Da li je zima najromantičnije godišnje doba?

Učlanjen(a)
18.01.2020
Poruka
236

Da li je zima najromantičnije godišnje doba?​

par-u-zagrljaju.jpg


Uprkos tome što hladno vreme za mnoge nije naročito prijatno, zima nudi više nego što mislite. A da li je upravo zima najromantičnije godišnje doba, pokušaćemo da otkrijemo u ovom tekstu. Spremite se, jer zima neumitno dolazi.

Među najčešćim razlozima koje navode oni koji ne vole zimu je to što temperatura pada, a to povećava rizik od padavina, zaleđenih trotoara, smrznutih noseva i mokrih stopala. Kad se tome dodaju i duuuge zimske noći, i mrak koji pada već u 16h, još je teže. Bilo da studirate ili radite, to obično znači da ćete ustati po mraku, i vratiti se kući, takođe, po mraku. Još ako u toku dana pada kiša ili sneg, situacija postaje još „zabavnija“.

Ipak, svako ima svoj razlog da uživa u zimi. To može biti zbog snega, proslave dočeka Nove godine, Božića, porodičnih aktivnosti tokom zimskih odmora, svađe oko večere, stvari koje se nose na zimovanje, itd. Manje više kao i pred letnji odmor, ali sa hladnim vremenom, i po mraku.

Ali, postoji i jedan mnogo jednostavniji razlog da zimu provedete na mnogo lepši način. Da, u pravu ste, to je ljubav. I da, zaista mislimo da je zima najromantičnije godišnje doba, a evo i nekoliko razloga za tu tvrdnju.

#1. Nežnost u javnosti

u-javnosti.jpg


Vi koji mislite da se to radi samo u proleće i leto, jer ste zimi natrontani i u rukavicama, pa dobro, ima i toga. Ali opet, pogledajte par koji možda stoji pored vas dok čekate tramvaj. Vidite da stoje zagrljeni i međusobno se greju? Da bi sačuvali energiju, trude se da se ne pomeraju mnogo, pa samo stoje i gledaju jedno drugom u oči, ili možda žmure u zanosu…

Biti zaljubljen tokom zime je izazov, jer je mnogo teže boriti se za romantičnu pažnju koju pružate jedno drugom, nego što je to u proleće ili leto. Ipak, ne čini li baš to ljubav mnogo zanimljivijom, romantičnijom i, na kraju krajeva, korisnijom? Jer zima je jedino godišnje doba kada vas ljubav zapravo greje, i figurativno, i bukvalno. Takođe, nisu li najromantičnije priče ikada napisane, smeštene baš u smrznuti kontekst?

#2. Nežnost – nasamo

nasamo.jpg


Što se tiče prethodne tačke, možete reći da bez obzira koliko može da bude prijatno, nemate nameru da celu zimu provedete na otvorenom. I to je sasvim u redu. Zaista, zima je jedino godišnje doba kada je društveno prihvatljivo ne izlaziti često, što je ponekad i olakšavajuća okolnost.

Iskreno, ponekad je iscrpljujuće kada morate da izađete napolje i pravite se da uživate u božićnim čarolijama, dok vam zubi cvokoću, a vetar samo što vas ne odnese. Zato je zima pravo vreme za milovanje očima, ušuškavanje, nežna šaputanja i recimo - zajedničko kuvanje.

#3. Veza uprkos razlici u muzičkim ukusima

mikrofon.jpg


Da li se sećate kako se vaše čvrsto verovanje u srodne duše srušilo onog trenutka kada je vaš partner počeo da izbacuje Robija Vilijemsa iz vaših plej lista? Bio je to težak momenat za vas ali, kako ste se kretali kroz muzički neukus do zimskog perioda, sve vas je manje bilo briga za to. U stvari, o tome više i ne morate da razmišljate jer su proslave dočeka Nove godine, vreme za ono najgore što ima drskosti da se uopšte nazove muzikom!

Ali, ne predajte se bez borbe! Ima dosta božićnih kompilacija koje svi vole (ili bar podnose), pa ćete naći neki kompromis. A kada vam se bubne opne oporave od teškog gubitka krvi, oboje ćete se slatko nasmejati, osećajući da je vaša veza jača od uobičajenog nedostatka muzičkog ukusa.

#4. Ponovno buđenje vašeg unutrašnjeg deteta

kao-deca.jpg


Sneg, grudvanje i pravljenje anđela u snegu, dok se držite za ruke. Duge šetnje po parku, uz svetlost novogodišnjih lampica i toplu čokoladu za poneti, dok pravite smešne grimase i smejete se zajedno kao deca. Treba li da kažemo još nešto?

#5. Uživate u svemu - zajedno

u-snegu.jpg

Ono što zimu čini jednim od najromantičnijih godišnjih doba, moglo bi da leži i u spoznaji da vam nisu potrebni posebni uslovi da biste se voleli. Da li su vam neophodne divne jesenje boje, ili svež prolećni povetarac da biste osetili da volite, i da ste voljeni? Ili je činjenica da čak i najzahtevnija sezona i dalje može da bude katalizator za toliko strastvenih emocija, i pokazatelj da je jaka veza, u stvari, bezuslovna?

I na kraju...

prskalice-za-kraj.jpg


Možda zima jeste najromantičnije godišnje doba, naravno, pored ostala tri. Jer za romantiku, najčešće nije ni važno kakvo je vreme. Mnogi smatraju da bez leta, predivnih zalazaka sunca i večera na plaži, nema romantike. Ipak, oni iskusniji znaju da je zima pravo vreme za ljubav mada, sa godinama zajedničkog života i dolaskom dece, ima sve manje uslova i vremena za romantiku.

A zašto ne biste, ponekad, pobegli od svega, i uradili nešto samo za sebe? Iznajmili neki od spa apartmana, možda i na samo nekoliko sati, dok decu čuvaju vaši roditelji? Neki, u kome možete da se opustite u sauni ili đakuziju, uz vino, sveće, latice ruža i penušave kupke, uz romantičnu večeru u dvoje, uz opuštanje i prepuštanje partneru. Ako do tada niste mislili da je zima najromantičnije godišnje doba, garantujemo vam da ćete promeniti mišljenje.

Kako vam se dopada ideja? Šapnite nam u komentarima.

Fotografije: Unsplash.com
Autorski tekst: Jelena Todorović
Izvor: Srbijaspace.rs
 
Natrag
Top