb ti je mnogo bolja varijanta jer sam sistem za sebe zauzima oko 500-700mb rama u mirovanje=u a kamoli kad ides na internet
nego ovo sto si ti naveo jer ova od 256mb je sporija od ove od 1gb sto u prevodu znaci da ce ti ova od 1gb raditi na 200mhz!
Sto se grafike tice ona ce to moci da gura ali bez aero desktopa ako je grafika sa 64mb rama!

Učlanjen(a)
22.04.2013
Poruka
728
Mozes i win 8 nema problema samo 32-Bit ne podrzava 4Gb memoriju moces koristit samo 3.5 GB max
4Gb ram moze da koristis u 64-bit i u linuxu tako da ti je dosta 3Gb da instalises bice u redu
Ako budes htio memoriju od 4Gb moraces PatchPae

Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
08.04.2011
Poruka
257
Sto se tice win7 bilo koje 32bitne verzije da bi ti to radilo normalno bez 2 gb rama nemoj ni da pokusavas 2x1gb ti je mnogo bolja varijanta jer sam sistem za sebe zauzima oko 500-700mb rama u mirovanje=u a kamoli kad ides na internet
nego ovo sto si ti naveo jer ova od 256mb je sporija od ove od 1gb sto u prevodu znaci da ce ti ova od 1gb raditi na 200mhz!
Sto se grafike tice ona ce to moci da gura ali bez aero desktopa ako je grafika sa 64mb rama!
Znači treba da izbacim ove dve memorije od 256 mb i da dokupim još jednu od 1 Gb da bi mi radilo normalno pozzz :D

Član
Učlanjen(a)
07.08.2013
Poruka
282
Ako planiras nesto ozbiljnije radit na tom racunaru instaliraj XP.Windows 7 samo kad miruje trosi oko 700 MB, a to ti je skoro jedna plocica od 1GB tako da bez 2 GB nemoj ni probavati.A sto se ostatka tice mozda i moze izdrzati samo prvo vidi da li posotje drajveri za tu graficku. Najbolje da skines ovo:
Kod:
[url=http://www.microsoft.com/en-us/download/details.aspx?id=20]Download Windows 7 Upgrade Advisor from Official Microsoft Download Center[/url]
Ukljucis skeniranje i sacekas.
Kad se zavrsi vidjeces sta ti je podrzano.

P.S za ovo ti treba NET Framework 2.0

Član
Učlanjen(a)
27.07.2009
Poruka
0
I ja mislim da ti treba NET Framework mada nisam siguran da je verzija 2.0 najbolja

Član
Učlanjen(a)
06.09.2009
Poruka
1.394
Ja msm da gubis vreme, ne zbog RAM-a, vec zbog CPU-a, to je single core, a win 7 zbog multithreading podrske, radi najbolje na 2 jezgra i vise, cisto radi udobnosti.
Mislim radice, gluposti, ali nije to to, secam se da je clan Milosevicdu, nasao driver za neku staru AGP grafiku za win 7 cak i rekao da na toj staroj masini 7-ica radila dobro, ali je pogasio dosta servisa, da bi dostigao tecan rad, sto u principu znaci sakacenje OS-a.
Dakle, da bi imao performansnu udobnost, moras zrtvovati druge stvari koje Win 7 poseduje, najbolje je na toj masini instalirati Home Basic ili eventualno Home Premium, sve iznad toga je cisto trosenje resursa.
1GB RAM-a je min uslov za rad Win 7, sto znaci da sa 1.5GB moze da radi komotno (imaces 50-60% slobodnog RAM-a u startu, u radu sa pretrazivacem, i sta vec koristis oko 20-30%), sa nekim konvencionalnim aplikacijama i programima, izuzev igranja novijih naslova, jer su zahtevni po pitanju brzine i kolicine RAM-a, kao i CPU sa 2 jezgra i nekom solidnom grafikom (podrazumeva se PCI-E x16).
Grafika je ocajna, bas je slaba i ne treba ocekivati AERO graficki interface, bolje ce sigurno raditi bez AERO (uslov za AERO je barem 128MB Video RAM-a, preporuceno 256MB), probaj mozda ce i raditi, mada ti na takvoj grafici i ne treba.
Ostao je jos HDD, ako je SATA u pitanju, onda ces imati nesto bolji odziv, ali to ne garantuje mnogo, jer ploca nema "pravi" SATA controller, vec je on namenjen za RAID rezim rada.
Upgrade na toj ploci se ne isplati, losa je podrska u svakom pogledu, ja nista ne bih dirao i ostao bih na XP, bar ces imati vece udobnosti u radu, ako hoces da experimentises, nije na odmet, instaliraj i vidi kako ce se ponasati, nema sta da se pokvari.
Ako vec imas XP, napravi jednostavno dual-boot opciju, da ne bi dzabe brisao XP, ako ti se ne svidi rad na Win 7, dakle izdvoj jednu particiju od 30GB, oslovi je sa D i na nju digni Win 7, posle odradi MBR sa EasyBCD, kako bi u Primarnu C particiju (gde je XP) dodao boot za Win 7, ako bi ostao pri 7-ici, lako ces obrisati XPi napraviti Win 7 MBR.

MODERATOR
Učlanjen(a)
17.11.2012
Poruka
3.095
Moze se instalirati win 7 medjutim mozes naici na dosta problema, zbog graficke a cesti su i problemi sa zvucnim karticama, gde mozes imati problema sa uopste nalazenjem drivera kao i sa funkcionalnoscu iste. Najvece pitanje sta bi time dobio, osim malo savremenijeg izgleda sve ostalo bi bilo suvise opterecujujce za hardware koji imas i smanjilo bi funkcionalnost koju vec imas u windows xp. Ukoliko ti je dosadio izgled xp-a mozes probati sa menjenjem tema, mozda cak i zameniti shell imas ovde na forumu kako to da uradis, ili recimo mozes probati neki linux operativni sistem, jer bi tu sacuvao brzinu sistema i funkcionalnost, a opet dobio novo okruzenje savremenije, i lepse za oko. Konfiguracija nije bas za gaming pa ako koristis kompjuter za filmove muziku i internet mozda ne bi bilo lose da probas neki linux.

Član
Učlanjen(a)
27.10.2009
Poruka
358
Slažem sa ovim gore što je rekao da ti je više procesor i drajveri problem, ja imam win 7 na računaru Pentium4 3.0, 1 Gb RAM i grafika AtiRadeon 9200 128 mb i nemam nekakvih problema, tebi je bolje da ostaneš na XP-u ili da mjenjaš računar jer to je stvarno staro.... ako možeš!?

Natrag